Του Ξένιου Μεσαρίτη
Με την έκφραση "καταφέραμε και βγάλαμε τα μάτια μας από μόνοι μας" έκλεισε ο κύκλος των καταθέσεων ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά διαβατήρια».
Κατά την χθεσινή ακροματική διαδικασία κατέθεσαν ο Δικηγόρος Δημήτρης Δημητριάδης του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέας Δημητριάδης ΔΕΠΕ και ο Πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ ενώ η τετραμελής Ερευνητική Επιτροπή θα επικεντρωθεί τις επόμενες μέρες στην συγγραφή του Τελικού Πορίσματος για τις κατ΄εξαίρεση πολιτογραφήσεις με την διορία παράδοσης να έχει τεθεί για τις 6 Ιουνίου.
"Καταφέραμε να βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας"
Ο Προέδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ υπέδειξε ακόμη μια φορά για τα κακώς έχοντα του Προγράμματος που οδήγησαν στον τερματισμό του τους παρόχους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο οργανισμός είχε προειδοποιήσει για την επιθετική διαφήμιση που έκαναν οι παρόχοι με την χρήση των εθνικών συμβόλων και του κυπριακού διαβατηρίου στα αεροδρόμια και στους δρόμους του νησιού.
Ο Μιχάλης Μιχαήλ τόνισε ότι το Πρόγραμμα συνέβαλε στην κυπριακή οικονομία και βοήθησε αρχικά να εξέλθουμε από την κρίση αλλά «ως συνήθως τα κακά στοιχεία παρείσφρησαν και καταφέραμε και βγάλαμε τα μάτια μας από μόνοι μας».
Σημείωσε επίσης ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα στο ΚΕΠ που αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας μας, κυρίως με τις κακές πρακτικές προώθησης του Προγράμματος αλλά και την ανεπάρκεια στον έλεγχο των δυνητικών επενδυτών.
Όσον αφορά την εμπλοκή στο Invest Cyprus στο Πρόγραμμα ανέφερε ότι δεν διενεργήθηκε κάποιο συνέδριο για την αποκλειστική προώθηση του ΚΕΠ στο εξωτερικό ή στην Κύπρο, αλλά εντάχθηκε στις προωθητικές ενέργειες σαν μια παράμετρος της ανάδειξης της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού.
"Ο Μάριος Δημητριάδης δεν είναι ούτε δικηγόρος, ούτε μέτοχος στο Δικηγορικό"
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κατάθεση του εκπροσώπου του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέας Δημητριάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ λόγω του ότι το Δικηγορικό Γραφείο λειτούργησε ως πάροχος σε περίπου 137 πολιτογραφήσεις ενώ ο υιός του Ανδρέα Δημητριάδη εκτελούσε χρέη Υπουργού Συγκοινωνιών.
Ο δικηγόρος Δημήτρης Δημητριάδης κατέθεσε εκ μέρους του Δικηγορικού Γραφείου που εμπλέκεται σε πέραν των 300 πολιτογραφήσεων, δηλώνοντας ότι δεν υπήρχε εύνοια από τον αδερφό του, πρώην Υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Ο Μάριος Δημητριάδης δεν είναι δικηγόρος, ούτε μέτοχος στο Δικηγορικό. Δεν συνεργαστήκαμε ποτέ επαγγελματικά», ενώ τόνισε ότι «Θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός. Δεν υπήρχε οποιαδήποτε εύνοια από τον Μάριο Δημητριάδη ή άλλο πολιτικό σε υποθέσεις πολιτογραφήσεων του Δικηγορικού μας Γραφείου».
Υπενθυμίζεται ότι το Ενδιάμεσο Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις "Ο πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών, Μάριος Δημητριάδης, συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 14/3/14 μέχρι τις 28/2/2018. Στις εν λόγω συνεδριάσεις, εγκρίθηκαν περίπου 137 πολιτογραφήσεις επενδυτών, οι οποίες προωθούνταν από συνδεδεμένο με αυτόν δικηγορικό γραφείο και είχε δικαίωμα ψήφου".
Ερωτηθείς για τον μεγάλο αριθμό πολιτογραφήσεων στις οποίες εμπλέκεται το Δικηγορικό Γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης ΔΕΠΕ, ο δικηγόρος τις απέδωσε στις παραδοσιακά καλές επαφές με την κινεζική αγορά και την εξειδίκευση του Γραφείου στον τομέα των ακινήτων.
"15.000 με 18.000 ο μέσος ορός ανά πελάτη"
Ο Δημήτρης Δημητριάδης σε ερώτηση της Επιτροπή για τις αμοιβές του Δικηγορικού Γραφείου στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος ανέφερε ότι κατά μέσο όρο οι αμοιβές για τις υπηρεσίες τους κυμαίνονταν από τις 15.000 ευρώ μέχρι τις 18.000 ευρώ.
Σημείωσε ότι από το 2014 μέχρι το 2020 καταχωρήθηκαν από το Γραφείο περίπου 300 αιτήσεις και αρχικά οι χρεώσεις "για τις υπηρεσίες που προσφέραμε ήταν περίπου 10.000, συν 2.000 ανά τέκνο. Μετά αυξήθηκε στις 15.000 συν 2.000 ανά τέκνο ενώ μετά έφτασε στις 18.000 συν 2.000 ανά τέκνο".
Εξηγώντας ανέφερε ότι το κόστος για τους επενδυτές εξαρτόταν κυρίως από την πολυπλοκότητα της επένδυσης, Δηλαδή αν κάποιος πελάτες αποφάσιζε να επενδύσει σε 4 διαφορετικά ακίνητα και 4 διαφορετικούς ντιβέλοπερς, ήταν σαφώς πιο περίπλοκο από ένα επενδυτή ο οποίος θα συμφωνούσε με 1 ακίνητο με ένα ντιβέλοπερ.
Καμποτζιανοί αγόρασαν ακίνητο με κάρτες και ψευδείς παραστάσεις
Κατά την ακροαματική διαδικασία έγινε αναφορά και στις πολιτογραφήσεις Καμποτζιανών επενδυτών που όπως είχε αποκαλύψει το Σίγμα απασχολούν τις διωκτικές αρχές και αναμένεται να προωθηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ο Δημήτρης Δημητριάδης ανέφερε ότι "η πελατειακή μας σχέση τερματίστηκε χωρίς να έχω τον φάκελο μπροστά μου ενώ συμπλήρωσε ότι δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια για την όποια υπόθεση μετά τον τερματισμό της σχέσης μας με τον πελάτη".
Σε τοποθέτηση της Δήμητρας Καλογήρου για το αν έπρεπε να δημιουργηθούν ερωτήματα για το ότι χρησιμοποιήθηκαν κάρτες για πληρωμή ακινήτου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι ήταν κάτι το οποίο ήταν επιτρεπτό ιδίως με κάρτες της UnionPay κατά τον χρόνο πληρωμής αφού αργότερα η Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε να αποδέχεται πληρωμές μέσω καρτών.