«Παράλυτο» το λιμάνι Λεμεσού - Συνεχίζεται για 2η μέρα η απεργία

Έχουν ήδη επηρεαστεί τρία πλοία γενικού φορτίου ενώ θα επηρεαστεί σήμερα και ένα κρουαζιερόπλοιο

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η απεργία των υπαλλήλων επιχειρησιακού τομέα της εταιρίας DP World Limassol, στο λιμάνι Λεμεσού. Οι 30 περίπου λιμενεργάτες κατήλθαν σε επ’ αόριστον απεργία στο λιμάνι Λεμεσού, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος που έχουν προκειμένου να πιέσουν για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων όπως αυτά ισχύουν στη πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ εταιρείας και εργαζομένων.

Συντεχνίες στο πλευρό των Απεργών

Στο πλευρό των απεργών είναι και οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ οι οποίες, υπογραμμίζουν σε ανακοινώσεις και δηλώσεις εκπροσώπων τους ότι η εταιρία προέβη μονομερώς σε αλλαγές επί της σύμβασης που θα υπέγραφαν οι εργαζόμνοι. Μάλιστα οι αλλαγές αυτές σύμφωνα με την πλευρά των απεργών έγιναν την τελευταία στιγμή πριν πέσουν οι υπογραφές.

Σημειώνεται ότι από την απεργία των εργαζομένων της διαχειρίστριας εταιρίας τερματικού γενικού φορτίου και κρουαζιέρας, DP World Limassol, μέχρι στιγμής έχουν επηρεαστεί τρία πλοία γενικού φορτίου και ένα κρουαζιερόπλοιο.

Καταδικάζουν την απεργία ΟΕΒ και ΚΕΒΕ

Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, διαμηνύουν ότι η απεργία είναι αχρείαστη και το κόστος απ’ αυτήν είναι δυσανάλογο. Σε ανακοινώσεις τους στις οποίες καταδικάζουν την απεργία, κάνουν λόγο για «παράλυση» του λιμανιού και της οικονομίας του τόπου γενικότερα.

Εν τω μεταξύ σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΟΕΒ κάλεσε την Πολιτεία να λάβει αποφασιστικά μέτρα προχωρώντας αμέσως στην νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

«Ναυάγιο» στις προσπάθειες του Υπ. Εργασίας

Πάντως νωρίτερα, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας κάλεσε σε διάλογο τους απεργούς και τις συντεχνίες, προτρέποντάς τους να άρουν τα απεργιακά μέτρα. Εργαζόμενοι και συντεχνίες, έκαναν σαφές ότι δεν αυτό που επιδιώκουν είναι η τήρηση των συμφωνημένων όπως είχε συμφωνηθεί στην αρχική σύμβαση. Ως εκ τούτου δεν έγινε δεκτή η πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας για επίλυση της διαφοράς μέσω διαλόγου.

«Λυπάται» η DP World Limassol

Τη λύπη της για τη στάση εργασίας εργαζομένων της, εκφράζει η, η οποία δηλώνει ότι στόχος είναι η επίλυση της διαφοράς το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα σημειώνει ότι προχώρησε σε εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης για διασφάλιση της κανονικότητας των εργασιών στο λιμάνι Λεμεσού.

Σε ανακοίνωση του, ο διαχειριστής του τερματικού γενικού φορτίου και κρουαζιέρων, δηλώνει πως «αναφορικά με τη διεξαγωγή μη προγραμματισμένης στάσης εργασίας στο τερματικό της DP World Limassol, που πραγματοποιεί αριθμός εργαζομένων από τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως οι όποιες ανησυχίες του προσωπικού μας λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη και εκφράζουμε τη λύπη μας για αυτή την εξέλιξη».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε την κατάσταση το συντομότερο δυνατό και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στη λειτουργία του λιμανιού», συμπληρώνει.

Τέλος, η εταιρεία διαβεβαιώνει τους πελάτες και συνεργάτες της πως έχει προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης, διασφαλίζοντας πως οι εργασίες στο λιμάνι Λεμεσού συνεχίζονται κανονικά.

Κίνδυνος καταστροφής προϊόντων λόγω «άρνησης» της εταιρίας λένε οι απεργοί

Κίνδυνο διατρέχουν εμπορευματοκιβώτια με ευπαθή προϊόντα στο λιμάνι Λεμεσού, καθώς ο διαχειριστής του τερματικού, DP World Limassol, αρνείται να δεχθεί τις υπηρεσίες των απεργών, καταγγέλλουν οι συντεχνίες.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ και ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, οι εργαζόμενοι της εταιρείας, που συνεχίζουν την απεργία τους για το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης, ζήτησαν να εργαστούν ώστε να εξυπηρετηθούν εμπορευματοκιβώτια με ευπαθή προϊόντα, ωστόσο η εταιρεία δεν τους επέτρεψε την είσοδο.

Οι απεργοί, προσθέτουν οι συντεχνίες, είναι έτοιμοι να εργαστούν για εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων με ευπαθή προϊόντα, όπως γινόταν και σε άλλες περιπτώσεις απεργιών.

Σημειώνεται ότι το γεγονός δεν έχει επιβεβαιωθεί από πλευράς της εταιρείας.

 

ΠΗΓΗ: Economy today / KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ