Περιμένουν τον Άγιο Βασίλη οι καταστηματάρχες – Ανησυχίες για αυξήσεις…

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει το λιανικό εμπόριο, ωστόσο οι αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών βάζουν φρένο στη δυναμική της αγοράς

του Χρίστου Πέτρου

Αύξηση 9,1% στον κύκλο εργασιών του λιανικού εμπορίου καταγράφηκε τον περασμένο Αύγουστο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν χθες, το λιανικό εμπόριο φαίνεται πως αρχίζει να ξυπνά από τον λήθαργο της πανδημίας. Από την αρχή του έτους μέχρι και τον Αύγουστο ο δείκτης αξίας υπολογίζεται ότι σημείωσε αύξηση 8,7% και ο δείκτης όγκου αύξηση 7,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

Μάλιστα οι καταστηματάρχες θεωρούν πως η βελτίωση θα λάβει επιπλέον δυναμική στο επόμενο διάστημα αφού μπαίνουμε σιγά σιγά στην περίοδο αιχμής της αγοράς, με τις γιορτές των Χριστουγέννων του Black Friday.

«Φέτος το Black Friday είναι στο τελευταίο τριήμερο του Νοέμβρη και ακολούθως θα μπούμε στον Δεκέμβρη και τις γιορτές των Χριστουγέννων που αποτελούν την καλύτερη περίοδο του χρόνου για το λιανικό εμπόριο» ανέφερε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ συμπληρώνοντας πως με την χρονική εγγύτητα των δύο γεγονότων θα υπάρξει μια παρατεταμένει περίοδος αιχμής για την λιανική αγορά. 

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και αυτό φαίνεται στους τζίρους των καταστημάτων

«Παρά την βελτίωση που καταγράφεται δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε ακόμη περίοδο πανδημίας, κάτι που φαίνεται και  στους τζίρους των καταστημάτων. Για να μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει οι συγκρίσεις να γίνονται με βάση το 2019 και όχι με το 2020 που η κίνηση έπιασε πάτο λόγω πανδημίας» ανέφερε στο Economy Today o Γενικό Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ Στέφανο Κουρσάρης.

 

Ανησυχίες για αυξήσεις τιμών - Έλεγχοι και δίκαιος επιμερισμός των αυξήσεων

Αν συνεχιστούν οι αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών τότε αλυσιδωτά θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές και των προϊόντων λιανικού εμπορίου. Το σημαντικό είναι να υπάρξει επιμερισμός στην απορρόφηση των αυξήσεων αλλά και έλεγχος για αυτές, τόνισε ο κ. Κουρσάρης, προκειμένου να μην πληρώνουν τη νύφη μόνο οι τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας που είναι οι καταστηματάρχες και οι καταναλωτές.

«Είναι σημαντικό να υπάρχουν σωστοί έλεγχοι από τις κρατικές υπηρεσίες για να αποφύγουμε ακόμη και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν απόθεμα προϊόντων το οποίο προμηθεύτηκαν σε τιμές προ κρίσης. Αν δεν γίνονται σωστοί έλεγχοι υπάρχει ο κίνδυνος αυτός ο όγκος των προϊόντων να βγει στην λιανική αγορά ανατιμημένος, με τη δικαιολογία των αυξήσεων στις πρώτες ύλες και τις μεταφορές», συμπλήρωσε ο κ. Κουρσάρης.

Υπαρκτό αλλά όχι ανησυχητικό το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού

Σε ότι αφορά την έλλειψη εργατικού δυναμικού, οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν πως δεν είναι ανυπέρβλητο το όλο ζήτημα και μπορεί να διευθετηθεί χωρίς να προκληθεί δυσλειτουργία στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα.

Εξάλλου πρόκειται για ζήτημα που συζητούν στο πλαίσιο του ευρύτερου εργασιακού διαλόγου η Υπουργός Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ