Η μάχη του ρεύματος στη Βουλή... και στο βάθος προϋπολογισμός

«Κυβερνητικό τοίχο» βρήκε η αντιπολίτευση στην πρόταση για καθολική μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ από 19% σε 9% - Συνέχεια θα δοθεί στις επόμενες συνεδριάσεις ενώ η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την πόλωση ενόψει της ψηφοφορίας του προϋπολογισμού

του Χρίστου Πέτρου 

Την αρνητική στάση της κυβέρνησης «εισέπραξε» χθες η αντιπολίτευση αναφορικά με την πρότασή για μείωση του ΦΠΑ σε όλους τους λογαριασμούς της ΑΗΚ από 19% σε 9% προκειμένου να ανακουφιστούν οι καταναλωτές από το υψηλά κόστη στις τιμές του ρεύματος.

Την πρόταση στηρίζουν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι ενώ συγκλίνουν προς αυτήν και το ΕΛΑΜ με τη ΔΗΠΑ, η οποία πρότεινε δια του βουλευτής της Αλέκου Τρυφωνίδη ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις και συγκεκριμένα από 19% σε 5%.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή του Υπουργικού Συμβουλίου, ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ θα μειωθεί από 19% σε 5% για καθορισμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για τους επόμενους 6 μήνες. 

Λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών πρόταξαν τα επιχειρήματα ότι η εν λόγω πρόταση θα επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία, θα δώσει λάθος μηνύματα σε ενεργοβόρες επιχειρήσει, ενώ υπογραμμίστηκε επίσης ότι δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τις υποδείξεις και τα εργαλεία που προτείνει η ΕΕ αναφορικά με τις πολιτικές ελάφρυνσης των καταναλωτών από τα αυξημένα κόστη της ενέργειας.

Από κυβερνητικής πλευράς τονίστηκε ακόμα η έλλειψη χρόνου για εξέταση της εν λόγω πρότασης. Πρέπει μέχρι αύριο, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, η Δημοκρατία να αποστείλει στην ΕΕ τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει για στήριξη των καταναλωτών από τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ενέργειας.

Ως προς αυτό η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, πρότεινε όπως το Υπουργείο Οικονομικών συμπεριλάβει στην επιστολή του προς την ΕΕ, και την πρόταση για καθολική μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, από 19% σε 9%.

Συνέχεια στο όλο θέμα θα ακολουθήσει και στις ερχόμενες συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών, Συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα λειτουργοί της ΑΗΚ, του Τμήματος Φορολογίας κ.α. θα παρευρεθούν και θα καταθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος.

Στο βάθος προϋπολογισμός…

Στην χθεσινή συνεδρία πάντως αυτό που διαφάνηκε είναι πως αντιπολίτευση και κυβέρνηση δεν δείχνουν μεγάλη ευελιξία ως προς τη συγκεκριμένη πρόταση. Ως εκ τούτου, όπως ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών στο Economy Today, «θα ήταν δυσμενής εξέλιξη αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποιήσουν σαν μοχλό πίεσης την ψήφο τους στον προϋπολογισμό για να περάσει η πρότασή τους για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα».

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία του προϋπολογισμού είναι προγραμματισμένη για τις 17 Δεκεμβρίου και το σίγουρο είναι πως από το κυβερνητικό στρατόπεδο, θέλουν να αποφύγουν επανάληψη των περσινών γεγονότων που χρειάστηκε δεύτερη ψηφοφορία της οποίας προηγήθηκαν «διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων» προκειμένου να μαζευτούν οι απαιτούμενες ψήφοι για έγκριση του προϋπολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ