Παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, η κυπριακή οικονομία συνεχίζει από ισχυρή θέση το 2023, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, προσθέτοντας ότι στη μεσοπρόθεσμη περίοδο 2024-2026, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιταχυνθεί ξανά.
Ο Υπουργός χαιρέτισε, το βράδυ της Τετάρτης, το φόρουμ του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών CFA Κύπρου, «General Economic Outlook for the Year 2023-2024», που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, με θέμα τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τις αλλαγές στο επενδυτικό τοπίο, καθώς και τη συμβολή του τομέα στη διαμόρφωση ενός πιο αξιόπιστου επενδυτικού επαγγέλματος.
«Αναμφίβολα, διανύουμε πολύ δύσκολες στιγμές, αντιμετωπίζοντας πολυδιάστατα ζητήματα, ορισμένα από τα οποία απαιτούν άμεση δράση και αντίδραση, σε συντονισμό με τους οικονομικούς μας εταίρους», είπε στην ομιλία του ο κ. Κεραυνός, τονίζοντας πως «οι συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός του στον ενεργειακό εφοδιασμό και τις τιμές, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα υψηλότερα επιτόκια, δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».
Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, σημείωσε, είναι πως αυτοί που πλήττονται περισσότερο και χρειάζονται περισσότερη κρατική στήριξη, είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομία μας έχει επηρεαστεί κυρίως στον τουριστικό τομέα και από τον «εισαγόμενο πληθωρισμό».
Την ίδια ώρα, υπογράμμισε πως, παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, η ευρωπαϊκή οικονομία και η οικονομία της Κύπρου έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και πως, σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις, η Κύπρος έχει βρεθεί σε καλύτερη θέση από τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης. «Ωστόσο, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζοντας τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2022 ο Υπουργός Οικονομικών έστειλε το μήνυμα ότι «η κυπριακή οικονομία συνεχίζει το 2023 από ισχυρή θέση» και υπέδειξε πως το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα διατηρηθεί, κυρίως λόγω των οικονομικών επιδόσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αν και με οριακή μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Υπογράμμισε ακόμη ότι, με δεδομένο ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας ωθούν τον πληθωρισμό και το κόστος παραγωγής προς τα πάνω και τα εισοδήματα βρίσκονται υπό πίεση, «το τοξικό μείγμα προκλήσεων, μας αναγκάζει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση».
Σύμφωνα με τον Μάκη Κεραυνό, στο τελευταίο μακροοικονομικό σενάριο, η ανάπτυξη το 2023 αναμένεται να συνεχιστεί με θετική πορεία, αν και με επιβράδυνση, περίπου στο 2,8%, ενώ η αγορά εργασίας αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω.
Στη μεσοπρόθεσμη περίοδο 2024-2026, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιταχυνθεί ξανά και να είναι ισχυρή, όπως είπε, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2024 και στη συνέχεια να κυμανθεί γύρω στο 2,0% το 2025-2026.
Αναφερόμενος στη γενική οικονομική πολιτική της νέας Κυβέρνησης, ο κ. Κεραυνός είπε πως αυτή βασίζεται σε 2+1 βασικούς πυλώνες, με πρώτο, «να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας και στη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του δημόσιου χρέους».
Δεύτερο, συνέχισε, «έχοντας βελτιώσει την πιστοληπτική μας ικανότητα, επικεντρωνόμαστε πλέον στην εφαρμογή της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής μας στρατηγικής για την Κύπρο, γνωστή ως ‘Όραμα 2035’, με στόχο να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ανθεκτικότητά μας, ενώ επενδύουμε σε τομείς με υψηλότερη προστιθέμενη αξία για το μέλλον μας».
Τρίτο, είπε ο κ. Κεραυνός, «αναγνωρίζουμε ότι για να είμαστε αποτελεσματικοί στη διατήρηση της θετικής τροχιάς της οικονομίας μας και της κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης, θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να παρέμβουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι εξωτερικοί κραδασμοί θα απορροφηθούν αποτελεσματικά».
«Ως κράτος μέλος της ΕΕ, έχουμε υιοθετήσει τη δίδυμη μετάβαση ως τον κατευθυντήριο επενδυτικό μας στόχο», συνέχισε και πρόσθεσε πως «από αυτή την άποψη, η έγκαιρη και σωστή εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αύξηση της δυνητικής παραγωγής της οικονομίας».
Ανέφερε δε πως, οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και του δημόσιου τομέα και πως οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν στην Πράσινη και την Ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στα προγράμματα για την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού.
Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση του προς του ΔΣ του CFA Κύπρου και είπε πως ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών ήταν και παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας μας.
«Είναι επιτακτική ανάγκη, σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Η Κυβέρνησή μας είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει την οικονομία σε βιώσιμες βάσεις, προστατεύοντας τα συμφέροντα και το βιοτικό επίπεδο του λαού μας», κατέληξε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου CFA Κύπρου, Άλκης Χατζηττοφής, λέγοντας πως ο Σύνδεσμος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην τοπική χρηματοοικονομική κοινότητα και σήμερα αριθμεί περί τα 250 μέλη.
Παρουσίασε, επίσης τις σημαντικότερες δράσεις του Συνδέσμου, τον τελευταίο χρόνο, μέσω των τεσσάρων εξειδικευμένων επιτροπών του.
Διαβάστε επίσης: Πρόστιμο μέχρι €4.000 για μη αποδοχή κάρτας για πληρωμές
ΚΥΠΕ