Oι συνθήκες ευνοούν τα κυπριακά πανεπιστήμια -Σύγκριση Εξόδων

Η πανδημία, το Brexit, η ποιότητα σπουδών και το χαμηλό κόστος ανεβάζουν τα κυπριακά πανεπιστήμια στις προτιμήσεις των Κυπρίων και όχι μόνο

της Μαρίας Ονουφρίου 

Μπροστά σε νέα δεδομένα βρίσκονται οι Κύπριοι φοιτητές. Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ο κορωνοϊός έχουν ανατρέψει τους σχεδιασμούς για σπουδές στο εξωτερικό, με τα κυπριακά πανεπιστήμια να κερδίζουν σημαντικό έδαφος στις προτιμήσεις των Κυπρίων.

Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι στην Κύπρο πλέον συναντά κανείς υψηλό επίπεδο σπουδών και πληθώρα επιλογών, ενώ παράλληλα οι σπουδές εντός, συμφέρουν την τσέπη του κάθε νοικοκυριού.

Ο αντιπρόεδρος των φοιτητικών υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δρ Αλέξανδρος Αντωναράς, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, έκανε λόγο για μια καινούργια πραγματικότητα που δημιουργείται στην Κύπρο με την άνοδο των κυπριακών πανεπιστημίων. Παράλληλα, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Παναγιώτης Αγγελίδης, τόνισε ότι το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και το κόστος χαμηλότερο, γεγονός που προσελκύει όχι μόνο τους ντόπιους αλλά και φοιτητές από το εξωτερικό.

Παλιά το Η.Β. ήταν must

Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, το να σπουδάσει κανείς σε πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σχεδόν απαραίτητο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η εικόνα άρχισε να αλλάζει, με την πανδημία και το Brexit να σπρώχνουν ακόμη περισσότερο τους φοιτητές σε άλλες επιλογές. Ο Δρ Αντωναράς ανέφερε ότι «παραδοσιακά η Κύπρος υπήρξε μια χώρα που έστελνε φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια. Κάποια στιγμή ήταν και μέσα στη δεκάδα των χωρών με φοιτητές σε απόλυτους αριθμούς που φοιτούσαν στη Μεγάλη Βρετανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αισιόδοξοι για αύξηση εσόδων οι Κύπριοι επιχειρηματίες    

»Τα τελευταία χρόνια όλοι διαπιστώνουμε την άνοδο των κυπριακών πανεπιστημίων, αυτό μάλιστα πιστοποιούν και διεθνείς λίστες κατάταξης των πανεπιστημίων. Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκονται στα καλύτερα 1000 πανεπιστήμια του κόσμου». Σημαντικές χαρακτήρισε ο Δρ Αντωναράς αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες καταδεικνύουν τη βελτίωση της ποιότητας εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα δίνουν στους αποφοίτους του Λυκείου μια εξαιρετική επιλογή για σπουδές στην Κύπρο.

Πληθαίνουν και οι ξένοι φοιτητές στην Κύπρο

Φοιτητές από Η.Π.Α., από Καναδά, από Ηνωμένο Βασίλειο και από πολλές άλλες χώρες επέλεξαν κυπριακά πανεπιστήμια και κυπριακή φοιτητική ζωή. Ο Δρ Αντωναράς μίλησε για τους παράγοντες που ελκύουν τους φοιτητές στην Κύπρο. «Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων θα έλεγα. Αφενός η βελτίωση της ποιότητας, που είναι ξεκάθαρη πλέον, είναι οι υποδομές που δημιουργούνται, θα έχετε ήδη παρατηρήσει την κοσμογονία στην περιοχή της Έγκωμης, όπου δημιουργήθηκε μια ολόκληρη πανεπιστημιούπολη, είναι η κτηριακή αναβάθμιση, είναι πολλά».

Η ασφάλεια που προσφέρει το νησί επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιλογές των φοιτητών. «Πληθαίνουν και οι ξένοι φοιτητές στα πανεπιστήμιά μας. Δεν είναι μόνο το θέμα ποιότητας και υποδομών, είναι και η Κύπρος που ως προορισμός στους ξένους φοιτητές είναι ελκυστικός, είναι ένας ασφαλής προορισμός που δεν έχει προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ολλανδία σε σχέση με θέματα ναρκωτικών ή θέματα τρομοκρατίας, εγκλήματα κ.λπ. Έρχονται φοιτητές να σπουδάσουν στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, από τον Καναδά, από το Ηνωμένο Βασίλειο, από χώρες όπου παραδοσιακά οι Κύπριοι πήγαιναν για να σπουδάσουν.

Ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία στην Κύπρο

Η πληθώρα προγραμμάτων, που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει στην Κύπρο, είναι ακόμη ένας λόγος που κρατά τους φοιτητές εδώ. «Υπάρχει η γκάμα σπουδών. Με πέραν των 100 διαφορετικών προγραμμάτων σπουδών, κάποιος μπορεί να σπουδάσει από τα παραδοσιακά επαγγέλματα Λογιστικής, Οικονομικών, μέχρι και Ιατρική και από του χρόνου και Κτηνιατρική. Υπάρχουν πολλές επιλογές και καλύπτονται όλες οι ανάγκες των ενδιαφερόμενων υποψηφίων φοιτητών».

Όσο για τα προγράμματα που είναι στις πρώτες προτιμήσεις, ο Δρ Αντωναράς ανέφερε ότι «σε πρώτη ζήτηση είναι η ιατρική σχολή, υπάρχει ζήτηση παραδοσιακά για τα προγράμματα διοίκησης επιχειρήσεων, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αυτό είναι κάτι που θέλω να το αναδείξω κιόλας, οι εργοδότες ζητάνε αποφοίτους από προγράμματα σπουδών Πληροφορικής. Υπάρχει έτοιμη αγορά και όχι μόνο από την Κύπρο, να το τονίσω αυτό. Παρατηρείται ένας μετασχηματισμός αυτήν την στιγμή που πραγματοποιείται στην αγορά εργασίας και αυτό πρέπει να παρακολουθούνε όχι μόνο τα πανεπιστήμια αλλά και οι υποψήφιοι για να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια».

Μπορεί η Ολλανδία να προβάλλει ως εναλλακτική του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφονται, αποδεικνύεται ότι τα κυπριακά πανεπιστήμια ανεβαίνουν πιο ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των Κυπρίων.

Πλεονεκτήματα Κύπρου έναντι εξωτερικού

Ο Δρ Αντωναράς ανέλυσε όλα τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου πλέον.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ: Η ποιότητα των σπουδών των κυπριακών πανεπιστημίων συνεχώς βελτιώνεται, αυτό που θα λάβει ως εμπειρία ο φοιτητής στο κυπριακό πανεπιστήμιο πλέον είναι εφάμιλλο των πανεπιστημίων του εξωτερικού, που πολλές φορές είναι ακόμη καλύτερο

ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Οι υποδομές υπάρχουν. Οι φοιτητικές εστίες υπάρχουν. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από τα πανεπιστήμια έχει διαμορφωθεί με βασικό άξονα εστίασης τους φοιτητές. Υπάρχουν οι δυνατότητες να βιώσουν οι φοιτητές ένα περιβάλλον ανάλογο με αυτό που θα έβρισκαν αν πήγαιναν στο εξωτερικό. Προσελκύουμε φοιτητές από πέραν των 70-75 διαφορετικών χωρών.

ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: Σαφέστατα το κόστος φοίτησης στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος φοίτησης στο εξωτερικό και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ολλανδία. Θα έλεγα ότι ως αποτέλεσμα του BREXIT τα δίδακτρα έχουν αυξηθεί στους ξένους φοιτητές, γιατί οι Kύπριοι φοιτητές εννοούνται ως ξένοι φοιτητές στο Η.Β.

ΔΙΑΜΟΝΗ: Το κόστος διαμονής και τα έξοδα διαβίωσης στο Η.Β. είναι πολύ υψηλά. Υπάρχει και το γραφειοκρατικό κομμάτι της έκδοσης βίζας για να μπορέσουν να φοιτήσουν εκεί οι φοιτητές. Δημιουργείται έτσι ένα συνολικό κόστος, το οποίο θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον 50% πιο ακριβό απ’ όσο θα κόστιζε εδώ. Είναι και τα εισιτήρια, ας μην ξεχνάμε.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στις 10 ασφαλέστερες χώρες του κόσμου για φοιτητές.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

Ενδεικτικά τα έξοδα κυμαίνονται στους πιο κάτω αριθμούς:

Κόστος διδάκτρων:

Λονδίνο: 18.874 ευρώ/έτος

Άμστερνταμ: 2.100 ευρώ/έτος

Λευκωσία: 8.880/έτος

Κόστος διαμονής:

Λονδίνο: 17.448

Άμστερνταμ: 11.760

Λευκωσία: 6.000

Συνολικό κόστος σπουδών

Λονδίνο: 51.080

Άμστερνταμ: 26.248

Λευκωσία: 9.418

 

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ