Στο μικροσκόπιο του Δικηγορικού Συλλόγου δύο δικηγορικά γραφεία

Τα ελεγχόμενα δικηγορικά γραφεία είναι το γραφείο του Δημήτριου Δημητριάδη από το οποίο έχουν διαρρεύσει 469.184 έγγραφα αλλά και το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Στο μικροσκόπιο του Δικηγορικού Συλλόγου βρίσκονται τα δύο δικηγορικά γραφεία τα οποία αναφέρονται στα Pandora Papers.

Τα ελεγχόμενα δικηγορικά γραφεία είναι το γραφείο του Δημήτριου Δημητριάδη από το οποίο έχουν διαρρεύσει 469.184 έγγραφα αλλά και το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο Economy Today ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Χριστοφίδης τόνισε ότι ο Σώμα έχει ενημερωθεί και αρμοδίως έχει αποσταλεί το κλιμάκιο που ασχολείται με αυτά τα θέματα για να διερευνήσει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν μετά τα Pandora Papers.

Η διερεύνηση είναι σε πλήρη εξέλιξη και μόλις ολοκληρωθεί το αντίστοιχο κλιμάκιο θα ετοιμάσει την έκθεση του η οποία θα τεθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου, σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

Όσον αφορά για το Δικηγορικό Νίκος Αναστασιάδης και Συνεργάτες Λτδ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Guardian, που συμμετείχε στη μελέτη την εγγράφων, η δικηγορική εταιρεία που ίδρυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγορήθηκε για ψευδή δήλωση στοιχείων του ιδιοκτήτη τεσσάρων υπεράκτιων εταιρειών με σκοπό να κρατηθεί μυστική η ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός «αμφιλεγόμενου» Ρώσου γερουσιαστή. 

Διαβάστε σχετικά: Pandora Papers: Συγκάλυψη «αμφιλεγόμενου» Ρώσου από Γραφείο Αναστασιάδη

Όπως αναφέρει η Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) το δικηγορικό Demetrios A. Demetriades LLC, γνωστό ως DADLAW, είναι μια οικογενειακή κυπριακή δικηγορική εταιρεία και πάροχος της υπηρεσίας εγγραφής εταιρειών.

Σημειώνεται ότι με την πάροδο των ετών και από το 1993 μέχρι το 2020, που χρονολογούνται τα έγγραφα, έχει βοηθήσει δεκάδες πελάτες να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία σε καταπιστεύματα και εταιρείες κέλυφος που είναι εγκατεστημένες στο νησί της Μεσογείου.

Διαβάστε σχετικά:  Pandora Papers: Διαρροή μαμούθ από κυπριακό δικηγορικό γραφείο

Υπενθυμίζεται ότι τα Pandora Papers έφεραν στο φως της δημοσιότητας εκατομμύρια έγγραφα που αναδεικνύουν ακόμα μια φορά τον ρόλο των shell companies στην αμφιλεγόμενη διακίνηση κεφαλαίων που ενδεχομένως να σχετίζονται και με διαδικασία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ