Τι γίνεται με την Πλατεία Ελευθερίας και την Λεωφόρο Καλλιπόλεως;

Πλατεία Ελευθερίας και Λεωφόρος Καλλιπόλεως είναι τα δύο μεγάλα εν εξελίξει έργα που ταλαιπωρούν τους δημότες Λευκωσίας.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Το άνοιγμα των δρόμων που έχουν κλείσει λόγω των εργασιών κατασκευής της Πλατείας Ελευθερίας προγραμματίζει να ανοίξει μέχρι το τέλος του έτους ο Δήμος Λευκωσίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Γιωρκάτζης ανέφερε, ότι οι οδοί που θα ανοίξουν είναι η Κωστάκη Παντελίδη και Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τμήματα των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου που έχουν κλείσει στην αρχή τους, το πεζοδρόμιο στην οδό Στασίνου, καθώς και η γέφυρα της Πλατείας.  

Οι εκκρεμότητες

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ο ίδιος ότι θα παραδοθεί το σύνολο του έργου στους πολίτες, απάντησε ότι αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για την ημερομηνία εγκαινίων.

«Εκκρεμούν ακόμα 2-3 λεπτομέρειες, όπως κάποιος ειδικός και λεπτομερείς σχεδιασμός, κάποια μάρμαρα και κάποια χαντάκια πάνω στη γέφυρα που δεν έχουν ακόμα γίνει. Σιγά-σιγά, όταν αποφασίσουμε και την ημέρα των εγκαινίων, θα παραδώσουμε το έργο», είπε.

Στην ερώτηση αν ο ίδιος συμμερίζεται τον προβληματισμό και την διαμαρτυρία του κόσμου, καθώς η παράδοση της Πλατείας έχει υποστεί αρκετές αναβολές, ο κος Γιωρκάτζης απάντησε ότι  ο Δήμος συνεργάζεται στενά, τόσο με τον αρχιτέκτονα όσο και με τον εργολάβο ώστε αυτή «επιτέλους να ολοκληρωθεί».

Όπως εξήγησε, το έργο της Πλατείας είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, με τον ίδιο να το προσομοιάζει με «ένα μεγάλο γλυπτό».

«Από την αρχή κανείς δεν αντιλήφθηκε ότι δεν επρόκειτο για μια γέφυρα, αλλά για ένα μεγάλο γλυπτό με εξαιρετικό βαθμό δυσκολίας, τελειότητας και λεπτομέρειας», είπε.

Στην παρατήρηση ότι πρόκειται μάλλον για το «γιοφύρι της Άρτας», ο κος Γιωρκάτζης απάντησε ότι πρόκειται για ατυχής παρομοίωση, καθώς αυτό «ολονυχτίς το χτίζανε το βράδι γκρεμιζόταν».

Όπως πρόσθεσε, εδώ και τέσσερα χρόνια υπάρχει συνεχής κατασκευαστική ροή, με την επιτυχία του Δήμου να έγκειται στο ότι το έργο προχώρησε παρά το γεγονός ότι τα πρώτα τρία χρόνια αναλώθηκαν στην αλλαγή εργολάβου.

Τι θα γίνει με την Καλλιπόλεως

Όσον αφορά στο έργο ανάπλασης της Λεωφόρου Καλλιπόλεως, ο Δήμαρχος Λευκωσίας παραδέχτηκε την ταλαιπωρία που βιώνουν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής, ωστόσο επέλεξε να σταθεί στα θετικά στοιχεία.

«Με όλο το σεβασμό προς τους επηρεαζόμενους οι οποίοι ταλαιπωρούνται, να θυμίσω ότι για πολλές δεκαετίες ζούσαν κάτω από τριτοκοσμικές καταστάσεις, χωρίς πεζοδρόμια. Ο κάθε πεζός περπατούσε βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Όποτε έβρεχε -όπως αυτές τις ημέρες- τα νερά κατέβαιναν και πλημμύριζε όλη η περιοχή. Μετά από δεκαετίες απραξίας καταφέραμε, ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση, να εξευρεθούν οι πόροι για να σχεδιαστεί με πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας, και το έργο να αρχίσει ώστε να αναβαθμιστεί περιοχή», είπε.

Όπως εξήγησε, αν θεωρηθεί ότι υπάρχει κάποιου είδους καθυστέρηση, αυτό συμβαίνει επειδή το έργο κατασκευάζεται τμηματικά αντί εξ ολοκλήρου, ώστε η κυκλοφοριακή ροή να μην σταματήσει ποτέ και διευκρίνισε ότι με την παράδοσή της η Λεωφόρος Καλλιπόλεως θα είναι μονοδρομημένη στην άνοδό της και θα έχει μεγάλα και ασφαλή πεζοδρόμια.

Τέλος, στην ερώτηση αν η νέα μορφή της λεωφόρου θα συμβάλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ο κος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι τα ατυχήματα συμβαίνουν λόγω της οδικής συμπεριφοράς των πολιτών, οι οποίοι αγνοούν τους κινδύνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ