Στον αέρα η Κάρτα Φιλάθλου - 13 μήνες χωρίς συμβόλαιο

Παράτυπη η λειτουργία της πλατφόρμας της Κάρτας Φιλάθλου εδώ και 13 μήνες. Ακυρώθηκε «φωτογραφικός» διαγωνισμός. Αποκαλύψεις μετά το #KartaGate.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Στον αέρα βρίσκεται η Κάρτα Φιλάθλου λειτουργώντας παράτυπα με ληγμένο συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρεία εδώ και 13 μήνες ενώ προηγήθηκε ακύρωση «φωτογραφικού» διαγωνισμού ο οποίος δεν επαναπροκηρύχτηκε ποτέ.

Το Economy Today μετά τις διαρροές προσωπικών δεδομένων χιλιάδων φιλάθλων και το σκάνδαλο #KartaGate αποκαλύπτει ότι η πλατφόρμα της Κάρτας Φιλάθλου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού λειτουργεί παράτυπα κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης αφού η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία έληξε πριν 13 μήνες.

Η Hellenic Technical Enterprises Ltd είχε οριστεί ως ανάδοχος εταιρεία και «εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό και κατ’ εντολή του ΚΟΑ για τον σχεδιασμό και την υποστήριξη του συστήματος έκδοσης και διαχείρισης Κάρτας Φιλάθλου» τον Ιούλιο του 2018 με την συγκεκριμένη σύμβαση να έχει λήξει στις 11 Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως καταγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΟΑ η ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Φιλάθλων φιλοξενείται –ακόμα και σήμερα- στην πλατφόρμα της οποίας διαχειριστής είναι η Hellenic Technical Enterprises Ltd.

Ανάδοχος εταιρεία χωρίς κανένα συμβόλαιο και ακυρωθέν διαγωνισμό

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού είχε προβεί σε προκήρυξη διαγωνισμού με ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης την 5η Αυγούστου 2020 και ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας την 14η Αυγούστου 2020 για παροχή υπηρεσιών για τεχνική υποστήριξη των συστημάτων έκδοσης και λειτουργίας της Κάρτας Φιλάθλου.

Το εκτιμώμενο ποσό της προσφοράς χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ κυμαινόταν στις 100.000 ευρώ, βάσει των όσων αναφέρονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού: 

 

Σύμφωνα με την περιγραφή της σύμβασης απαιτείτο προσφορά από εταιρεία που θα παρείχε «τεχνική επιτόπια καθώς και τηλεφωνική υποστήριξη για όλους τους αγώνες πρωταθλήματος ομαδικών αθλημάτων Α’ Κατηγορίας ποδοσφαίρου, ποδοσφαίρου σάλας, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης και χειροσφαίρισης».

Ενώ η τελευταία ημερομηνία υποβολής προσφοράς ήταν η 11η Σεπτεμβρίου 2020, ημερομηνία που σηματοδοτούσε και την λήξη της προηγούμενης σύμβασης του ΚΟΑ με την Hellenic Technical Enterprises, o KOA προέβη σε ακύρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2020 «το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού στη συνεδρία του ημερ. 25.08.2020, αποφάσισε την ακύρωση του Διαγωνισμού με αρ. 41Δ/2020 για την «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥ», ο οποίος λήγει στις 11/9/2020, λόγω της μη συμπερίληψης στους όρους του, προνοιών για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και στη συνέχεια την επαναπροκήρυξη του Διαγωνισμού με τη συμπερίληψη των πιο πάνω σχετικών προνοιών».

Διαγωνισμός που «φωτογράφιζε» μόνο μία εταιρεία

Πέραν του δικαιολογητικού που πρόβαλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού περί μη συμπερίληψης προνοιών προστασίας προσωπικών δεδομένων φαίνεται ότι ο εν λόγω διαγωνισμός με αριθμό 41Δ/2020 απέκλειε όλους τους υποψήφιους πλην μίας εταιρείας.

Στον διαγωνισμό τίθεται ως προαπαιτούμενο η ομάδα έργου του αναδόχου να περιλαμβάνει εμπειρογνώμονα ο οποίος να «έχει ολοκληρώσει κατά τα τρία (3) τελευταία χρόνια το ίδιο η παρόμοιας φύσης έργο με αυτό του/της έχει προταθεί να αναλάβει στον παρόντα διαγωνισμό με τουλάχιστο μια σύμβαση αξίας τριάντα χιλιάδες ευρώ (€30.000) που να περιλάμβανε υπηρεσίες υποστήριξης Κάρτας Φιλάθλου και μία σύμβαση αξίας είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000) που να περιλάμβανε υπηρεσίες υποστήριξης συστήματος έκδοσης εισιτηρίων σε αθλητικούς χώρους».

Τονίζεται ότι η Κάρτα Φιλάθλου είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2018 στα κυπριακά γήπεδα ενώ η μόνη εταιρεία που είχε τα σχετικά προαπαιτούμενα ήταν η Hellenic Technical Enterprises , ούσα η ανάδοχος εταιρεία των υπηρεσιών και υποστήριξης της Κάρτας Φιλάθλου.

Κατεβάστε την προκήρυξη του διαγωνισμού με τους σχετικούς όρους εδώ: 

Ερωτηματικά και μετά την Έρευνα της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε επιβάλει πρόστιμα 105.000 ευρώ στις 6 Σεπτεμβρίου σε ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και Hellenic Technical Enterprises μετά τις αποκαλύψεις του Economy Today για την  διαρροή προσωπικών δεδομένων φιλάθλων.

Οι αναλυτικές αποφάσεις σχετικά με την έρευνα που διενήργησε η Ειρήνη Λοϊζίδου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ενώ έχουν σταλεί στους εμπλεκόμενους κι ως εκ τούτου παραμένουν ερωτηματικά για το κατά πόσο διερευνήθηκε αν η Hellenic Technical Enterprises νομιμοποιείται να έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα φιλάθλων εν τη απουσία της όποιας σύμβασης και ενώ ο διαγωνισμός είχε ακυρωθεί από τον ΚΟΑ λόγω απουσίας προνοιών που αφορούν προσωπικά δεδομένα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ΚΟΑ είχε εξαγγείλει ότι θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα της Κάρτας Φιλάθλου μετά τις διαρροές προσωπικών δεδομένων ενώ από ότι φαίνεται εδώ και 13 μήνες δεν υπάρχει κάποιος ανάδοχος ή ίσως υπάρχει ανάδοχος χωρίς σύμβαση, κάτι το οποίο αποτελεί παραβίαση των νομοθεσιών περί σύναψης δημοσίων συμβάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ