Η Κομισιόν δείχνει "κόκκινη κάρτα" για το 5% ΦΠΑ στις κατοικίες των πολιτογραφήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα κατά της Κύπρου λόγω μη συμμόρφωσής της με τους ενωσιακούς κανόνες ΦΠΑ για τις κατοικίες.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Φαίνεται ότι η Κομισιόν, δεν περάσει στα ψιλά την επιβολή χαμηλού συντελεστή 5% ΦΠΑ για αγορά κατοικιών από επενδυτές στο πλαίσιο του ΚΕΠ.

Το Economy Today είχε αναδείξει το ζήτημα της ενδεχόμενης διαδικασίας επί παραβάσει για το ζήτημα της επιβολής συντελεστή ΦΠΑ 5% για τις αγορές ακινήτων από επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. 

Η όλη υπόθεση για επιβολή χαμηλού συντελεστή 5% ΦΠΑ αντί για 19%, στις αγορές σπιτιών από επενδυτές στο πλαίσιο του ΚΕΠ, έγινε γνωστή από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή (24/9/2020).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο, επειδή δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες ΦΠΑ για τις κατοικίες που αγοράζονται ή κατασκευάζονται στην Κύπρο.

Η Κύπρος επιτρέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5 % για τα πρώτα 200 m2 των κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κύρια και μόνιμη κατοικία από τον δικαιούχο, χωρίς άλλους περιορισμούς εισοδηματικών κριτηρίων ή κριτηρίων που αφορούν την μόνιμη κατοικία.

Ειδικότερα, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου, τα μέλη της οικογένειας που θα διαμένουν στην κατοικία, και το ανώτατο συνολικό εμβαδόν της κατοικίας.

Πράγματι, η οδηγία για τον ΦΠΑ επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τις κατοικίες στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής.

Ωστόσο, το γεγονός ότι κυπριακή νομοθεσία έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής και δεν προβλέπει περιορισμούς δείχνει ότι το μέτρο υπερβαίνει τον στόχο μιας κοινωνικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Κύπρος παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τον ΦΠΑ.

Η Κύπρος έχει προθεσμία δύο μηνών για να αντιμετωπίσει τις παραλείψεις που επισημαίνονται στην προειδοποιητική επιστολή. Εάν δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα εντός των προσεχών δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ