«Χαρτογράφηση πεδίου» για κατώτατο μισθό - Δεν συζητάμε για ΑΤΑ λέει η Ζέτα

Ενημερώθηκαν οι κοινωνικοί εταίροι από την Υπουργό Εργασίας για τα ευρύματα της έκθεσης του ILO που θα αποτελέσει τη βάση της διαδικασίας θέσπισης του κατώτατου μισθού

του Νέστορα Βασιλείου 

Με ξεκάθαρη την πολιτική βούληση για τελεσφόρηση των διαδικασιών, έγινε χθες η πρώτη συνάντηση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος κατά την οποία άνοιξε η συζήτηση για εργασιακά ζητήματα υψηλής σημασίας.

Θέσπιση κατώτατου μισθού, μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού, βελτίωση πλαισίου εργασίας για άτομα από τρίτες χώρες, νομοθετική ρύθμιση τηλεργασίας και άλλα ζητήματα μπήκαν στο τραπέζι.

Για τον κατώτατο μισθό που απασχόλησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίας το ΕΣΣ, χωρίς να υπεισέλθουν σε αριθμολογία, οι κοινωνικοί εταίροι ενημερώθηκαν χθες στη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος από την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για τα ευρήματα της μελέτης του Διεθνούς Οργανισμού για την Εργασία ILO.

Πρόκειται για μελέτη που διενεργήθηκε το 2019 με στοιχεία μισθολογικά και άλλα, που αφορούν κυρίως το 2017. Η έκθεση παραδόθηκε στην Υπουργό Εργασία από τις αρχές του 2020 και θα αποτελέσει τη βάση της διαδικασίας θέσπισης κατώτατου μισθού στην Κύπρο.

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης του ILO δεικνύουν ότι ο κατώτατος μισθός:

  • Θα συμβάλει στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών
  • Θα συμβάλει στην αύξηση των μισθών των εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας
  • Θα συμβάλει θετικά στις συνεισφορές στο ΓΕΣΥ και στο ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • Θα ενισχύσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων
  • Θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία και την ανάπτυξη

Οι Συντεχνίες των εργαζομένων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΟΒΕΚ που απαρτίζουν το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, έχουν ζητήσει να παραλάβουν ολόκληρη την έκθεση προκειμένου να την μελετήσουν και να τοποθετηθούν αναλόγως στα μέσα Οκτωβρίου που θα λάβει χώρα η επόμενη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε χθες ότι το ζήτημα του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να συνδέεται με την κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). Από τις Εργοδοτικές Οργανώσεις οι οποίες είναι από αρνητικές στη θέσπιση κατώτατου μισθού και συγκεκριμένα από την ΟΕΒ διατυπώθηκε ήδη από τις προηγούμενες μέρες, ότι θα βάλουν στο τραπέζι ως αντιστάθμισμα στη νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση της ΑΤΑ. Κάτι το οποίο εξάλλου και οι Συντεχνίες των Εργαζομένων, δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόθεση να συζητήσουν.  Εξάλλου όπως είπε η κα Αιμιλιανίδου, για την ΑΤΑ υπάρχει συμφωνία που λήγει στο τέλος του χρόνου και δεν μπορεί να γίνεται καμία σύνδεση με τις διαδικασίες θέσπισης Κατώτατου Μισθού.

Όπως επεσήμαναν χθες και η Υπουργός Εργασίας αλλά και μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, είναι πολλά που μένουν να ξεκαθαρίσουν μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Επί παραδείγματι, ποιο θα είναι το ύψος του κατώτατου μισθού ή αν ο κατώτατος θα είναι ένας και οριζόντιος ή αν θα υπάρχει διαφοροποίηση από κλάδο σε κλάδο.

 

 

p> 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ