Άφιξη Κωτσόβολου με πέραν του μισού δις τζίρου και γεμάτη φαρέτρα

Η Κύπρος φαίνεται να αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον Κωτσόβολο για περαιτέρω επέκτασή. Τι στοχεύει ο κολοσσός ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών με την κάθοδό του στο νησί.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Υλοποιείται το πλάνο και με συγκρατημένη αισιοδοξία γίνεται η κάθοδος του Κωτσόβολου στο νησί. Η εταιρεία Κωτσόβολος ανακοίνωσε έσοδα που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ στην Ελλάδα, καθώς ετοιμάζεται να κόψει την κορδέλα των δύο καταστημάτων της στην Κύπρο, επέκταση που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του κολοσσού του λιανικού εμπορίου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών για την μετέπειτα πορεία της εταιρείας ενώ σκιαγραφείται ως μία κίνηση που θα φέρει τα πάνω κάτω στον συγκεκριμένο τομέα στην Κύπρο.

Ετήσια αύξηση εσόδων κατά 7,6%

Στον Σαρωνικό Κόλπο και το Λαγονήσι Αττικής ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος Γιάννης Βασιλάκος παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα του οικονομικού έτους που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου 2021, λίγο πριν την επίσημο κάθοδο της εταιρείας στην Κύπρο. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα για το λιανικό εμπόριο λόγω των περιοριστικών μέτρων, η Κωτσόβολος επέδειξε ανθεκτικότητα και αντεπεξήλθε στις νέες προκλήσεις δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών της έκλεισε στα 579 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας αύξηση 7,6% συγκριτικά με το προηγούμενο οικονομικό έτος που είχε κλείσει στις 30 Απριλίου του 2020. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) έφτασαν τα 20,9 εκατομμύρια ευρώ, από 22,4 εκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος ενώ τα κέρδη πριν τους τόκους, φορολογίες και αποσβέσεις (EBITA) ανήλθαν στα 43,8 εκατομμύρια ευρώ, από 43,6 εκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Ερμηνεύοντας την μείωση των λειτουργικών κερδών ο CEO της Κωτσόβολος ανέφερε ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων και του κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων παρατηρήθηκαν απώλειες στην «ποιότητα» του καλαθιού των καταναλωτών και η επιστροφή σε αυτού του είδους την ποιότητα αποτελεί και ένα από τους στόχους που έχουν τεθεί για τα φυσικά καταστήματα τα επόμενα χρόνια.

Κωτσόβολος vs πανδημία: 1-0

Η Κωτσόβολος κατάφερε να πετύχει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κατά την σκληρή περίοδο των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, κάτι το οποίο αποτελούσε το μεγάλο στοίχημα και την λεπτή γραμμή που χώριζε γενικά το παγκόσμιο λιανικό εμπόριο ανάμεσα στην πλήρη αποτυχία και την επιβίωση, κάτι το οποίο αντανακλάται στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό το στοίχημα κερδήθηκε λόγω της αναβάθμισης των λειτουργικών συστημάτων της εταιρείας, αλλά και στην εισαγωγή αυτοματισμών επόμενης γενιάς στην εφοδιαστική της αλυσίδα, με στόχο τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας μέχρι και το «τελευταίο μίλι». Συγκεκριμένα η Κωτσόβολος αναπροσάρμοσε το επιχειρησιακό της μοντέλο κατά την διάρκεια των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων εισάγοντας στον στόλο της τα «Κωτσόβολος vans» για άμεσες παραδόσεις ακόμα και εντός της ίδιας μέρας ενώ μετέτρεψε εν «σε μια νύχτα» τα φυσικά καταστήματα σε χώρους που αποτελούσαν βασικό κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας, παραλαμβάνοντας, αποθηκεύοντας, προετοιμάζοντας και αποστέλλοντας σημαντικό όγκο παραγγελιών του ηλεκτρονικού καταστήματος και του τηλεφωνικού κέντρου με μια επιχείρηση που περιεγράφηκε από τον κ. Βασιλάκο ως επιχείρηση «Dark Stores» με την οποία κατάφεραν να εκτελέσουν 162.000 παραδόσεις από τον Νοέμβριο του 2020 σε όλη την Ελλάδα.

Εντύπωση προκάλεσε η κίνηση ματ από την εταιρεία κατά την οποία οι εργαζόμενοι των φυσικών καταστημάτων που λόγω της πανδημίας θα περιορίζονταν στα σπίτια τους επάνδρωσαν τις θέσεις κλειδιά στα καταστήματα που μετατράπηκαν σε κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και του αναβαθμισμένου και απαραίτητου τηλεφωνικού κέντρου με τον CEO της εταιρείας να το χαρακτηρίζει ότι «οι εργαζόμενοι έπαιζαν για την φανέλα». Ενδεικτικά βάσει των στατιστικών της Κωτσόβολος το τηλεφωνικό κέντρο δέχθηκε 157% περισσότερες τηλεφωνικές κλήσεις στο τμήμα πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 81% περισσότερες τηλεφωνικές κλήσεις στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών με το τηλεφωνικό κέντρο να επανδρώνεται με συνολικά 500 άτομα. Επίσης η επισκεψιμότητα στο kotsovolos.gr έφτασε τις 90 εκ. επισκέψεις, οι πωλήσεις του Ηλεκτρονικού Καταστήματος αυξήθηκαν 180%, ενώ οι πωλήσεις του Τηλεφωνικού Κέντρου, σημείωσαν αύξηση 221% σε ετήσια βάση.

Πενταετές πλάνο με στόχο την πρωτιά και τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Κύπρο

Τα δύο καταστήματα της Κωτσόβολος σε Λευκωσία και Λεμεσό δείχνουν να αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία αφού η κυπριακή αγορά στον τομέα του λιανικού εμπορίου ηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρονικών εκτιμάται στα 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως με τον κ. Βασιλάκο να την χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today στόχος της Κωτσόβολος είναι στο τέλος του πενταετούς πλάνου είναι η αναρρίχηση της εταιρείας στην πρώτη θέση του τομέα με μερίδιο αγοράς που θα προσεγγίζει το 35 με 40% που αντιστοιχεί σε κύκλο εργασιών τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στην φαρέτρα της εταιρείας θα ταξιδέψουν Κύπρο τα όσα έχουν επιτευχθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας και αποτέλεσαν τα βασικά όπλα της για την επιτυχή καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στον κλάδο. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει κερδηθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας λόγω της ψηφιοποίησης και της βελτιστοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί και στην Κύπρο, ανέφεραν τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας στο Economy Today. Ο κύπριος καταναλωτής θα αντιμετωπίσει στα δύο καταστήματα της Κωτσόβολος μία μοναδική καταναλωτική εμπειρία, ενώ το κορυφαίο ηλεκτρονικό κατάστημα και η  αποτελεσματική εφοδιαστική αλυσίδα θα αποτελέσουν τα κυριότερα κριτήρια που θα καθορίσουν τις προτιμήσεις των κύπριων καταναλωτών.

Θέσεις εργασίας σε περισσότερους από 100 εργαζόμενους στην Κύπρο

Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου εργοδοτεί πέραν των 2.700 ατόμων στην Ελλάδα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Economy Today μέχρι στιγμής έχει προσθέσει στο μισθολόγιο για τον κύκλο εργασιών του στην Κύπρο ακόμη 82 άτομα. Επίσης σημειώνεται ότι εντός των επόμενων μηνών θα εργοδοτηθούν ακόμη 20 περίπου άτομα στα δύο καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό όπως επίσης για να εξυπηρετηθούν οι τις ανάγκες του διαδικτυακού εμπορίου μέσω της ιστοσελίδας kotsovolos.cy.

Η Κύπρος αποτελεί το κλειδί για την επέκταση της Κωτσόβολος

Η κάθοδος της Κωτσόβολος στην Κύπρο αποτελεί σημείο ορόσημο για την Κωτσόβολος και την μετέπειτα επέκταση της εταιρείας σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας ανέφερε ότι αν το εγχείρημα στην Κύπρο στεφθεί με επιτυχία θα ενισχυθούν οι πιθανότητες επέκτασης σε άλλες γειτονικές χώρες της Ελλάδας. Ο Chief Financial & Administration Officer της εταιρείας Γιώργος Πολεμίτης ανέφερε στο Economy Today ότι η επέκταση, οι νέες αγορές και οι νέοι πελάτες είναι στόχος της εταιρείας και μέσα από την προσπάθεια της επέκτασης στην Κύπρο και τα όσα θα επιτευχθούν από το εγχείρημα θα αποτελέσουν γέφυρα για άλλες προσπάθειες στο εξωτερικό. Τόνισε επίσης ότι «μία μεγάλη εταιρεία δεν μπορεί να μείνει στατική αλλά πρέπει να έχει ένα όραμα και να αναπτύσσεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ