Οι τρεις συν μία παράμετροι για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης σημειώνει τι θα πρέπει να προσέξουν οι αρμόδιοι ενώ σχολιάζει και το θέμα της αύξησης των επιτοκίων

Τρεις παράμετροι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη διαδικασία κατάρτισης μιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τάσο Γιασεμίδη. Ειδικότερα μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Γιασεμίδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μια φορολογική μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να αποτελεί βάρος για τα νοικοκυριά και να μην περιέχει αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα. Σε δεύτερο στάδιο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη εξού και οι φορολογικοί συντελεστές αυξάνονται κλιμακωτά. Σε τρίτο στάδιο η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να συμβάλει στην υλοποίηση των πολιτικών της κυβέρνησης όπως για παράδειγμα η αποθάρρυνση στη χρήση ρυπογόνων προϊόντων με την επιβολή υψηλότερης φορολόγησης σε σχέση με προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον. Βέβαια, συμπλήρωσε ο κ. Γιασεμίδης όλα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το δημοσιονομικό κομμάτι δηλαδή να μην ξεφεύγουν τα έξοδα σε σχέση με τα έσοδα του κράτους.

Ερωτηθείς σε σχέση με την αύξηση του αφορολόγητου ποσού από τις 19.500 ευρώ που βρίσκεται σήμερα ενδεχομένως στις 24.οοο ευρώ, ο κ. Γιασεμίδης σχολίασε ότι η αύξηση του αφορολόγητου ποσού θα βοηθήσει κάποια στρώματα του λαού αφού θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Ωστόσο το ποσό στο οποίο θα φτάσει το αφορολόγητο θα πρέπει να αποφασιστεί κατόπιν μελέτης όπως είπε καθώς θα επηρεάσει τα έσοδα του κράτους και ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει κάποια αντιστάθμιση.

Γενικότερα για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε ότι ίσως να είναι αναγκαία αφού η προηγούμενη είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια και ενδεχομένως και η νομοθεσία να πρέπει να εκσυγχρονιστεί, ενώ όπως σημείωσε ήδη προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η λεγόμενη πράσινη φορολογία, γεγονός που θα καταστήσει αναγκαίες ορισμένες αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Γιασεμίδης κλήθηκε να σχολιάσει και το θέμα των επιτοκίων. Όπως ανέφερε χρειάζεται προσοχή στο χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος καθώς δεν ενδείκνυνται οι νομοθετικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά θα πρέπει να υπάρξει ίσως μια συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως είπε ο κ. Γιασεμίδης δεν είναι κυπριακό φαινόμενο τα δανειστικά επιτόκια να αυξάνονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα καταθετικά ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει ένα ισοζύγιο στο συγκεκριμένο σημείο με βασική παράμετρο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτή της ρευστότητας των τραπεζών.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H Ask Wire παρουσιάζει τα δεδομένα της αγοράς ακινήτων σε πραγματικό χρόνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ