Αρχές του χρόνου θα «πληρώνονται» τα κόμματα

Τι προνοεί ο νέος νόμος που ψηφίστηκε χθες για την χρηματοδότηση των κομμάτων

του Χρίστου Πέτρου 

Με τις ψήφους των Βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων πέρασε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση των πιο πάνω, αναφορικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων.

Σύμφωνα με τον Νόμο που ψηφίστηκε χθες τα κόμματα θα λαμβάνουν κάθε Ιανουάριο την χορηγία που τους αναλογεί –σε πέντε ετήσιες δόσεις- βάσει των ποσοστών που έλαβαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Σε ότι αφορά τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία μπαίνουν στη Βουλή κατά τις τελευταίες εκλογές, θα δικαιούνται να λάβουν χορηγία για τους υπολειπόμενους μήνες του έτους που έπονται των εκλογών (από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο) κατ’ αναλογία επίσης των ποσοστών τους. Το ποσό αυτό ωστόσο θα δίνεται όχι απ’ ευθείας, αλλά θα προστίθεται στη χορηγία που θα λαμβάνουν κάθε χρόνο για τα πέντε έτη της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας.

Αξιοσημείωτη είναι και η πρόνοια του νέο Νόμου που αφορά την μη καταβολή κρατικής χρηματοδότησης σε Βουλευτές που αποχωρούν από το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν.

ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ καταψήφισαν την πιο πάνω πρόταση που τελικά έγινε Νόμος, προτείνοντας όπως η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων να καταβάλλεται στις αρχές κάθε χρόνου σε πέντε δόσεις, εξαιρουμένης ωστόσο της χρονιάς κατά την οποία θα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Την χρονιά αυτή, η χορηγία να διαιρείται σε δύο μέρη (το πρώτο να αφορά τα 5/12 της χορηγίας και το δεύτερο τα 7/12 – αντιστοίχως με τους μήνες του κοινοβουλευτικού έτους) και να καταβάλλεται το ένα πριν και το άλλο μετά τις εκλογές.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, υποστήριξαν ότι η πρότασή τους απαλείφει τυχόν αδικίες που υφίστανται νεοεισερχόμενα κόμματα στη Βουλή τα οποία για τους πρώτους 7 μήνες της θητείας τους, δεν θα λαμβάνουν χορηγία. 

Μάλιστα ο κ. Μουσιούττας επικαλέστηκε σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κάλεσε να αναπέμψει τον Νόμο που υπερψηφίστηκε προκειμένου να οδηγηθεί σε εξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Απαντώντας στις τοποθετήσεις της ΕΔΕΚ και κυρίως της ΔΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως με την πρόταση που τελικά πέρασε, η κρατική χορηγία ρυθμίζεται πιο ορθολογιστικά και δεν χρειάζονται συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί στα έτη κατά τα οποία θα διεξάγονται Βουλευτικές Εκλογές. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ