Πετρίδης: Παροδικό φαινόμενο ο πληθωρισμός, αλλά…

«Ενδεχομένως οι επόμενοι μήνες να σηματοδοτήσουν ακόμη περισσότερες πληθωριστικές τάσεις» δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών

Του Νέστορα Βασιλείου

 

Δεν αποκλείει ένταση της ακρίβειας τους επόμενους μήνες ο Υπουργός Οικονομικών. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης συμφωνεί με τις εκτιμήσεις ότι o πληθωρισμός θα είναι παροδικό φαινόμενο μεν, αλλά… «Παροδικό φαινόμενο όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι και ένα σύντομο φαινόμενο. Ενδεχομένως οι επόμενοι μήνες να σηματοδοτήσουν ακόμη περισσότερες πληθωριστικές τάσεις, λόγω του ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος για να αποκατασταθούν οι αλυσίδες προσφοράς».

Οι πληθωριστικές πιέσεις και το σκηνικό που διαμορφώνεται, ως απότοκο της πανδημίας, προσομοιάζει, κατά τον Υπουργό Οικονομικών, με τις συνθήκες που επικράτησαν στα πρώτα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Υπήρχε μεγάλη ζήτηση σε προϊόντα.

Είχαν «κοπεί» οι αλυσίδες προσφοράς κατά τη διάρκεια του πολέμου και παρατηρήθηκαν τέτοια φαινόμενα.

Ακόμη μια ομοιότητα με την τότε εποχή είναι ότι διακόπηκε και η προσφορά στην αγορά εργασίας.

Και αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας και στην Ευρώπη και στην Κύπρο και στο εξωτερικό σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο απ' ότι ήταν ποτέ στο παρελθόν».

Η πανδημία φαίνεται ότι αλλάζει άρδην τα δεδομένα του παιχνιδιού στην παγκόσμια οικονομία και στο εμπόριο.

Ως εκ τούτου αναμένεται, κατά τον Υπουργό Οικονομικών, ότι η παραγωγή θα έρθει πιο κοντά στον καταναλωτή.

«Υπήρχε ένα φαινόμενο τα περασμένα χρόνια στο οποίο η παραγωγή μετακινείτο σε χώρες όπως η Κίνα και άλλες λόγω του φθηνότερου εργατικού δυναμικού.

Πιστεύω ότι στο μέλλον θα δούμε μια αντίστροφη κατάσταση εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, του artificial intelligence και από τα διδάγματα τα οποία αντλούμε στην κρίση».

Ο Υπουργός Οικονομικών μιλούσε στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist. Από το ίδιο βήμα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το στοίχημα των χωρών είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που έχουν προτείνει στα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ