Ανησυχίες για απαγορευτικό από «την πίσω πόρτα» και αθέμιτο ανταγωνισμό (Video)

Εάν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, σημειώνουν κύκλοι της ναυτιλίας, τότε θα μπορεί μεν ένα πλοίο υπό κυπριακή σημαία να μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Κίνα, θα αποτρέπεται όμως από του να το πράξει καθώς δεν θα είναι ασφαλισμένο.

Του Νέστορα Βασιλείου

Συντηρούνται οι ανησυχίες στον βαρύνουσας σημασίας τομέα της ναυτιλίας όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για το έκτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να έχει αφαιρεθεί η πρόνοια, που απαγορεύει σε πλοία υπό σημαία ευρωπαϊκού κράτους να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, η βιομηχανία στην Κύπρο παρακολουθεί με αγωνία όσα τεκταίνονται στις Βρυξέλλες κι όχι μόνο.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι Βρυξέλλες φέρονται να διατηρούν μια άλλη πρόνοια, η οποία απαγορεύει την ασφάλιση αυτών των αποστολών πετρελαιοειδών.

Γίνεται κατανοητό ότι κάθε πλοίο που ταξιδεύει πρέπει να έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της ναυτιλίας, «κανένας πλοιοκτήτης δεν θα ρισκάρει οτιδήποτε χωρίς να έχει ασφαλιστική κάλυψη».

Τα ρίσκα είναι άλλωστε μεγάλα καθώς σε περίπτωση ατυχήματος θα πρέπει να καλύψει, για παράδειγμα, το κόστος των ζημιών του τάνκερ, της απώλειας του φορτίου, το κόστος μιας περιβαλλοντικής καταστροφής, τις αποζημιώσεις σε ψαράδες κοκ.

Εάν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, τότε θα μπορεί μεν ένα πλοίο υπό κυπριακή σημαία να μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Κίνα, θα αποτρέπεται όμως από του να το πράξει καθώς δεν θα είναι ασφαλισμένο.  

 

Φόβοι για αθέμιτο ανταγωνισμό 

Και είναι εδώ προκύπτουν και πρόσθετες ανησυχίες που σχετίζονται με το ποιοι θα σπεύσουν να καλύψουν αυτό το κενό.

Επειδή δεν συζητείται ένας παγκόσμιος αποκλεισμός του ρωσικού πετρελαίου με καθολική εφαρμογή των εν λόγω κυρώσεων, θεωρείται ότι η εφαρμογή τους θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό.

Εάν απαγορευθεί μερικώς για ευρωπαίους πλοιοκτήτες το εμπόριο, όπως σημειώνουν κύκλοι του τομέα της ναυτιλίας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν ασιάτες, Κινέζοι ή Τούρκοι, οι οποίοι θα σπεύσουν καλύψουν το κενό.

Διερωτούνται λοιπόν οι ίδιοι κύκλοι: «Τι θα γίνει την επόμενη μέρα εάν επιβληθούν αυτές οι απαγορεύσεις και δούμε δεξαμενόπλοια υπό τουρκική σημαία, μπορεί και ευρωπαίων πλοιοκτητών, να εκτελούν τα δρομολόγια και να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο προς τρίτες χώρες»; 

 

Κασουλίδης: Δεν θα «βάλουμε» βέτο, αλλά...

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Εξωτερικών τα τελευταία 24ωρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά απέκλεισε την άσκηση βέτο από την Κύπρο.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης έσπευσε να δηλώσει ότι δεν νοείται οι κυρώσεις, που επιβάλλει η Ε.Ε. να τιμωρούν περισσότερο τα κράτη μέλη της αντί τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Μιλώντας στο Τρίτο, του ΡΙΚ σημείωσε ότι η Κομισιόν πρέπει να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των οικονομιών των κρατών- μελών της Ένωσης.  

Η οικονομία της Κύπρου, πρόσθεσε, έχει ιδιαιτερότητες που δεν έχει άλλο κράτος της Ευρώπης  καθώς εξαρτάται από τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τη ναυτιλία, οι οποίοι εάν πληγούν τότε θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ