Δέσμευση για μη εκποιήσεις αντί αναστολή προτείνει ο Χρημ/κός Επίτροπος (vid)

Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως σε περίπτωση που απορριφθεί η αναπομπή από τη Βουλή, ο Πρόεδρος δεν θα προχωρήσει σε αναφορά του νόμου ανέφερε ο Παύλος Ιωάννου

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα προχωρήσει εκ νέου σε αναφορά του νόμου για την αναστολή των εκποιήσεων, καθώς υπάρχει προηγούμενο με αναφορά η οποία απορρίφθηκε. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ο Πρόεδρος είναι καλός νομικός και εφόσον η αναπομπή απορριφθεί από το κοινοβούλιο, δεν θα προχωρήσει σε αναφορά. Η προοπτική αυτή, σημείωσε, δίνει τη δυνατότητα για την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης, η οποία να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Χαρακτηρίζοντας το νόμο παράλογο και αποδίδοντας δίκαιο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος τόνισε ότι αν δεν θέλουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να βρεθούν απέναντι στη συγκεκριμένη νομοθεσία, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι δεν θα προχωρήσουν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας μέχρι €350.000 κάτι που θα ικανοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής.

Αναλυτικότερα, τα δυο σημεία της εισήγησης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου έχουν ως εξής: 1. Δεν θα γίνονται εκποιήσεις κύριας κατοικίας μέχρι να έχουμε το σχέδιο ενοίκιο αντί δόσης για αξίες κύριας κατοικίας μέχρι 350.000 ευρώ και νοουμένου ότι ο ενδιαφερόμενος αποτάθηκε στο σχέδιο Εστία και απορρίφθηκε επειδή κρίθηκε ότι είναι μη βιώσιμος.

2.  Επιπρόσθετα, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση και όλες οι κύριες κατοικίες συμπολιτών μας που δεν υπέβαλαν αίτηση στο σχέδιο Εστία και η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ και ικανοποιούν τα προκαταρκτικά κριτήρια του σχεδίου Ενοίκιο έναντι Δόσης όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί.

Όλα αυτά, σημείωσε αναμένεται να καθησυχάσουν τις εύλογες γενικά ανησυχίες του Κοινοβουλίου, ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Πάντως, χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός ότι εδώ και 10 περίπου χρόνια δεν έχει εξευρεθεί ικανοποιητική λύση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημειώνοντας ότι στο σημείο αυτό έχουμε αποτύχει. Παράλληλα, τόνισε ότι ο όρος κακοπληρωτής δεν έχει επεξηγηθεί επακριβώς και σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να υπάρξει ένας πιο σαφής προσδιορισμός για το ποιος είναι ο κακοπληρωτής.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδηγός για τη Cyber Monday – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ