ΥΠΟΙΚ: «Όχι» σε άτσαλες προσεγγίσεις του φορολογικού συστήματος

Προσεγμένες κινήσεις με επιμέρους αλλαγές και βελτιώσεις στο φορολογικό σύστημα προκρίνει ο Υπουργός Οικονομικών. 

Του Νέστορα Βασιλείου 

Ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στο «Μεσημέρι και Κάτι» στο Σίγμα, ξεκαθάρισε ότι «το φορολογικό σύστημα ενός κράτους πρέπει συνεχώς να προσαρμόζεται, να εκσυγχρονίζεται, να γίνεται πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό προς όφελος του φορολογούμενου πολίτη, των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης». 

«Απ΄ την άλλη» σημείωσε με νόημα ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης «δεν εισηγούμαι πως πρέπει να προσεγγίζει κάποιος το φορολογικό σύστημα με τρόπο έτσι άτσαλο και με μεγάλες, απότομες αλλαγές. Η φορολογική σταθερότητα και η προβλεψιμότητα είναι βασικότατος παράγοντας, που επιζητούν και παρακολουθούν όσοι ξένοι, αλλά και ντόπιοι σκέφτονται να επενδύσουν. Δηλαδή, να υπάρχει σταθερότητα απ’ τη μια του φορολογικού συστήματος και συνεχείς επιμέρους αλλαγές βελτιώσεις απ’ την άλλη».  

Ο Υπουργός Οικονομικών, απαντούσε, εμμέσως πλην σαφώς, με αυτό τον τρόπο και στο αίτημα των «Big 4» για φορολογική μεταρρύθμιση, όπως είχε διατυπωθεί στην «Σ» στις 25 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Φορο-μεταρρύθμιση τώρα, ζητεί η ελίτ των λογιστών

«Από το τέλος του 2015», προτού αποχωρήσει η Τρόϊκα και την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο επισήμανε ο Χάρης Γεωργιάδης «έχουμε προωθήσει και εφαρμόσει 17 – 18 μέτρα, που είτε καταργούν, είτε μειώνουν φόρους, είτε εισάγουν στοχευμένα φορολογικά κίνητρα». Δεν μπορούν να γίνουν όλα δια μιας πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι «βήμα-βήμα μέσα από τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και μέσα από την ανάπτυξη πρέπει να δημιουργούμε περιθώρια και προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά να δίνουμε κάτι πίσω στους φορολογούμενου, είτε είναι νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις».    

Κανένα πρόβλημα με το Σχέδιο Εστία 

Κληθείς να σχολιάσει το διαφαινόμενο «σταύρωμα» του κυβερνητικού Σχεδίου Εστία από την ολομέλεια της Βουλής ο Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι κάτι, το οποίο θα ενοχλήσει το Υπουργείο Οικονομικών.  «Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα ως κυβέρνηση, ως Υπουργείο Οικονομικών με τις δεσμεύσεις κονδυλίων. Δεν θα είχα πρόβλημα να ξαναπάμε στη Βουλή όταν θα είμαστε πανέτοιμοι. Ετοιμάζονται κάποιες λεπτομέρειες» σημείωσε.

Σχολίασε και τις επικρίσεις για το λέγοντας μεταξύ άλλων πως «εάν ίσχυε ότι είναι ένα Σχέδιο, που εξυπηρετεί τις Τράπεζες ή οποιονδήποτε άλλο δεν θα εγκρινόταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».  

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Υπουργός στο βίντεο που ακολουθεί: 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ