Ξεκινά ο διάλογος για εργασιακά «πρώτης γραμμής»

Ξεκινά σήμερα ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων με την Υπουργό Εργασίας για θέσπιση κατώτατου μισθού, μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού, βελτίωση εργασιακού πλαισίου εργατών από τρίτες χώρες κ.α.

Του Χρίστου Πέτρου 

Συνεδριάζει σήμερα στις 9:30 το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, για εργασιακά ζητήματα που είναι ανοικτά και απασχολούν τους ιθύνοντες εδώ και χρόνια.

Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μέλη των Συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΟΒΕΚ που απαρτίζουν το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, θα συνεδριάσουν σήμερα στο οίκημα της ΣΕΚ για μια σειρά από ζητήματα «πρώτης γραμμής».

Ψηλά στην ατζέντα είναι η θέσπιση του κατώτατου μισθού, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η βελτίωση του εργασιακού πλαισίου για τους εργάτες από τρίτες χώρες.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση τονίζει ότι η θέσπιση είναι μονόδρομος. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με οδηγία που βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαμόρφωσης, προωθεί τη θέσπιση κατώτατου μισθού από όλα τα κράτη μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατώτατος Μισθός: Όλοι στις θέσεις τους για την έναρξη του διαλόγου

Από την πλευρά τους οι Συντεχνίες, θεωρούν επίσης ότι είναι επιβεβλημένη η θέσπιση, η οποία θα επιφέρει δικαιοσύνη και ισορροπία στα εργασιακά, όπως τονίζουν. Αντιθέτως οι εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούν ότι η θέσπιση κατώτατου μισθού θα επιφέρει σειρά προβλημάτων τα οποία θα είναι περισσότερα απ’ τα προβλήματα που θα λυθούν. Μάλιστα, διαμηνύουν ότι το ζήτημα του κατώτατου μισθού στην Κύπρο, είναι διευθετημένο με υπουργικό διάταγμα αλλά και με τη δυνατότητα που παρέχεται για διμερής συμφωνίες μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.

Σημειώνεται πάντως ότι όλες οι πλευρές, δηλώνουν την πρόθεσή τους να μπουν σε διάλογο, να ακούσουν και να συζητήσουν τις απόψεις που θα διατυπωθούν από όλους τους συμμετέχοντες.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, είναι επίσης αναγκαία, αφενός για τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη λειτουργία του συστήματος που θα ωφελήσει τους υφιστάμενους και μελλοντικούς συνταξιούχους. Αφετέρου, επειδή η μεταρρύθμιση είναι μέρος των προαπαιτούμενων για εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο Εconomy Today η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, Μέχρι το τέλος του 2021 θα είναι έτοιμες οι μελέτες για τη συνολική αναθεώρηση του συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προχωρεί ο σχεδιασμός για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Και ως προς αυτό το ζήτημα η κάθε πλευρά θα κληθεί να παραθέσει τις θέσεις της στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκινά σήμερα. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι πρόθεση όλων των εμπλεκομένων να τελεσφόρηση και αυτό το ζήτημα.

Όπως διαμηνύουν από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει ως στόχους τη μείωση του κινδύνου φτώχειας των συνταξιούχων, τη διασφάλιση επαρκούς συνταξιοδοτικού εισοδήματος μέσω της διατήρησης βιοτικού επιπέδου μετά την αφυπηρέτηση, την αλληλεγγύη και δικαιοσύνη μεταξύ και εντός των γενεών, τη διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των συντάξεων και την αποδοτικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μέσω μείωσης αντικινήτρων για εργασία.

Παράλληλα με τα ζητήματα που αναφέρονται πιο πάνω, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας. Πρόκειται για ζήτημα το οποίο ειδικά μετά την έναρξη της πανδημίας, απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο θέμα αν και δεν φαίνεται να απασχολήσει στις αρχικές του συνεδριάσεις το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, σε κατοπινό στάδιο θα είναι στο τραπέζι. Εξάλλου ήδη, Συντεχνίες και Εργοδοτικές Οργανώσεις τοποθετούνται επ’ αυτού στη σφαίρα του δημοσίου διαλόγου.

Υπογραμμίζεται ότι στο Υπουργείο Εργασίας, επεξεργάζονται σχέδια ρυθμίσεων της τηλεργασίας και σύντομα, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Σίγμα η Ζέτα Αιμιλιανίδου, θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ