Σειρά διαλέξεων από το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων

Οι επτά διαλέξεις θα πραγματοποιούνται από τις 4 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου, κάθε Τρίτη στις 18:00–20:00

Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων διοργανώνει σειρά διαλέξεων με θέμα «Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1960 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΑΥΡΙΟ – Μια Κριτική Προσέγγιση». Υπεύθυνος και εισηγητής της σειράς διαλέξεων θα είναι ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους.

Σκοπός της σειράς διαλέξεων είναι αφ΄ ενός η κριτική αξιολόγηση της πορείας του Κυπριακού από το 1960 μέχρι σήμερα και αφ΄ ετέρου η επικέντρωση στο μέλλον. Μεταξύ άλλων, θα γίνει εκτεταμένη αναφορά σε κομβικά σημεία του Κυπριακού καθώς και στη στάση των διαφόρων δυνάμεων. Επιπρόσθετα, θα αξιολογηθεί η στάση των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας. Έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση των θεμάτων με τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας των παρευρισκόμενων.

Οι επτά διαλέξεις θα λάβουν χώρα μεταξύ 4 Οκτωβρίου-15 Νοεμβρίου 2022 και θα γίνονται κάθε Τρίτη, η ώρα 18:00–20:00, στην αίθουσα M114, Κτίριο Millennium, 1ος όροφος, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σε όσους παρακολουθήσουν και τις 7 διαλέξεις, θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται έγκαιρα να δηλώσουν συμμετοχή στο 22841600 ή στο 22841611 ή/και στην ηλεκτρονική διεύθυνση cceia@unic.ac.cy, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Κατά την πρώτη ημέρα των διαλέξεων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν περίπου 20 λεπτά ενωρίτερα για τακτοποίηση της εγγραφής τους. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές προς το κοινό, με δικαίωμα συμμετοχής το ποσό των 90 ευρώ και για φοιτητές 70 ευρώ. Παρακολούθηση μεμονωμένων διαλέξεων 20 ευρώ και 15 ευρώ για φοιτητές. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

Πρόγραμμα 

4 Οκτωβρίου 2022:

Το Κυπριακό από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι την εισβολή

11 Οκτωβρίου 2022:

Από την αποδοχή της ομοσπονδίας στις Ιδέες Γκάλι

18 Οκτωβρίου 2022:

Η Ευρωπαϊκή επιλογή και το Σχέδιο Ανάν

25 Οκτωβρίου 2022:

Από το δημοψήφισμα στην κατάρρευση στο Γκραν Μοντανά και η επόμενη μέρα

1 Νοεμβρίου 2022:

Η διαχείριση του Κυπριακού από τους Μακάριο, Κυπριανού, Βασιλείου, Κληρίδη, Παπαδόπουλο, Χριστόφια και Αναστασιάδη

8 Νοεμβρίου 2022:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι προεκτάσεις στο Κυπριακό

15 Νοεμβρίου 2022:

Τα δύσκολα δεδομένα και οι επιλογές μας

Βιογραφικό 

Ο Ανδρέας Θεοφάνους γεννήθηκε το 1960.  Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Susquehanna University της Πολιτείας της Πενσυλβανίας με υποτροφία του προγράμματος Fulbright, αποφοιτώντας με πρώτη τιμητική διάκριση το 1983 (Valedictorian). Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Pennsylvania State University, απ’ όπου έλαβε τους τίτλους Μ.Α. και Ph.D. στα Οικονομικά, το 1985 και το 1988 αντίστοιχα.  Διετέλεσε Σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (1990-1993).  Είναι Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.  Είναι επίσης Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

Έχει επισκεφθεί αριθμό πανεπιστημίων και δεξαμενών σκέψης ως επισκέπτης καθηγητής, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης ή/και προσκεκλημένος ομιλητής στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μέση Ανατολή, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. 

Είναι συγγραφέας και συν-επιμελητής διαφόρων βιβλίων, συγγραμμάτων και κειμένων πολιτικής για πολιτικά και οικονομικά θέματα καθώς και για θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο, την ΕΕ, την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς επίσης και ζητήματα διακυβέρνησης διεθνικών και πολυεθνικών κρατών.  Μεταξύ άλλων, σημειώνονται τα βιβλία του: “The Cyprus Question and the EU: The Challenge and the Promise” (Intercollege Press, Nicosia 2004), «Η Πολιτική Οικονομία της Λύσης του Κυπριακού Προβλήματος: Η Εξέταση Τεσσάρων Σεναρίων» (PRIO Center, Nicosia 2009), «Η Κύπρος Ενώπιον Διλημμάτων – Σκέψεις και Προβληματισμοί» (Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2011), «Η Διακυβέρνηση και η Πολιτική Οικονομία μιας Ομοσπονδιακής Κύπρου» (Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα 2016) και «Η Δεκαετία των Κρίσεων και το Αύριο» (Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα 2021).  

Το 2004 εισήγαγε τη διμηνιαία ηλεκτρονική έκδοση In Depth και στις αρχές του 2010 τη νέα σειρά Κειμένων Πολιτικής του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων. Από το Φθινόπωρο του 2017 είναι επίσης επιμελητής του μηνιαίου ηλεκτρονικού εντύπου Eastern Mediterranean Policy Note.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύσκολη η επόμενη περίοδος για την ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ