Αχρείαστες δαπάνες εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ΚΟΕ

Τι αναφέρει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή - Αχρείαστες δαπάνες και μη εφαρμογή μείωσης απολαβών

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Ειδική Έκθεση με θέμα «Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή - Ειδική Έκθεση για το έτος που έληξε στις 31.12.2018» που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση, «η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε έλεγχο συμμόρφωσης για τα έτη 2016-2018, αναφορικά με το ποσό της κρατικής χορηγίας που παραχωρήθηκε στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), στη βάση του περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμου (Ν.113(Ι)/2002), για να διαπιστωθεί κατά πόσο γίνεται αποτελεσματική χρηματοοικονομική διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου είναι τα ακόλουθα:

•             Διενεργήθηκαν δαπάνες οι οποίες, κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας, είναι υπερβολικές ή/και αχρείαστες, όπως αγορά υπηρεσιών από ελεγκτικό οίκο για βελτίωση της οργανωτικής δομής της ΚΟΕ και για την ετοιμασία απαντητικής επιστολής προς την Ελεγκτική Υπηρεσία και δαπάνες για δεξιώσεις.

•             Στα πρακτικά των συνεδριάσεων δεν αναφέρονται όλα τα στοιχεία και πληροφορίες, στα οποία στηρίζονται οι αποφάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου(ΕΣ).

Εισηγηθήκαμε όπως στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΕΣ αναφέρονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες, για σκοπούς διαφάνειας και ελέγχου.

•             Η ΚΟΕ δεν εφάρμοσε μείωση απολαβών των υπαλλήλων, στη βάση του περί της Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμου (Ν.168(Ι)/2012). Επίσης, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ. 19.11.2014, η ΚΟΕ εξαιρέθηκε από την εφαρμογή του Νόμου Ν.168(Ι)/2012.  Αυτή φαίνεται να λήφθηκε καθ’ υπέρβαση εξουσίας του Νόμου, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει εν γένει εξουσία να παραμερίζει πρόνοιες Nόμων.

                Εισηγηθήκαμε όπως γίνουν οι νενομισμένες αποκοπές για όλα τα έτη αναδρομικά, όπου τούτο είναι νομικά εφικτό, σύμφωνα με τις πρόνοιες του πιο πάνω Νόμου.            

•             Παραχωρήθηκαν ωφελήματα στο προσωπικό, που αφορούν σε άδεια ασθενείας, άδεια μητρότητας, παροχή άτοκου δανείου, κ.λπ., πέραν αυτών που ισχύουν στη Δημόσια Υπηρεσία.

Εισηγηθήκαμε όπως περιοριστούν τα ωφελήματα προσωπικού, σε αυτά που ισχύουν στη Δημόσια Υπηρεσία.

•             Η ΚΟΕ προχώρησε στην πρόσληψη Συνεργάτη, χωρίς να αιτιολογείται η ανάγκη για πρόσληψη, με αμοιβή η οποία τετραπλασιάστηκε σε διάστημα δύο ετών.

                Εισηγηθήκαμε όπως η αγορά υπηρεσιών γίνεται κατόπιν διαδικασίας διαγωνισμού, για σκοπούς διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης.

•             Το προηγούμενο ΕΣ ενέκρινε την απόσπαση, από Γυμναστικό Σύλλογο στην ΚΟΕ, πρώην αθλητή, χωρίς να έχουν καθοριστεί τα καθήκοντά του.

•             Παρατηρήσαμε περιπτώσεις αγοράς υλικών/υπηρεσιών, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία προσφορών. 

                Εισηγηθήκαμε όπως όλες οι αγορές γίνονται με προκήρυξη διαγωνισμού.

•             Στην απαντητική επιστολή της ΚΟΕ προς την Υπηρεσία μας, ημερ. 15.2.2017, δεν δίνονται ικανοποιητικές εξηγήσεις/σχόλια και δεν αναφέρονται τα διορθωτικά μέτρα που λαμβάνονται/θα ληφθούν, αναφορικά με αδυναμίες στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στην διοργάνωση των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) και προσλήψεις προσωπικού με παράτυπες διαδικασίες, τις οποίες εντοπίσαμε κατά τον προηγούμενο έλεγχο συμμόρφωσης που διεξήχθη από την Υπηρεσία μας για την περίοδο 2006-2015».

Διαβάστε αυτούσια την έκθεση: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ