Άρχισαν τα όργανα για τον κατώτατο μισθό

Ραδιοφωνικό ντιπέιτ ανάμεσα στον ΓΓ της ΣΕΚ και τον ΓΔ της ΟΕΒ αναφορικά με την θέσπιση του κατώτατου μισθού – Τα βασικά σημεία διαφωνίας

του Χρίστου Πέτρου 

Ο Ανδρέας Μάτσας της ΣΕΚ και Μιχάλης Αντωνίου της ΟΕΒ «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, αναφορικά με την θέσπιση του κατώτατου μισθού.

Όπως έγινε γνωστό σε χθεσινό ρεπορτάζ του Economy Today,  πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να ξεκινήσει διάλογος των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού στην Κύπρο. Οι διαβουλεύσεις όπως αναφέρεται και στο χθεσινό ρεπορτάζ θα βασίζονται  εν πολλοίς σε σχετική έρευνα - μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού ILO την οποία έχει στα χέρια της η Υπ. Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. 

Στην ραδιοφωνική συζήτηση των κ. Μάτσα και Αντωνίου νωρίτερα σήμερα στην Πρώτη Εκπομπή, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ υποστήριξε ότι με τη θέσπιση του κατώτατου μισθού θα επέλθει εργασιακή ισορροπία. Αντιθέτως ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ σημείωσε αφενός ότι «κατώτατος μισθός υπάρχει και εφαρμόζεται» και αφετέρου ότι με την νομική θέσπιση του κατώτατου, θα καταργηθεί το ωφέλιμο για την οικονομία του τόπου στοιχείο της «ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων».

Σημείο διαφωνίας ανάμεσα σε ΣΕΚ και ΟΕΒ, αποτελεί και το κατά πόσον η θέσπιση του κατώτατου μισθού θα ευεργετήσει ή θα είναι επιβλαβής για την οικονομία του τόπου συνολικά, σε βάθος χρόνου.

Μιχάλης Αντωνίου και Ανδρέας Μάτσας, διατύπωσαν τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα του διαλόγου που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση και με τον «ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό».  

Ώριμες οι συνθήκες – Πυξίδα η ευρωπαϊκή Οδηγία, λέει η ΣΕΚ

Ο κ. Μάτσας διεμήνυσε ότι η συζήτηση και η διαβουλεύσεις που θα εντατικοποιηθούν για τον κατώτατο μισθό στην Κύπρο, θα έχουν μεταξύ άλλων ως «οδηγό» και τα όσα αποφασίστηκαν σε ευρύτερες κοινοτικές διαβουλεύσεις για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό.

«Ήδη διανύσαμε ένα μεγάλο διάστημα συζητήσεων και διαβουλεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον καθορισμό του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού όπου επήλθε ουσιαστικά κατάληξη. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό στην Κύπρο, μπορεί να μας προλάβουν τα γεγονότα με την θέσπιση της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας οπότε τα δεδομένα θα διαφοροποιηθούν» σημείωσε.

Ο κ. Μάτσας, αναφερόμενος στα δεδομένα τα οποίο όπως υποστήριξε ευνοούν την θέσπιση του κατώτατου μισθού στην παρούσα φάση, επικαλέστηκε τη «μελέτη η οποίο έχει καταρτιστεί από την Διεθνή Οργάνωση ILO στην οποία καταθέσαμε τις απόψεις μας και οι κοινωνικοί εταίροι, και η οποία αναμένουμε άμεσα να μας παρουσιαστεί η τελική της μορφή».  

Έχουμε επίσης, όπως είπε  «τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την προωθούμενη Οδηγία και θεωρούμε επίσης ότι υπάρχουν ώριμες  συνθήκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τις ανάγκες διασφάλισης κατάλληλων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης και ουσιαστικά την δημιουργία δίκαιων και ανθεκτικών οικονομιών όπου θα διασφαλίζονται τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων σε συνάρτηση με τους μισθούς».

Προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες της εργοδοτικής πλευράς ο κ. Μάτσας τόνισε ότι «Είναι ξεκάθαρο και αποτυπώνεται σε όλα τα επίσημα Ευρωπαϊκά έγγραφα, ότι οι κατώτατοι μισθοί, δεν λειτουργούν ανασταλτικά ούτε στη βιώσιμη ανάπτυξη ούτε στην κερδοφορία των επιχειρήσεων αλλά αντιθέτως συνδράμουν στον μεγάλο στόχο της κοινωνικής ισορροπίας».

 

Προτρέχουμε με την Οδηγία, σημειώνει ο Μιχάλης Αντωνίου της ΟΕΒ

Αντιθέτως, από την μεριά των εργοδοτών ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου σημείωσε σκωπτικά ότι «το μόνο που λείπει αυτή τη στιγμή από τις επιχειρήσεις προκειμένου να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητά τους και να μείνουν βιώσιμες είναι να αυξήσουμε τους μισθούς…».

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ πρόωρο να «μιλάμε για την ανάγκη εναρμόνισης με μια Ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία πρώτον δεν έχει εκδοθεί ακόμη και δεύτερον όταν εκδοθεί, θα μας δίνει δύο τουλάχιστον χρόνια περιθώριο για να διαμορφώσουμε με βάσει τα εθνικά μας χαρακτηριστικά το πλαίσιο που θα ορίζεται από την οδηγία».  

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι  «αυτό που υπάρχει είναι ένα προσχέδιο Οδηγίας. Δεν έχει οριστικοποιηθεί. Αυτό το οποίο θα γίνει με την οδηγία είναι ένα πλαίσιο το οποίο θα καλεί τα κράτη μέλη με βάση τα δικά τους δεδομένα και χαρακτηριστικά εργασιακών σχέσεων να ρυθμίσουν το θέμα που λέγεται ''κατώτατος μισθός''».

Δεύτερον όπως είπε ο κ. Αντωνίου «όπως γίνεται με όλες τις οδηγίες, η ΕΕ δίνει στις χώρες μέλη ένα περιθώριο μίνιμουμ περίπου δύο ετών προκειμένου να μεταφέρουν την οποιαδήποτε οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο».  

Αντωνίου: Υπάρχει και εφαρμόζεται κατώτατος μισθός

Η όλη συζήτηση περί ανάγκης θέσπισης κατώτατου μισθού, δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν όρια και ο κάθε εργοδότης δίνει ότι μισθούς θέλει, ανέφερε ο κ. Αντωνίου. Κάτι το οποίο όπως είπε «δεν ισχύει αφού οι εργοδοτικές οργανώσεις συνεννοούνται εδώ και δεκαετίες με τις συνδικαλιστικές μεταξύ άλλων και για το θέμα των μισθών».

«Στην συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματικών κλάδων υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν κατώτατους μισθούς, δηλαδή μισθούς εισόδου στο επάγγελμα. Αυτά είναι συμφωνημένα και σε μεγάλο βαθμό τηρούνται. Μάλιστα σε εννέα επαγγελματικές δραστηριότητες υπάρχει διάταγμα του Υπουργού Εργασίας το οποίο καθιστά νομικά υποχρεωτική την καταβολή εκείνου του μισθού. Και εκεί, όπου ρυθμίζονται οι μισθοί δια νόμου, ξεκινούν όλες οι στρεβλώσεις και οι περιπέτειες και τα αρνητικά στοιχεία που υποσκάπτουν το βασικό χαρακτηριστικό που μας απάλλαξε από δύο μεγάλες κρίσεις και δεν είναι άλλο από την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων».

Έχουμε κατώτατους μισθούς και τους εφαρμόζουμε. Αυτό που υπονοούν όλοι όσοι μιλάνε για «ανάγκη κατώτατου μισθού» είναι αυτός να εφαρμοστεί δια νόμου και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, είπε ο κ. Αντωνίου.

 

Ακούστε όλη τη συζήτηση πιο κάτω (41:20 - 1:06:00)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ