Την αύξηση της οροφής του χρέους στο 100% του ΑΕΠ από το 60% που ισχύει στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, εισηγείται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε έγγραφό του ενόψει της συζήτησης για εκσυγχρονισμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Τα δύο βασικά σημεία αναφοράς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αφορούσαν το όριο για δημοσιονομικό έλλειμμα 3% του ΑΕΠ και την οροφή του 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος. Ωστόσο ο ΕMΣ θεωρεί πως τα δύο πλέον δεν συνδέονται λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων που έχουν καταστήσει ευκολότερη την εξυπηρέτηση του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2023 ενώ την περασμένη Τρίτη η Κομισιόν ανακοίνωσε την έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρησης του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.
«Η πρότασή μας ξεκινά από την αναγνώριση ότι η αρχική σύνδεση μεταξύ του ελλείμματος και του ορίου χρέους δεν ισχύουν πλέον», αναφέρει το έγγραφο του ΕΜΣ, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.
Όπως εξηγεί, το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ κατά την εποχή που είχε θεσπιστεί θεωρείτο επαρκές για να σταθεροποιήσει την οικονομία σε απάντηση κλυδωνισμών και σε συνάρτηση με την ονομαστική ανάπτυξη του 5% θα σταθεροποιούσε το λόγο χρέους προς στο ΑΕΠ στο 60%, ένα όριο που βρισκόταν κοντά στον μέσο όρο τη ευρωζώνης και θεωρείτο ότι μπορούσε να εξυπηρετηθεί υπό την επικρατούσα μακροοικονομική κατάσταση.
«Τώρα υψηλότερα επίπεδα χρέους μπορούν να εξυπηρετηθούν, αν και η αναμενόμενη ονομαστική ανάπτυξη είναι χαμηλότερη», αναφέρει ο ΕΜΣ και εξηγεί πως τα επιτόκια και το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους, που ήδη βρισκόντουσαν σε πτωτική πορεία πριν την πανδημία, έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα παγκοσμίως για μια εκτεταμένη περίοδο και είναι πιθανόν να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 1990 όταν θεσπίστηκε το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η υποχώρηση τω επιτοκίων έχει αυξήσει το όριο χρέους που μπορεί να άνεση να εξυπηρετηθεί αν και η ονομαστική ανάπτυξη για τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης είναι χαμηλότερη και εκτιμάται στο 3%. Σημειώνει ακόμα πως η όρεξη της αγοράς για υψηλότερο δημόσιο χρέος καθιστά το όριο του 100% αποδεκτό.
Σε σχέση με την οροφή του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο ΕΜΣ σημειώνει ότι το σημείο αναφοράς «παραμένει μια καλή άγκυρα πολιτικής» που συνάδει με το υψηλότερο όριο για το δημόσιο χρέος.
«Το όριο του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει αποδειχθεί μια καλή άγκυρα για την δημοσιονομική πολιτική και υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι ήταν ένα αποτελεσματικό όριο και θα πρέπει να διατηρηθεί», αναφέρει ο ΕΜΣ και προσθέτει πως το όριο αυτό συνάδει με το αυξημένο όριο του χρέους στο 100%.