Έργο εκατομμυρίων στη Λάρνακα στα «Διυλιστήρια» - Δεν ακολουθούν μοντέλο ουρανοξυστών

Το Larnaka Land of Tomorrow φαίνεται να πρωτοτυπεί σε σχέση με τις αναπτύξεις που είδαμε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα είναι το έργο εκατομμυρίων ευρώ Larnaka Land of Tomorrow που παρουσιάστηκε σήμερα από τον Όμιλο Πετρολίνα.

Το έργο το οποίο έχει αναλάβει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners σε συνεργασία με τους UDS Architects και με συντονιστή την Delfi Partners & Co κάνει πραγματικότητα το όραμα του Ομίλου για την ανάπτυξη και μετατροπή του βόρειου παραλιακού μετώπου της Λάρνακας σε πόλο έλξης και προορισμού.

Το μεγαλεπήβολο έργο αναμένεται να ξεκινήσει την υλοποίηση της πρώτης του φάσης κατά το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στην ολότητά του σε βάθος 10ετίας.

Πηγές του Economy Today σχετικές με το θέμα ανέφεραν ότι το μοντέλο της εν λόγω ανάπτυξης είναι μοναδικό στην Κύπρο αφού θα έχει ως γνώμονα τη βιωσιμότητα και σαφέστατα μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση.

Επί τούτου, η ανάπτυξη θα γίνει σε ένα πιο οικολογικό και περιβαλλοντικό μοντέλο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την ιστορία της Λάρνακας και την κουλτούρα του νησιού, ενώ το αποτέλεσμα καμία σχέση δεν θα έχει με το μοντέλο ανάπτυξης που επικράτησε την προηγούμενη δεκαετία στη Λεμεσό με τις συνεχείς κατασκευές ουρανοξυστών και της λεγόμενης "ανάπτυξης προς τον ουρανό".

Αντιθέτως, η ανάπτυξη που θα γίνει στο παραλιακό μέτωπο 2,5 χιλιομέτρων και που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως η περιοχή των διυλιστηρίων, θα είναι μια "χαμηλών πτήσεων" ανάπτυξη με χαμηλού ύψους κτήρια.

Στα θετικά είναι το γεγονός ότι ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι προσβάσιμο από το κοινό ενώ μέσα στα πλάνα τα οποία έχουν παρουσιαστεί από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο είναι το φύτεμα 20.000 δέντρων τα οποία θα συνάδουν με το κυπριακό περιβαλλοντικό οικοσύστημα.  

Επίσης εντυπωσιακό, είναι το γεγονός ότι οι ποταμοί που διασχίζουν το Land of Tomorrow θα επανέλθουν στην πρώτερή τους κατάσταση με στόχο να δημιουργηθούν οι φυσικοί βιότοποι τους οποίους το κοινό θα μπορεί να διασχίζει με τα πόδια.

Τι είπαν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Senior Partner των Foster + Partners, κ. Ben Scott, στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Πετρολίνα, με προσκεκλημένους κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Ακολούθως, οι παρευρισκόμενοι  ξεναγήθηκαν στην περιοχή που θα αναπτυχθεί το έργο.

Σε χαιρετισμό του ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου κ. Κωστάκης Λευκαρίτης, επεσήμανε πως «οι Foster + Partners μαζί με τους συνεργάτες μας, έχουν μοιραστεί το όραμά και τις φιλοδοξίες μας έτσι ώστε το Land of Tomorrow να δημιουργηθεί με σεβασμό στο περιβάλλον, τους ανθρώπους και την πόλη της Λάρνακας».

Ο Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Ντίνος Λευκαρίτης, καλωσορίζοντας με τη σειρά του τους προσκεκλημένους στην ιστορική αυτή παρουσίαση, όπως την χαρακτήρισε, δήλωσε πως «το Land of Tomorrow θα αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο για την Λάρνακα αλλά και την Κύπρο, προσελκύοντας νέους ανθρώπους και επιχειρήσεις από παντού. Αυτό είναι που αξίζει στην Λάρνακα, γι’ αυτό και έχουμε επενδύσει σε μια δυνατή ομάδα συνεργατών, για την υλοποίηση του κληροδοτήματός μας στις επόμενες γενιές».

 Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ.  Ανδρέας Βύρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του έργου. Ευχαριστώντας τον Όμιλο Πετρολίνα, δήλωσε πως το Land of Tomorrow, ταυτίζεται απόλυτα με το όραμα του Δήμου για την ανάπτυξη της πόλης.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το Land of Tomorrow, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής, είπε πως το έργο αυτό δεν είναι μόνο πολύ μεγάλο και αξιόλογο, αλλά κυρίως είναι ένα έργο που κινείται στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. «Συμμεριζόμαστε κι εμείς το όραμα του Ομίλου Πετρολίνα να επιχειρήσει να μετατρέψει την πόλη της Λάρνακας ίσως την καλύτερη πόλη της Κύπρου. Εμείς χαιρόμαστε να ακούμε ότι αναπτύσσεται ένας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ πόλεων-προορισμών, επειδή στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα θα είναι μια πολύ καλύτερη Κύπρος». 

Όπως εξήγησε ο κ. Scott κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, κύρια πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του οράματος του Land of Tomorrow αποτέλεσε η πλούσια ιστορία της πόλης με τα κύρια στοιχεία που την ορίζουν. «Φιλοδοξία μας για το masterplan του Land of Tomorrow είναι η δημιουργία μιας ανάπτυξης ορόσημο που θα αποτελεί προέκταση της πόλης διατηρώντας και ενισχύοντας τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της. Η κληρονομιά της Λάρνακας, το φυσικό περιβάλλον και η σχέση με τη θάλασσα είναι βασικά στοιχεία που εντάχθηκαν σ’ αυτό. Στόχος του Land of Tomorrow είναι η δημιουργία μιας νέας, βιώσιμης, μικτής χρήσης παραθαλάσσιας ανάπτυξης που θα αποτελέσει τον καταλύτη για περεταίρω αναζωογόνηση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.»

Όπως ανάφερε ο κ. Scott, το έργο Land of Tomorrow θα αποτελέσει κληροδότημα για τις επόμενες γενιές. Ο γενικός σχεδιασμός του masterplan καθοδηγείται από την αυστηρή περιβαλλοντική και οικολογική προσέγγιση, τη βιωσιμότητα, την κυριαρχία των πράσινων και ανοιχτών χώρων, την πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές, όπως και τη σύνδεση με τις γύρω περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ