Tελεσίγραφο κυπριακών τραπεζών σε Ρώσους για κλείσιμο λογαριασμών

Τις τελευταίες μέρες έχουν αποσταλεί επιστολές σε Ρώσους πολίτες που δεν διαμένουν μόνιμα Κύπρο και δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες να κλείσουν τους λογαριασμούς τους στις κυπριακές τράπεζες.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Οι Ρώσοι πολίτες οι οποίοι δεν διαμένουν μόνιμα Κύπρο και δεν κατέχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο καλούνται να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και να τερματίσουν τους λογαριασμούς τους εντός των δύο επόμενων μηνών από τις κυπριακές τράπεζες.

Η αναθεώρηση της κατηγορίας κινδύνου των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον FATF (Financial Action Task Force) ώθησε τις κυπριακές τράπεζες να στείλουν τελεσίγραφο σε Ρώσους πολίτες που δεν διαμένουν στην Κύπρο και δεν έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο για να κλείσουν τους λογαριασμούς τους.

Η αναθεωρημένη σύσταση του FATF που έχει εκδοθεί τον προηγούμενο μήνα έχει θέσει τους Ρώσους πολίτες στην κατηγορία υψηλού ρίσκου, ταξινομώντας τους στην «γκρίζα λίστα» μαζί με άλλες χώρες χαρακτηρίζοντάς τους ως «πελάτες υψηλού κινδύνου».

Συνεπώς, όσοι Ρώσοι δεν έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο ή δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου δεν θα μπορούν πλέον να τηρούν λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι Ρώσοι που έχουν κυπριακή ή ευρωπαϊκή υπηκοότητα ή διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο δεν επηρεάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, έχουν αποσταλεί τις τελευταίες μέρες επιστολές σε όλους τους Ρώσους πολίτες που ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες, με τις οποίες καλούνται να τερματίσουν τους λογαριασμούς τους στις κυπριακές τράπεζες εντός των επόμενων δύο μηνών.

Άτομα τα οποία ασχολούνται με το ζήτημα αναφέρουν στο Economy Today ότι οι πελάτες υψηλού κινδύνου αποτελούν ένα ρίσκο για το οποίο οι τράπεζες στην Κύπρο δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό λόγο να το αναλάβουν.

Βάσει των τελευταίων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, οι Ρώσοι πολίτες  μπορούν να τηρούν λογαριασμούς σε ευρωπαϊκές τράπεζες για ποσά που δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορούν να κάνουν περαιτέρω τραπεζικές εργασίες, δηλαδή δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν ούτε να συνάψουν περαιτέρω χρηματοοικονομικές συμφωνίες με ευρωπαϊκούς τραπεζικούς οργανισμούς.

Ως εκ τούτου, οι κυπριακές και γενικότερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω των υφιστάμενων κυρώσεων δεν μπορούν να έχουν το οποιοδήποτε κέρδος από Ρώσους πελάτες που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες.

Αντιθέτως, ο όποιος συσχετισμός με υψηλού κινδύνου πελάτες επιφέρει αυξημένη έκθεση σε ρίσκο για τις τράπεζες, αυξημένα μέτρα δέουσας επιμέλειας που συνεπάγεται σε περισσότερες εργατοώρες αλλά και περισσότερο έλεγχο από τις εποπτικές αρχές, κάτι το οποίο δεν αντισταθμίζεται με αντίστοιχο όφελος για τους τραπεζικούς οργανισμούς.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το επικείμενο κλείσιμο λογαριασμών των Ρώσων πολιτών που ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες δεν επηρεάζει την ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών αφού αντιστοιχεί περίπου σε ποσοστό μικρότερο του 0,5% των συνολικών καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Ποιος είναι ο FATF;

Η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) είναι ο παγκόσμιος επιτηρητής για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η οποία σύμφωνα με τη συνθήκη σύστασής της θέτει διεθνή πρότυπα που στοχεύουν στην πρόληψη αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων και της βλάβης που προκαλούν στην κοινωνία.

Σημειώνουμε ότι ιδρύθηκε από τους G7 το 1989 και σ’ αυτήν συμμετέχουν 37 κράτη αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ από τις 26 Φεβρουαρίου του 2022 η συμμετοχή της Ρωσίας στον FATF είναι υπό καθεστώς αναστολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ