της Μαρίας Ονουφρίου
Η ψυχολογική, πνευματική αλλά και σωματική κούραση κάνει πιο έντονη την παρουσία της κατά τον μήνα που διανύουμε. Βάλε λίγο την πανδημία που μας τσάκισε, πρόσθεσε την πίεση του εγκλεισμού, πολλαπλασίασε την ανακούφιση που προκύπτει από την ελπίδα ότι σιγά-σιγά αφήνουμε πίσω μας το κεφάλαιο COVID-19 και να ’σου το αποτέλεσμα. Τα αεροπλάνα γεμίζουν σιγά-σιγά και θα ασφυκτιούν σύντομα, εφόσον οι Κύπριοι φαίνεται ότι τρέχουν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο των πολυπόθητών τους διακοπών. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που δείχνουν την προτίμησή τους στο εγχώριο προϊόν, αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία φαίνεται ότι θα είναι γεμάτα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Η Ελλάδα μονοπωλεί το ενδιαφέρον
Αγαπημένος προορισμός των Κυπρίων εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα και κυρίως τα ελληνικά νησιά. Κέρκυρα, Μύκονος, Ρόδος, Κρήτη, Σκιάθος συγκαταλέγονται στις προτιμήσεις των Κυπρίων. Νησιά που προσφέρονται για ξεκούραση, χαλάρωση και που συμπεριλαμβάνονται σε ελκυστικά ταξιδιωτικά πακέτα, γιατί ως γνωστόν το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του προορισμού.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, μιλώντας στη «Σημερινή», τόνισε το ενδιαφέρον των Κυπρίων για μια εξόρμηση στο εξωτερικό. «Οι Κύπριοι δείχνουν το πόσο έχουν κουραστεί κατά τη φετινή περίοδο και επιλέγουν να ταξιδέψουν. Ο δημοφιλέστερος προορισμός είναι η Ελλάδα, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν και τις κρουαζιέρες που αναχωρούν από Λεμεσό». Όσο για την περίοδο των διακοπών, ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε ότι παραδοσιακά οι Κύπριοι ταξιδεύουν περισσότερο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. «Ειδικά από την 1η Ιουλίου, που θα υπάρχει το ψηφιακό safe pass στην Ευρώπη, τότε θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα προς το καλύτερο. Είναι καλό να ταξιδεύει ο κόσμος, το χρειάζεται, ειδικά φέτος το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ».
Εκτός από την Ελλάδα, όμως, πολλοί Κύπριοι -ίσως οι πιο τολμηροί- επιλέγουν Ευρώπη. Η Ιταλία είναι στη δεύτερη θέση προτίμησης, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία ακολουθούν. «Όλη η Ευρώπη θα γίνει ένα σύντομα. Η ανοσία θα επιτευχθεί πολύ σύντομα, έτσι δεν θα υπάρχει λόγος κάποιος να ακυρώσει ή να σκεφτεί διπλά για να ταξιδέψει».
Φουλ τα ξενοδοχεία κατά το τριήμερο του Κατακλυσμού
Το σχέδιο ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού μπορεί να μην αφορά τους μήνες αιχμής, που είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, ωστόσο οι πλείστοι φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν το τριήμερο του Κατακλυσμού για να κρατήσουν ένα δωμάτιο σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο.
Οι χαμηλές τιμές εξαιτίας του σχεδίου αλλά και των άλλων προσφορών του κάθε καταλύματος, παρακίνησαν τον κόσμο να κρατήσει έγκαιρα δωμάτιο και κάποιους άλλους να ψάχνουν ακόμη την ευκαιρία. Η βιομηχανία κερδίζει την ευκαιρία να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη μαζική κάθοδο των τουριστών τον Ιούλιο, όπως δήλωσε ο κ. Ρουσουνίδης. Πρόκειται ουσιαστικά για τις πρώτες μαζικές διακοπές των Κυπρίων μετά την πανδημία, που τόσο έχουν ανάγκη. Συνωστισμός αναμένεται όπως κάθε χρόνο σε Αγ. Νάπα, Πρωταρά, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θα τιμήσουν τη Λάρνακα και τη Λεμεσό.
Το τουριστικό μέλλον της Κύπρου
Καθοριστικές φαίνεται να είναι οι επόμενες ημέρες για την τουριστική εικόνα της Κύπρου. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, κ. Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ, ανέφερε ότι ο Ιούνιος είναι πολύ καθοριστικός μήνας. «Αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Εδώ και λίγο καιρό είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε λίγο φως στην άκρη του τούνελ και αυτό συμβαίνει γιατί τα πολύ βελτιωμένα επιδημιολογικά μας δεδομένα θα μας επιτρέψουν στο σύντομο μέλλον να αξιολογηθούμε σε καλύτερες κατηγορίες και κυρίως στην πράσινη κατηγορία».
Την ετοιμότητα της Κύπρου να υποδεχθεί τους τουρίστες τόνισε ο κ. Ρουσουνίδης. «Εμείς ως χώρα και προορισμός και ως βιομηχανία αλλά και ως τουριστικοί εταίροι έχουμε διαμορφώσει το πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το οποίο οποιοσδήποτε επιθυμεί, μπορεί να εισέλθει στη χώρα κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εξαγγείλαμε ήδη την ετοιμότητα του προορισμού, υπάρχουν τα πρωτόκολλα προορισμού, τα πρωτόκολλα που διέπουν τη λειτουργία της βιομηχανίας. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τον δυνητικό τουρίστα και τον πελάτη που θα επιλέξει το νησί μας στις διακοπές του».
Η Μεγάλη Βρετανία μας άφησε πορτοκαλί
Η πρόσφατη επικαιροποίηση από τη βρετανική κυβέρνηση της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας, μόνο απογοήτευση προκάλεσε στο νησί μας, εφόσον η Κύπρος δεν συμπεριλήφθηκε στη συγκεκριμένη λίστα. Ως εκ τούτου, οι Βρετανοί τουρίστες που θα επιστρέφουν από τις «πορτοκαλί» χώρες, θα έχουν την υποχρέωση δεκαήμερου αυτοπεριορισμού, γεγονός που ενδεχομένως να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τις μαζικές αφίξεις τουρισμού.
Ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε ότι, πέρα από τη δυσκολία που προκαλεί η κατηγοριοποίηση των χωρών αυτήν τη στιγμή, ευελπιστεί ότι σύντομα θα αλλάξει η κατάσταση. «Η δυσκολία που βλέπουμε είναι αυτή που αφορά την επιδημιολογική εικόνα των χωρών από τις οποίες αναμένουμε τους τουρίστες. Βλέπουμε, για παράδειγμα, σκανδιναβικές χώρες, όπως είναι η Σουηδία, να πηγαίνουν από το ένα lockdown στο άλλο, βλέπουμε τη Γερμανία να εκδίδει συχνά περιοριστικά μέτρα ειδικά γι’ αυτούς που δεν ταξιδεύουν, βλέπουμε τη Μεγάλη Βρετανία να μη μας μεταφέρει στην πράσινη κατηγορία».
Οι μεταλλάξεις είναι ο λόγος που οι χώρες κάνουν τις αξιολογήσεις με φειδώ, όπως εξήγησε ο κ. Ρουσουνίδης. «Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα δεχθούμε μαζικό τουρισμό και θα μας δώσει αρκετές ανάσες», ανέφερε. Όσο για τις χώρες από τις οποίες μπορούμε σήμερα να προσελκύσουμε τουρισμό, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι, λόγω της έκρυθμης κατάστασης, «πάγωσε» ο τουρισμός από Ισραήλ. «Από τη Ρωσία επίσης περιμένουμε αρκετό τουρισμό και αναμένουμε να δοθεί πράσινο φως για τα charter flights». Ερωτηθείς για ενδεχόμενες νέες αγορές, σχολίασε ότι δεν είναι εύκολο να ανοίξεις νέες αγορές εν μέσω πανδημίας.
Από 1η Ιουλίου ταξίδια με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό
Για όλες τις χώρες της Ευρώπης θα ξεκινήσει ταυτόχρονα η χρήση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, από την 1η Ιουλίου. Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, μίλησε στο «ΣΙΓΜΑ» και εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του συγκεκριμένου πιστοποιητικού. Όπως ανέφερε, «υπάρχουν τρεις ομάδες χωρών, οι οποίες αφού ετοιμάσουν όλη την τεχνική προεργασία υποβάλλουν στην ΕΕ τα σχετικά που χρειάζονται και, αφού λάβουν την έγκριση, από 1η Ιουλίου μπορούν να χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό».
Οι χώρες που ανήκουν στην πρώτη ομάδα και έχουν λάβει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι η Δανία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Τσεχία έχουν ξεκινήσει πειραματικά τη λειτουργία του πιστοποιητικού αυτού. Όσο για την Κύπρο, η ημερομηνία υποβολής των σχετικών στοιχείων στην ΕΕ για έγκριση, είναι στις 15 Ιουνίου.
Σε κινητό ή χαρτί
Το πιστοποιητικό μπορεί να είναι στην οθόνη του κινητού ή σε έντυπη μορφή, όπως εξήγησε ο Υφυπουργός. «Όπως όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο και έχεις την κάρτα επιβίβασης, την οποία είτε την παρουσιάζεις μέσα από το κινητό σου είτε παρουσιάζεις το χαρτί. Η πιστοποίηση θα γίνεται με σαρωτή που θα διαβάζει αυτός που θα είναι υπεύθυνος λειτουργός, για να πιστοποιήσει ότι αυτό το πιστοποιητικό ανήκει στο άτομο και ότι τα στοιχεία που αναγράφονται είναι αληθή».
Η επιλογή για απόκτηση του πιστοποιητικού είναι ελεύθερη, όπως εξήγησε ο κ. Κόκκινος. «Όποιος θέλει το κατεβάζει στο κινητό του. Κάποιος που έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα μπορεί να το κατεβάσει στο κινητό του, ή να μπει σε συγκεκριμένη εφαρμογή και να αιτηθεί το συγκεκριμένο πιστοποιητικό».
Τέλος, ανέφερε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου, οι κάτοχοι του safe pass θα μπορούν να ταξιδεύουν στις πλείστες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. «Πέρα όμως από το safe pass όσοι ταξιδεύουν μπορούν να προμηθευτούν ένα έξτρα επίσημο έντυπο από το Υπουργείο Υγείας ώστε να μην αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα στις ξένες χώρες».
ΠΗΓΗ: Σημερινή