«Μάχη» για τον ΦΠΑ στις κατοικίες, στη σκιά των Χρυσων Διαβατηρίων

Τα κόμματα φαίνονται διατεθειμένα να προβούν σε καθοριστικές αλλαγές του νομοσχεδίου για τον μειωμένο ΦΠΑ στην αγορά ή ανέγερση κατοικίας, την ίδια στιγμή που επαγγελματίες του κτηματομεσιτικού και κατασκευαστικού τομέα δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους

του Χρίστου Πέτρου 

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο που αφορά τον συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά κατοικίας. Συγκεκριμένα στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 20 Ιανουαρίου του 2022, προβλέπετε ότι για αγορά ή ανέγερση κατοικίας, θα επιβάλλεται μειωμένο ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 140 τ.μ νοουμένου ότι το συνολικό εμβαδό δεν ξεπερνά τα 200 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό που ισχύει είναι ότι ο μειωμένος συντελεστής του 5% αντί του 19% ΦΠΑ, εφαρμόζεται «άκριτα» σχεδόν σε όποιον αιτηθεί, για τα πρώτα 200 τ.μ. της κατοικίας που αγοράζει ή ανεγείρει.

Το γεγονός αυτό ωστόσο έρχεται σε σύγκρουση με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (2006/112/ΕΚ - Άρθρο 98, παράρτημα ΙΙΙ, σημείο 10) η οποία με σαφήνεια ορίζει ότι μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για κατοικίες εφαρμόζεται μόνο στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής.

Ωστόσο, το Τμήμα Φορολογίας επικαλούμενο ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΠΑ 167, 12.06.2012), που αφήνει «παραθυράκια» προκειμένου να μην λαμβάνονται υπόψη σημαντικά κριτήρια όπως το εισόδημα του αιτητή ή το συνολικό εμβαδό της κατοικίας, ενέκρινε αιτήσεις για μειωμένο συντελεστή 5% αντί 19% ακόμη και σε κραυγαλέες περιπτώσεις που ποσώς δεν σχετίζονταν με «κοινωνική πολιτική» αφού αφορούσαν οικονομικά επιφανείς επενδυτές του ΚΕΠ. 

Εξάλλου το όλο θέμα βγήκε στην επιφάνεια μετά από αναφορές του Γενικού Ελεγκτή κατά τον έλεγχο περιπτώσεων χορήγησης «χρυσών διαβατηρίων» επενδυτών του ΚΕΠ. Επενδυτές αγόραζαν σπίτια μεγάλης αξίας προκειμένου να εξασφαλίσουν το κυπριακό διαβατήριο και την ίδια στιγμή γινόταν αίτηση από εντολοδόχους τους, για να πληρώσουν μειωμένο ΦΠΑ 5% αντί 19% επικαλούμενοι τις πρόνοιες της «κοινωνικής πολιτικής».

Ως προς αυτό εξάλλου η Κομισιόν κίνησε Διαδικασία επί Παραβάσει εις βάρος της Δημοκρατίας στις 15 Ιουλίου του 2021. Υπογραμμίζεται δε ότι είναι ακόμη άγνωστο το πόσα εκατομμύρια ευρώ απόλεσε το κράτος εν είδει διαφυγόντων κερδών από την «κοινωνική πολιτική» που παρείχε στους επενδυτές των «χρυσών διαβατηρίων».

Οι θέσεις των κομμάτων

Τα κόμματα αφενός υπογραμμίζουν ότι πρέπει να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς και επισημαίνουν την ανάγκη εναρμόνισης με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Αφετέρου, είναι αρκετές οι διαφωνίες που καταγράφονται με το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε  και οι οποίες αφορούν ελλείψεις κριτηρίων που θα αποτελούν προϋποθέσεις για την έγκριση ή μη του μειωμένου συντελεστή.

Ενδεικτικά από μέρους του ΑΚΕΛ διατυπώνεται η επιφύλαξη αναφορικά με το ότι δεν λαμβάνονται υπόψη η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ως προϋπόθεση για να εγκριθεί ο μειωμένος συντελεστής.

Εξάλλου σημειώνεται και η ανάγκη μεταβατικής περιόδου από διάφορα κόμματα η οποία θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στην σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

 

Αντιδρούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες

Από την πλευρά τους επιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου και συναφών επαγγελμάτων δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους με τις αλλαγές που προωθούνται αφού όπως υποστηρίζουν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο και την αγορά ακινήτων.

Μάλιστα γίνεται λόγος ότι ειδικά η περίοδος που διανύουμε με την εκτόξευση των τιμών στα οικοδομικά υλικά και τα καύσιμα είναι εντελώς λάθος να λαμβάνονται αποφάσεις που προσθέτουν κόστος στην ανέγερση ή την αγορά κατοικίας.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ