Πόσο πλαστικό ανακυκλώνουν οι Κύπριοι

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Κύπρο ανακυκλώνουμε περισσότερα από τα μισά πλαστικά που χρησιμοποιούμε. Ποιος ο ευρωπαϊκός μέσος όρος;

Στην Κύπρο ανακυκλώθηκαν περισσότερα από τα μισά πλαστικά που χρησιμοποιήθηκαν το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Κύπρος είναι ανάμεσα στις 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ανακυκλώθηκαν πέραν των μισών πλαστικών σε σχέση με το σύνολο των πλαστικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Συγκεκριμένα η Ολλανδία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος ανακύκλωσαν περισσότερα από τα μισά από τα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών που παρήγαγαν.

Ο μέσος όρος ανακύκλωσης πλαστικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμαίνεται στο 38%.

Στην αντίπερα όχθη, λιγότερο από το ένα τρίτο των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών ανακυκλώθηκε στη Μάλτα, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Αυστρία.

36,4 κιλά πλαστικό ανά άτομο ετησίως

 Το 2020, κάθε άτομο που ζει στην ΕΕ παρήγαγε 34,6 κιλά απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών κατά μέσο όρο. Από αυτά, 13,0 kg ανακυκλώθηκαν.

Μεταξύ 2010 και 2020, ο όγκος των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών που παρήχθη ανά κάτοικο αυξήθηκε κατά 23% (+6,5 kg). Ο ανακυκλωμένος όγκος απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών αυξήθηκε την ίδια περίοδο, κατά 32% (+3,2 kg).

Παρά τη βελτίωση αυτή, η ποσότητα πλαστικών συσκευασιών που δεν ανακυκλώθηκε αυξήθηκε κατά 3,4 κιλά ανά κάτοικο από το 2010 λόγω της μεγαλύτερης αύξησης της απόλυτης ποσότητας απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών που παράγονται, δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Λιγότερη ανακύκλωση πλαστικών λόγω αλλαγής στη μέθοδο

Το 2020 τέθηκαν σε ισχύ αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με την ανακύκλωση.

Αυτά περιλαμβάνουν ένα εναρμονισμένο σημείο υπολογισμού για την ανακύκλωση και την αυστηρότερη λογιστική των κλασμάτων σύνθετων υλικών συσκευασίας.

Εξαιτίας αυτού, παρατηρήθηκε προσωρινή μείωση 3 ποσοστιαίων μονάδων (από 41% το 2019 σε εκτιμώμενο 38% το 2020).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ