Άνεργοι, Τουρκοκύπριοι & ξένοι εργάτες για τις κενές θέσεις εργασίας

Οι έλλειψη εργατικού δυναμικού και η καθυστέρηση στη λήψη σχετικών αποφάσεων από το Υπ. Εργασίας γίνεται πειστικότερη όσο κοντεύει η έναρξη της τουριστικής σεζόν, υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού - Πού αναζητούν λύση οι ιθύνοντες

του Χρίστου Πέτρου

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται από μέρους του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τις αποφάσεις για το εργατικό δυναμικό, αφήνουν χωρίς προσωπικό τα κέντρα αναψυχής και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις όπου υπάρχει έντονη ανησυχία ενόψει και της τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Δεν υπάρχει προσωπικό «ούτε για δείγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Πρ. του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Πάφου, Άγγελος Ονησιφόρου.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ Νεόφυτος Θρασυβούλου σημειώνει πως οι επιχειρηματίες ανησυχούν να μην βιώσουν τις περσινές καταστάσεις με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

«Από τη στιγμή που υπάρχει δυστοκία στην εξεύρεση του εργατικού δυναμικού την χειμερινή περίοδο, διερωτήθηκε τι θα γίνει τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Θρασυβούλου.

Η έλλειψη προσωπικού πάντως είναι θέμα που ταλανίζει συνολικά την ξενοδοχειακή βιομηχανία όπως επισημάνθηκε επανειλημμένα από τους επιχειρηματίες του κλάδου αλλά και σε θεσμικό επίπεδο από τις εργοδοτικές οργανώσεις στις διάφορες συναντήσεις με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Αυτό που διαφαίνεται ως λύση στο πρόβλημα είναι η πρόσληψη αριθμού Τουρκοκυπρίων, η αναδιαμόρφωση του πλαισίου εργοδότησης ατόμων από τρίτες χώρες και πριν απ’ αυτά η εργοδότηση Κυπρίων και κοινοτικών εργατών που είναι γραμμένοι άνεργοι.

Ήδη έχουν γίνει έρευνες για να διαπιστωθεί ο αριθμός των ελλείψεων προσωπικού αλλά και το πού εντοπίζονται αυτές. Μάλιστα η ΟΕΒ σε δική της έρευνα που δημοσιοποίησε στα μέσα Νοεμβρίου, διαπίστωσε ότι υπάρχουν 8.657 ελλείψεις σε διάφορους κλάδους.

Το Υπουργείο Εργασίας σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους κίνησε τις διαδικασίες προκειμένου να εξεταστεί ποιοι και πόσοι από τους εγγεγραμμένους ανέργους μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις που καταγράφονται κυρίως στον τουριστικό τομέα αλλά και σε άλλους κλάδους που παρατειρούνται αντίστοιχα ζητήματα.

Ωστόσο από πλευράς εργοδοτών τονίζεται ότι οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν και να δοθούν άμεσα άδειες για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες.

Εξάλλου ήδη μέχρι τις αρχές του 2022 περίπου 130 Τουρκοκύπριοι είχαν συναντήσεις με εργοδότες του τουρισμού και πέρασαν από συνέντευξη. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα, ήδη 450 Τουρκοκύπριοι υπέβαλαν αιτήσεις για να εργοδοτηθούν στις ελεύθερες περιοχές, με το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ αυτούς να ψάχνει δουλειά στον τουριστικό τομέα και ακολούθως στις οικοδομές.

Αναφορές επίσης από τον Τουρκοκυπριακό Τύπο, κάνουν λόγο για «κύμα» αιτήσεων εργοδότησης που μπορεί να ξεπεράσει και τις 8 χιλιάδες άτομα, με δεδομένη την κρίση της τουρκικής λίρας που επηρεάζει και το ψευδοκράτος. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ