Το απροβίβαστο των Κύπριων μαθητών επιδρά στην Οικονομία

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Παρά το ψηλό κόστους του εκπαιδευτικού συστήματος δεν υπάρχουν τα ανάλογα ποιοτικά αποτελέσματα. Απροβίβαστο στην κατανόηση κειμένου, φυσικές επιστήμες και μαθηματικά.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Παρά το υψηλό κόστος του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου δεν φαίνεται να έχει και τα ανάλογα ποιοτικά αποτελέσματα που αναμένονται στην οικονομία, αναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Στην Εαρινή Έκθεση που έχει δώσει στην δημοσιότητα σήμερα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ανάμεσα στις υπόλοιπες παραμέτρους που έχουν αναλυθεί δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία. 

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο, δηλαδή στην εκπαίδευση, οδηγεί σε διαχρονικά υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, η επίδραση της ποιοτικής εκπαίδευσης συνδέεται θετικά με την μελλοντική ανάπτυξη.

Στην περίπτωση της Κύπρου ωστόσο, οι σημαντικά αυξημένες δαπάνες/επενδύσεις στους τομείς της εκπαίδευσης δεν επέφεραν τα αναμενόμενα ποιοτικά αποτελέσματα.

Η Κύπρος συνεχίζει να καταγράφει αναλογικά ψηλές δαπάνες στον τομέα της παιδείας με τα αντίστοιχα αποτελέσματα, μέσα από έρευνες όπως της PISA30, να παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Σχετικό είναι το πιο κάτω που καταδεικνύει συγκριτικά τα εν λόγω αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, στην κατανόηση κειμένου, στα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες η Κύπρος βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τους Ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς μέσους όρους.

Το Συμβούλιο είναι της άποψης ότι το εκπαιδευτικό σύστημα χρήζει σημαντικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθούν διαχρονικά ψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης και να δημιουργηθούν ευκαιρίες για το σύνολο των πολιτών.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενδυνάμωση των σχολείων για την ανάπτυξη των μαθητών και του προσωπικού, με στόχο να συνδυάζεται δημιουργικά η γνώση με την κριτική συλλογιστική, έτσι ώστε να σκέφτονται στοχαστικά, κριτικά και δημιουργικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ