Κατάθεση Πιττάτζη: Η εκδοχή του για το βίντεο του Al Jazeera

Προς το τέλος της κατάθεσής του κλήθηκε από την Ερευνητική Επιτροπή να εξηγήσει τις εκφράσεις, που παρουσιάζεται να λέει στο βίντεο του Al Jazeera, «this is Cyprus» και «If you know the angels».

​Του Ξένιου Μεσαρίτη

Τη δική του εκδοχή για τη γνωριμία του με τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera και τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα έδωσε στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης.

Ο εκ των πρωταγωνιστών του βίντεο του Al Jazeera, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του δικτύου και σε μια σειρά γεγονότων, που όπως υποστηρίζει, του κίνησε υποψίες.

Η πρώτη επαφή

 Η πρώτη τους συνάντηση έγινε στο γραφείο του στις 24 Οκτωβρίου 2019.

 Την επόμενη μέρα αντάλλαξε, όπως είπε μηνύματα με εκπροσώπους των παρόχων, ανέφερε τις υποψίες του και τους ενημέρωσε ότι θα προσπαθούσε να αλιεύσει πληροφορίες για τους επενδυτές.

 Τα μηνύματα όπως είπε ο Ανδρέας Πιττάτζης τα έχει καταθέσει στην αστυνομία.

 Ακολούθως ξεκίνησε να ηχογραφεί τους «wealth managers» για να συγκεντρώσει πληροφορίες.  

 Ο δικηγόρος υποστήριξε ότι τους ενημέρωσε ότι στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνει ξέπλυμα και τους ζήτησε να του προσκομίσουν έγγραφα για να αποφασίσει εάν θα τους αναλάβει ως πελάτες. 

«This is Cyprus»

Πρόσθεσε ότι τους εξήγησε πως νόμιμα μπορεί κάποιος να αλλάξει κάποιος το όνομά του αφού όμως λάβει το διαβατήριο.

Προς το τέλος της κατάθεσής του κλήθηκε από την Ερευνητική Επιτροπή να εξηγήσει τις εκφράσεις, που παρουσιάζεται να λέει στο βίντεο του Al Jazeera, «this is Cyprus» και «If you know the angels».

Ο δικηγόρος ανέφερε ότι τον ρώτησαν εάν μπορεί κάποιος να αλλάξει το όνομα του στην Κύπρο. Με ρωτά, είπε, το Know Your Client  έρχεται πριν την αλλαγή του ονόματος, πρέπει να γίνει η επένδυση να πάρει το διαβατήριο και μετά να γίνει αλλαγή.

Μετά που θα πάρεις την επίσημη απάντηση από την πολιτεία ότι είσαι ένας από εμάς τότε μπορείς να αλλάξεις όσες φορές θέλεις το όνομα σου, τους απάντησε.

Μετά τους είπα το «this is Cyprus» και αυτοί το έθεσαν εντελώς διαφορετικά είπε ο Ανδρέας Πιττάτζης, και πρόσθεσε ότι για το «If you know the angels» προτιμά να μην απαντήσει όχι, όπως είπε, για σκοπούς ενοχοποίησης.  

Η καταγγελία στην ΜΟΚΑΣ

Σε ανύποπτο χρόνο, όπως είπε ο Ανδρέας Πιττάτζης, κατέθεσε κάποιες μέρες μετά την επαφή του με τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους, στον Δικηγορικό Σύλλογο το τι έγινε, ενώ χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν δημοσιογράφοι κατέθεσε γραπτή καταγγελία στην Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, τη ΜΟΚΑΣ.  

Η καταγγελία, στη ΜΟΚΑΣ, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Ανδρέας Πιττάτζης, έγινε στις 29 Οκτωβρίου 2019, αφού η 28η Οκτωβρίου που ακολουθούσε το Σαββατοκύριακο ήταν αργία.

Ζήτησε, όπως ανέφερε, από τον υπό κάλυψη δημοσιογράφο κάποια έγγραφα για το εάν όντως προέκυψε καταδίκη, του δήθεν επενδυτή που εκπροσωπούσε, και αυτός αρνήθηκε να του τα δώσει λέγοντάς του ότι θα δίδονταν μόλις τους έλεγε ότι θα μπορούσε να γίνει η πολιτογράφηση του δήθεν καταδικασθέντα ξένου επενδυτή.  

 Όπως ανέφερε την 1η Νοεμβρίου του 2019 η ΜΟΚΑΣ κρίνοντας ως βάσιμα όσα της είχε αναφέρει λίγες μέρες προηγουμένως όρισε ανακριτή.  

Στις 5 Οκτωβρίου του 2020, αφού είχε ενημερώσει την ΜΟΚΑΣ ότι επρόκειτο για δημοσιογράφους, η Μονάδα του γνωστοποίησε ότι το ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε ότι ακόμα και αν ο φερόμενος επενδυτής ερχόταν στην Κύπρο δεν θα μπορούσε να λάβει διαβατήριο αφού είχε δώσει αναφορά στην ΜΟΚΑΣ.

Διερωτήθηκε δε πώς θα μπορούσε να αναλάβει τον πελάτη για τον οποίο είχε δώσει αναφορά στην ΜΟΚΑΣ.

Η επαφή με Συλλούρη και η σχέση με Τζιοβάνη

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο ίδιος δεν ήταν στο γεύμα της 26ης Οκτωβρίου του 2019 στο οποίο βρισκόταν ο τέως πρόεδρος της Βουλής.

Με τον Δημήτρη Συλλούρη, όπως υποστήριξε, είχε μιλήσει για πρώτη φορά σχεδόν ένα χρόνο μετά τα διαδραματισθέντα στις 22 Σεπτεμβρίου του 2020 όταν πλέον τους είχε καλέσει το Al Jazeera για δήλωση.

Όσον αφορά στην σχέση του με τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, ανέφερε ότι «ο κύριος Τζιοβάνης είναι και ήταν πελάτης μας για πολλά χρόνια».

Γιατί δεν τους έδιωξε;

Ερωτηθείς γιατί δεν είχε διώξει τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους απάντησε ότι μιλούσαν για 18 επενδυτές, από τους οποίους μόνο ο ένας είχε κάποιο πρόβλημα.

 Ο Ανδρέας Πιττάτζης ανέφερε ότι εάν μιλούσαν και μόνο για ένα πελάτη τότε πάλι θα υπήρχαν δύο πιθανές απαντήσεις.  

 Η απάντηση "φύγετε από το γραφείο μου θα ήταν η εύκολη" όπως είπε ενώ η δύσκολη ήταν να διερευνήσει.  

«Πρόστυχα μονταρισμένο το βίντεο»

Ο δικηγόρος γνωστοποίησε ότι μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο του Al Jazeera ζήτησε την ανάλυση του και κατέθεσε αντίγραφο έκθεσης του εμπειρογνώμονα ο οποίος είχε αναλύσει και το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα.   

Παρατηρείται, όπως είπε, σύμπτυξη σκηνών και συρραφή επί του περιεχομένου.  

Δύναται να παραληφθούν κρίσιμοι διάλογοι. Στο τραπέζι που καταλογίζουν φαίνονται διαφορετικές γραβάτες αφού είναι διαφορετικές στιγμές όπως είπε.

Ο Ανδρέας Πιττάτζης υποστήριξε ότι δεν έχει παρανομήσει και ως εκ τούτου δεν έχει κάτι να φοβηθεί και τίποτε να κρύψει.

«Παραδίδω πληρεξούσια δικά μου και της συζύγου μου» είπε στα μέλη της Επιτροπής και  «σας εξουσιοδοτώ εν λευκώ να διερευνήσετε σε όλο τον κόσμο όλες μου τις συναλλαγές και σας καλώ να βρείτε ένα σεντ που σχετίζεται με διαφθορά».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο «το πρόστυχα μονταρισμένο βίντεο δεν παρουσιάζει την πραγματική εικόνα για το ποιος είναι ο υποφαινόμενος».

Συνεχίζοντας ο δικηγόρος ανέφερε χαρακτηριστικά, «προσκαλώ και προκαλώ το Al Jazeera να στείλει τα πραγματικά βίντεο».

Όπως είπε εάν τα έστελνε δεν θα είχε σφαγιαστεί στο Κολοσσαίο των ΜΜΕ εδώ και 7 μήνες.

«Έχω δικαστεί και καταδικαστεί στο δικαστήριο της κοινής γνώμης» ανέφερε.

Διαβάστε ολόκληρη την κατάθεση εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ