Τις προκλήσεις του επόμενου έτους σημειώνουν ΥΠΟΙΚ και Κεντρικός Τραπεζίτης, εν μέσω πληθωρισμού και υψηλών τιμών ενέργειας.
Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε την Τετάρτη ότι πρέπει να «είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί» με τη δημοσιονομική πειθαρχία ενώπιον των νέων οικονομικών προκλήσεων, ενώ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στον κίνδυνο δημιουργίας νέων ΜΕΔ λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.
«Θα χρειαστούμε αυτά τα μαξιλαράκια που έχουμε δημιουργήσει, οπότε παρά την κοινωνική πίεση δεν πρέπει να τα σπαταλάμε βραχυπρόθεσμα, όπως ζητούν τα περισσότερα πολιτικά κόμματα παντού», είπε ο κ. Πετρίδης μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Delloite Κύπρου.
Ο Υπουργός είπε ότι ελπίζει ότι «θα σταματήσουμε να παίζουμε με τις οικονομίες», όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι αρκετά δύσκολη για την οικονομία, σημειώνοντας την πρόκληση του πληθωρισμού, που προκαλείται από μια σειρά παραγόντων και λαθών, όπως οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν κατά την πανδημία για τη στήριξη του εισοδήματος, οι επεκτατικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές της ΕΕ με τα αρνητικά επιτόκια αλλά και η πράσινη μετάβαση, για την οποία όπως είπε η ΕΕ αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμη.
Ο Υπουργός είπε επίσης ότι έρχεται για μια νέα ενδιαφέρουσα εποχή προκλήσεων που θα σημαδευτεί από από-παγκοσμιοποίηση, την έντονη γεωπολιτική ένταση, πολλές αλλαγές που απαιτούνται από την πράσινη μετάβαση και τις υψηλές τιμές ενέργειας. Σε ό,τι αφορά την οικονομία της Κύπρου, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση σε με τον ρυθμό ανάπτυξης που το πρώτο εξάμηνο ήταν 6% ξεπερνώντας τις προβλέψεις, καθώς και άλλους δείκτες που δείχνουν τις δυνατότητες και την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Ωστόσο, τόνισε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη.
Ηροδότου: Ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια μπορεί να παρεμποδίσουν την ικανότητα αποπληρωμής δανείων
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες του επόμενου έτους.
«Η βασική τρέχουσα πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι η αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ ο κίνδυνος ύφεσης είναι υψηλός», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα προκαλέσει ιδιώτες και εταιρείες.
Όπως ανέφερε, ενώ η νομισματική πολιτική θα ενεργήσει αποφασιστικά για την επαναφορά του πληθωρισμού στους επίσημους στόχους, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι στοχευμένη ώστε να μην αντισταθμίζεται η νομισματική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζεται το εισόδημα των πιο ευάλωτων.
Αναφερόμενος στον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην Κύπρο, είπε ότι αναμένεται αναστάτωση στο εμπόριο υπηρεσιών και άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, καθώς και έμμεσος αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Πρόσθεσε ότι η πιο σημαντική έκθεση της Κύπρου στη Ρωσία είναι οι εξαγωγές υπηρεσιών, που σχετίζονται με χρηματοοικονομικές και άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες και σε μικρότερο βαθμό με τον τουρισμό και τις μεταφορές.
Για τον τραπεζικό τομέα είπε ότι η σημερινή κατάσταση είναι ενθαρρυντική, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Όπως είπε, αν και ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), η πρόοδος δεν ήταν παρόμοια σε όλο το τραπεζικό σύστημα, με τις μικρότερες τράπεζες να υστερούν. Ο κίνδυνος νέων χρεοκοπιών, πρόσθεσε, είναι αυξημένος στις τρέχουσες οικονομικές προοπτικές. Τα αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επιτόκια, πρόσθεσε, αναμένεται να μειώσουν το καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών, γεγονός που μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.
Εκ μέρους της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, δήλωσε ότι η Κύπρος ανησυχεί για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας εφοδιασμού, έχει επίγνωση των επιπτώσεων που έχει η αγορά ενέργειας σε πολλούς τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα στον ηλεκτρισμό, την παραγωγή, τις μεταφορές και τη θέρμανση.
Είπε επίσης ότι μια άλλη σημαντική ανησυχία είναι ο αντίκτυπος του πολέμου ιδιαίτερα στις εξαγωγές, τις υπηρεσίες και την εφοδιαστική αλυσίδα, σε συνδυασμό με υψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές των εμπορευμάτων που επηρεάζουν ζωτικούς τομείς της οικονομίας όπως οι κατασκευές και η βιομηχανία. Πρόσθεσε ότι για να στηρίξει την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, το Υπουργείο υλοποιεί μια σειρά σχεδίων προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ και διασφαλίζει ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις παραμένουν στο επίκεντρο της διαδικασίας ανασυγκρότησης για βιώσιμη ανάκαμψη.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, μιλώντας σε συζήτηση σε πάνελ είπε ότι η μεγάλη απόφαση που πήραν το 2019 με ορίζοντα το 2030, ήταν να καθιερώσουν την Κύπρο ως έναν ετήσιο, υψηλής ποιότητας, ψηφιακά έξυπνο και πιο περιεκτικό προορισμό και έναν προορισμό όπου όλοι οι κάτοικοι του μπορούν να επωφεληθούν από τον τουρισμό. «Έτσι, όλα όσα κάνουμε καθοδηγούνται από αυτό το όραμα», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τόσος είναι ο μέσος μισθός στην Κύπρο
Πηγή: ΚΥΠΕ