Αυξήθηκαν οι χορηγίες για τις ορεινές κοινότητες της Κύπρου

Αυξημένες χορηγίες στις ορεινές κοινότητες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, θερμομόνωση οροφών και ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Στην παρουσία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου ολοκληρώθηκε χθες η σειρά ενημερωτικών ημερίδων που διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Ενέργειας και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης, για παρουσίαση των Σχεδίων Χορηγιών και των κινήτρων που προσφέρονται σε κατοίκους ορεινών κοινοτήτων, με στόχο αφενός την οικονομική ανάπτυξη και αναζωογόνηση των περιοχών αυτών και αφετέρου την ευημερία των πολιτών.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, στις οποίες παρουσιάστηκαν τα σχέδια χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφών σε κατοικίες, για νέα επιχειρηματική δραστηριότητα και για μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκαν στη Γαλάτα, στον Άγιο Αμβρόσιο και στο Παλαιχώρι και συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον από κατοίκους και από τις γύρω κοινότητες.

Σημειώνεται ότι οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις των κατοίκων καταγράφηκαν και θα μελετηθούν στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχεδίων χορηγιών και με απώτερο στόχο να δοθούν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης στις ορεινές κοινότητες. 
 
Όπως επεσήμανε η κα Πηλείδου,  το Υπουργείο της, μέσα από την υλοποίηση μίας φιλόδοξης πολιτικής και με εργαλείο τα σχέδια χορηγιών, στηρίζει εμπράκτως τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Είπε ότι μόνο φέτος έχει προκηρύξει σχέδια ύψους πέραν των €125 εκατ., τα οποία μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του 2022, θα ξεπεράσουν τα €165 εκατ. Στόχος, σημείωσε, η αναστροφή του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά συνεπεία της υγειονομικής κρίσης, η συγκράτηση των θέσεων εργασίας, η πράσινη ανάπτυξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και η λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ρεύμα.
 
Κατά την παρουσίαση των σχεδίων χορηγιών έγινε ειδική αναφορά στα επιπλέον κίνητρα που για πρώτη φορά δίδονται στις ορεινές κοινότητες.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όσον αφορά το Σχέδιο Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, αυτό ήδη βρίσκεται σε ισχύ, έχει συνολικό προϋπολογισμό €30 εκατ. και προσφέρει επιπλέον μοριοδότηση (4% των κριτηρίων βαθμολόγησης της επενδυτικής πρότασης) σε αιτητές ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, κάτι που συνάδει με στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων.

Το Σχέδιο Μεταποίησης και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων, με προϋπολογισμό €25 εκατ., θα προκηρυχθεί πριν από το τέλος του 2021, προστίθεται. Στις περιπτώσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες ή θα εγκατασταθούν σε ορεινές περιοχές, το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στο 60% των επιλέξιμων δαπανών (αντί 40% και 50% σε άλλες περιοχές), ενώ στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές, το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στο 65% των επιλέξιμων δαπανών.
 
Επίσης, το Σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και θερμομόνωσης οροφής σε οικίες προσφέρει διπλάσια επιχορήγηση για κατοίκους ορεινών κοινοτήτων. Το σχέδιο προκηρύσσεται κάθε χρόνο από το Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ, με προϋπολογισμό πέραν των €7 εκατ.
 
Όπως τόνισε η Υπουργός, στο πλαίσιο της λήψης αντισταθμιστικών μέτρων για τις ανατιμήσεις του ρεύματος έρχονται πολύ σύντομα νέα κίνητρα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μείωση του λογαριασμού ρεύματος. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται και θα επιτρέπουν το
 
Η κα Πηλείδου αναφέρθηκε και σε ένα άλλο σχέδιο χορηγιών που προωθείται και αφορά την ύπαιθρο, σε συνεργασία των Υπουργείων Ενέργειας και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για τη χρήση ΑΠΕ στον γεωργικό τομέα. Κύριος στόχος του σχεδίου, είπε, είναι η μείωση του κόστους άντλησης νερού άρδευσης. Το Σχέδιο θα εξαγγελθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.
 
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Κώστας Χαμπιαούρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση των ενημερωτικών ημερίδων, καθώς δόθηκε η ευκαιρία στους κατοίκους να ενημερωθούν για τα σχέδια χορηγιών του ΥΕΕΒ, να επιλύσουν απορίες και να υποβάλουν τις δικές τους εισηγήσεις. Οι ενημερωτικές ημερίδες, ανέφερε, εμπίπτουν στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων που αφορούν στην ενημέρωση, υποστήριξη κι εκπαίδευση πολιτών σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος, μεταποίησης και επιχειρηματικότητας.
 
Τέλος, ο Επίτροπος ευχαρίστησε θερμά την κα Πηλείδου και τους συνεργάτες της για την άριστη συνεργασία, καθώς επίσης τους κοινοτάρχες και όλους όσοι παρευρέθηκαν στις ημερίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ