του Χρίστου Πέτρου
«Πρέπει να σχεδιαστεί σωστά και στα επιτρεπόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλαίσια, ούτως ώστε να πετύχουμε αυτήν τη φορά να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας και να γίνει πραγματικότητα μέσα στην Άνοιξη του 2022 η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου», ανέφερε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.
Μετά το «ναυάγιο» των προσπαθειών για τη θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αναμένει απαντήσεις από τις Βρυξέλλες σχετικά με προτάσεις του που στοχεύουν στην ελαστικότητα των όρων.
«Η προσπάθεια που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιανουαρίου, χωρίς αποτέλεσμα, αφού δεν δηλώθηκε ενδιαφέρον από καμία πλοιοκτήτρια εταιρεία για ανάληψη της γραμμής Κύπρος - Πειραιάς, αποτέλεσε για το Υφυπουργείο μας ένα έναυσμα να πεισμώσουμε και να αρχίσουμε έναν νέο κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να εντοπίσουμε και να διευθετήσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν είχε αποτέλεσμα η προηγούμενή μας προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης στη Σημερινή.
«Αυτήν τη στιγμή αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δει με μεγαλύτερη ευελιξία και κατανόηση κάποιους από τους όρους που προτείνουμε να διαφοροποιηθούν αναφορικά με τον διαγωνισμό και τους όρους διεξαγωγής της επιβατικής σύνδεσης». Υπάρχει, όπως σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, «αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα θα λάβουμε θετική απάντηση από τις Βρυξέλλες».
Το επόμενο βήμα, αφού και εάν οι Βρυξέλλες απαντήσουν θετικά, είναι να εκκινήσει ένας νέος κύκλος επαφών και συζητήσεων με τους διάφορους μεταφορείς για ενημέρωση «των όσο το δυνατόν ευνοϊκότερων γι’ αυτούς όρους» και για να διαμορφωθεί υπό τους νέους όρους το διαγωνιστικό έγγραφο.
Ως εκ τούτου και αφού προηγηθούν τα πιο πάνω, ο κ. Δημητριάδης υπογραμμίζει ότι «θα προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός εντός φθινοπώρου του 2021, να γίνει κατακύρωση πριν το τέλος του έτους και να τεθεί σε εφαρμογή η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας την άνοιξη του 2022. Αυτός είναι ο στόχος του Υφυπουργείου μας».
Στόχος είναι να εκτελείται η γραμμή Κύπρος – Πειραιάς με ένα πολύ λογικό κόμιστρο για τους πολίτες. Επίσης να υπάρχει ένα περιθώριο κέρδους και για τους μεταφορείς προκειμένου να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Το μεγάλο στοίχημα, όπως υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης, είναι να στηθεί με τέτοιον τρόπο η όλη διαδικασία, ούτως ώστε σε τρία χρόνια από την έναρξή της, οπότε και θα σταματήσει η κρατική ενίσχυση (5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως), να μην καταρρεύσει.
Οι ενδείξεις που υπάρχουν, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, είναι ότι οι Κύπριοι «θα αγκαλιάσουν τη γραμμή Κύπρος – Πειραιάς σίγουρα για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ως εκ τούτου είναι αρκετά πιθανό, και για λόγους βιωσιμότητας, να εκτελείται η γραμμή για τους 5 – 6 καλοκαιρινούς μήνες».
ΠΗΓΗ: Σημερινή