Γ. Θεμιστοκλέους: Και να τελειώσει ο πόλεμος ο πληθωρισμός θα παραμείνει (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο CEO της RSM Κύπρου τοποθετείται στο Economy Today για τον πληθωρισμό, την επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη φορο-μεταρρύθμιση

Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι ακόμη στην αρχή σημειώνει ο επικεφαλής της RSM Κύπρου, Γιώργος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στο ένθετο Economy Today, στο «Μεσημέρι και Κάτι».  

Σκιαγραφώντας τους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση με την άνοδο του πληθωρισμού στην Κύπρο και διεθνώς, αναφέρει ότι οφείλεται σε δύο λόγους.

Αφενός στην πανδημία του κορωνοϊού όποτε και «η ανάπτυξη είχε περιοριστεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και οι πληθωριστικές τάσεις είχαν πραγματικά ξεφύγει. Εκεί που πιστεύαμε ότι έφθασε αυτό το πράγμα στο τέλος του ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Οι επιπτώσεις προκύπτουν, όπως αναφέρει, ειδικότερα από τον αντίχτυπο των κυρώσεων και της παρατεταμένης διάρκειας του πολέμου.

«Οι κυρώσεις αυτές επηρεάζουν και τη ρωσική οικονομία και των χωρών, που τις έχουν επιβάλει. Ακόμη και να τελειώσει ο πόλεμος σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις επόμενες βδομάδες, εφόσον οι κυρώσεις παραμένουν και η οικονομία μας εξαρτάται σε αυτόν τον πολύ μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης, τα προβλήματα του πληθωρισμού θα παραμείνουν» σημειώνει ο κ. Θεμιστοκλέους.

Την οδό της αύξησης επιτοκίων θεωρείται ότι θα βαδίσει πολύ σύντομα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως έχει ήδη πράξει η Federal Reserve στις ΗΠΑ, προκειμένου να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό. 

Ο CEO της RSM Κύπρου, διατυπώνει την ανησυχία του για έναν κίνδυνο, ο οποίος υποβόσκει.

«Ένα πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να παρουσιαστεί με την αύξηση των επιτοκίων και εύχομαι να μην το έχουμε, είναι να υπάρξει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Κύπρος είναι μια χώρα, η οποία υπέφερε πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και καταφέραμε μόλις, του τελευταίους μήνες, τον τελευταίο ένα χρόνο να είμαστε σε κάπως αποδεκτά όρια. Ελπίζω με την αύξηση των επιτοκίων να μην ξεκινήσουμε και να έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα με ΜΕΔ, τα οποία θα φέρουν την οικονομία μας σε ακόμη δυσχερέστερη θέση» αναφέρει.   

Ολόκληρη η συζήτηση στο ένθετο Economy Today στο βίντεο που ακολουθεί:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ