«Ξεχείλωμα» χρονοδιαγραμμάτων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναβολή ψήφισης νομοσχεδίων αποφάσισαν οι Αρχηγοί των κομμάτων στην προτελευταία Ολομέλεια του 2021

του Χρίστου Πετρου 

Αναβολή ψήφισης για μια σειρά από νομοσχέδια -προαπαιτούμενα για εκταμίευση της 2ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης- αποφάσισε το συμβούλιο των Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων την Πέμπτη που μας πέρασε, λίγη ώρα πριν συνεδριάσει για προτελευταία φορά στο 2021 η Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για τα νομοσχέδια που συνιστούν τη μεταρρύθμιση τη Δημόσιας Υπηρεσίας, τη σύσταση της Αρχής κατά της Διαφθοράς και το νομοσχέδιο που αφορά τις εταιρείες εξαγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα εν λόγω νομοσχέδια περιλαμβάνονται στα 14 προαπαιτούμενα για τα οποία δεσμεύτηκε η Δημοκρατία, για την εκταμίευση της 2ης δόσης των 85 εκατομμυρίων ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, η δέσμευση της Δημοκρατίας αφορούσε την ψήφισή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους μιλώντας στη «Σημερινή», αφού, όπως είπαν, η εικόνα που εκπέμπει η Δημοκρατία προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με την αθέτηση των χρονοδιαγραμμάτων «κλονίζει την εμπιστοσύνη» που έχουν προς την Κύπρο. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, από μόνη της η αναβολή δεν βάζει σε άμεσο κίνδυνο την μη εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 85 εκατομμυρίων ευρώ, ή μέρους αυτής, νοουμένου ότι τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν στις πρώτες συνεδρίες της Ολομέλειας τον Ιανουάριο του 2022 «και σίγουρα πριν από τον Φεβρουάριο, γιατί τότε θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Τα τρία νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι συζητούνται εδώ και χρόνια, τροποποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες κατόπιν συμφωνίας του Υπουργείου Οικονομικών με την ΠΑΣΥΔΥ. Ως εκ τούτου, η ΔΗΠΑ ζήτησε χρόνο προκειμένου να εξετάσει εκ νέου τα νομοσχέδια και το αίτημά της έγινε δεκτό από το Συμβούλιο των Αρχηγών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής νομοσχέδια:

Περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο,

Περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμο,

Περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Αξιολόγηση Υπαλλήλων) Κανονισμούς.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μεταρρύθμιση της ΔΥ ξεκίνησε ως μέρος των δεσμεύσεων της Κύπρου στο πλαίσιο Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα από το 2013. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης όμως ναυάγησαν σε πρώτη φάση το 2016, αφού η Βουλή απέρριψε, τότε, τα σχετικά νομοσχέδια.

Αναβολή για το νομοσχέδιο που αφορά τις εταιρείες διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ζήτησε το ΔΗΚΟ. Συγκεκριμένα, από το Δημοκρατικό Κόμμα ζητήθηκε χρόνος προκειμένου να εξεταστούν εκτενέστερα οι σχετικές τροπολογίες που κατατέθηκαν από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με το υπό αναφορά νομοσχέδιο. Επιπλέον, μιλώντας στη «Σημερινή» στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, υπογράμμισαν την ανάγκη όπως στο νομοσχέδιο ενσωματωθούν επιπλέον ασφαλιστικές δικλίδες που θα προστατεύουν τους δανειολήπτες και τα προσωπικά τους δεδομένα, τα οποία θα βρίσκονται σε βάσεις που θα είναι προσβάσιμες από τις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ.

Ο φόρτος εργασίας της Ολομέλειας και η «πακετοποίηση» με τους νόμους για τους λομπίστες «έστειλαν» και την ψήφιση του πολυσυζητημένου Νόμου για σύσταση της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, στο 2022.

Αναβολή, η οποία φαίνεται ότι δίνει χρόνο στους εμπλεκομένους να διαβουλευτούν και να επεξεργαστούν περαιτέρω το νομοσχέδιο, αφού υπάρχουν διαφωνίες επί θεμελιωδών πτυχών του.

Το υφιστάμενο νομοσχέδιο ως έχει, δεν παρέχει τη δυνατότητα στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς να διεξάγει αυτόβουλα ανακριτικό έργο. Κάτι με το οποίο διαφωνούν αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι, αλλά και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, όπως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, που προκρίνει τη στελέχωση της Αρχής με ποινικούς ανακριτές.

Επιπλέον 27 προσωπικότητες, ανάμεσά τους πρώην δικαστές, ακαδημαϊκοί κ.ά., υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία ζητούν «να δοθούν στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ανακριτικές εξουσίες όπως έχει η Αστυνομία».

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, διεμήνυσε ότι το νομοσχέδιο θα πάει για ψήφιση στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας τον ερχόμενο Ιανουάριο και πρόσθεσε πως «η Βουλή αφουγκράζεται την κοινωνία των πολιτών, θα ακούσει όλες τις υπόλοιπες εισηγήσεις και θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο το νομοσχέδιο».

Άλλες βασικές πτυχές του νομοσχεδίου αφορούν τη θητεία των μελών της Αρχής, η οποία θα είναι μόνο μία και με εξαετή διάρκεια. Επιπλέον ο διορισμός των μελών, βάσει του νομοσχεδίου, θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, η Αρχή με την υφιστάμενη μορφή του νομοσχεδίου δεν θα έχει δυνατότητα διεξαγωγής ποινικής έρευνας, αλλά θα μπορεί να εξετάζει και να ελέγχει δεδομένα που αφορούν πράξεις διαφθοράς, είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από καταγγελίες.

ΠΗΓΗ: Σημερινή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ