Απαγόρευση εργασίας στους αρνητές συστήνει η ΟΕΒ

Συστάσεις ΟΕΒ προς εργοδότες για χειρισμό εργαζομένων που αρνούνται συμμόρφωση με υποδείξεις Υπ. Υγείας

Σε συστάσεις προβαίνει η ΟΕΒ προς τις επιχειρήσεις για χειρισμό εργαζομένων που αρνούνται να συμμορφωθούν με τα διατάγματα του περί Λοιμοκαθάρσης Νόμου.

Σύμφωνα με την ΟΕΒ «η επίδειξη ψυχραιμίας από όλους και η συμμόρφωση εργαζομένων και επιχειρήσεων με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού και τον περιορισμό των επιπτώσεων του».

Σε εγκύκλιό της την οποία δίνει στη δημοσιότητα, η ΟΕΒ αναφέρεται στο διάταγμα της 8ης Ιουλίου σύμφωνα με το οποίο «σε περίπτωση εργαζομένου που αρνείται να προσκομίσει στον Εργοδότη ή στα εξουσιοδοτημένα από τον Εργοδότη άτομα, τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά και στοιχεία που απαιτεί το πιο πάνω Διάταγμα, τότε θα πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος, η ανάληψη καθηκόντων ή επιτέλεση εργασιών στην επιχείρηση, υποστατικό ή άλλο χώρο όπου διεξάγεται οικονομική δραστηριότητα για λογαριασμό ή προς όφελος του εργοδότη».

 
«Σε περίπτωση που επιτραπεί η είσοδος και η ανάληψη εργασιών τότε η ευθύνη για παραβίαση των προνοιών του Διατάγματος θα βαραίνει και τον Εργοδότη», προστίθεται.

Ο χρόνος απουσίας εξαιτίας των πιο πάνω μπορεί να τύχει διαχείρισης ανάλογα με την περίπτωση και ανάλογα με την φύση των εργασιών κάθε επιχείρησης, με ένα από τους ακόλουθους τρόπους:
 
Εργασία εξ’ αποστάσεως / τηλεργασία / εργασία από το σπίτι.
Απουσία του εργαζόμενου με απολαβές και κάλυψη του απολεσθέντος χρόνου εργασίας όταν επανέλθει στην εργασία μέσα από την δημιουργία χρονομερίδας και με τρόπο που θα συμφωνηθεί.
Χρήση ετήσιας άδειας μετ’ απολαβών.
Απουσία με άδεια άνευ απολαβών.
Οτιδήποτε άλλο συμφωνηθεί εντός των νόμιμων πλαισίων.
 
Εννοείται, συνεχίζει, «πως η επαφή και συνεργασία με τις Συντεχνίες εκεί και όπου είναι ενεργές, αποτελεί αναγκαίο πρώτο μέτρο για αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων στις πιο πάνω ειδικές περιπτώσεις».
 
Επισημαίνεται επίσης ότι, «με βάση τις πρόνοιες του Διατάγματος, η υποχρέωση του εργαζόμενου για προσκόμιση των απαραίτητων πιστοποιητικών, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων ή αποδεικτικών στοιχείων είναι ακέραιη και ότι σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας ή διαμόρφωσης άλλων διευθετήσεων, η απουσία του εργαζόμενου από την εργασία θα λογίζεται ως αδικαιολόγητη απουσία άνευ απολαβών, καθώς αυτή προκύπτει εξ’ υπαιτιότητας του εργαζόμενου, εφόσον αρνείται συνειδητά να εφαρμόσει τις νομικές υποχρεώσεις που του αναλογούν».  
 
Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος συνεχίζει, παρά τις προτροπές και προσπάθειες, να μην συμμορφώνεται με τις πρόνοιες του Διατάγματος, αναφέρεται στην εγκύκλιο της ΟΕΒ, «τότε η αδικαιολόγητη απουσία θα αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και ο εργοδότης θα μπορεί να λάβει πειθαρχικά μέτρα και να επιβάλει πειθαρχικές κυρώσεις. Νοείται ότι ο εργοδότης οφείλει να προειδοποιεί εγγράφως τον εργαζόμενο για τις ενδεχόμενες συνέπειες της απουσίας του».
 
Η ΟΕΒ απευθύνει «έκκληση προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να συμμορφωθούν πλήρως με τις πρόνοιες του Διατάγματος, επισημαίνοντας ότι πρώτιστος και ύψιστος στόχος είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας εν γένει καθώς και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ