Ζητούν κίνητρα από κράτος για προσέλκυση επενδύσεων στην Αμμόχωστο

«Η ελεύθερη επαρχία έχει προσφέρει τα μέγιστα στην χώρα μας τα τελευταία 49 χρόνια»

Το κράτος επιβάλλεται να δώσει κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ) Αυγουστίνος Παπαθωμά.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαθωμά είπε ότι «φέτος γιορτάζουμε τα 70 χρόνια λειτουργίας του ΕΒΕΑ και στόχος μας είναι η προώθηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της επιχειρηματικής κοινότητας, της ανάπτυξης της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και του αγώνα για επιστροφή στην κατεχόμενη γη. Το Επιμελητήριο έχει σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσει για να διατηρήσει την ταυτότητα και καταγωγή των εκτοπισμένων Αμμοχωστιανών» είπε.

Το κράτος, συνέχισε «επιβάλλεται να δώσει κίνητρα για να δημιουργηθούν συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων στην Επαρχία Αμμοχώστου. Η ελεύθερη επαρχία έχει προσφέρει τα μέγιστα στην χώρα μας τα τελευταία 49 χρόνια και για αυτό είναι σημαντικό η ελεύθερη επαρχία Αμμμοχώστου να αναπτύσσεται με τους ίδιους ρυθμούς με τις άλλες επαρχίες».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «θα πρέπει να δοθούν μεταξύ άλλων και πολεοδομικά κίνητρα, με στόχο την δημιουργία ειδικών ζωνών για την εγκατάσταση ξένων και ντόπιων επιχειρήσεων στην επαρχία μας, έτσι ώστε να μην στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Ωστόσο, προσβλέπουμε στην ημέρα της επιστροφής στην αγαπημένη πόλη του Ευαγόρα, ούτως ώστε το Επιμελητήριο Αμμοχώστου να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ανοικοδόμησης, της προόδου και ευημερίας ολόκληρης της επαρχίας του και γενικότερα του τόπου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αυγουστίνος Παπαθωμά είπε πως «το Επιμελητήριο ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του εμπορίου και της βιομηχανίας της Αμμοχώστου και γενικά της οικονομίας του τόπου. Το ΕΒΕΑ μετά την τουρκική εισβολή δραστηριοποιείται μακριά από την έδρα του και την κατεχόμενη Αμμόχωστο, αναπτύσσοντας μεγάλη και αξιοζήλευτη δραστηριότητα, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις ενέργειες του ΚΕΒΕ και εργάζεται για την επίλυση των ποικίλων προβλημάτων των προσφυγοποιημένων και μη μελών του και την προώθηση των αναπτυξιακών αναγκών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου».

Ερωτηθείς για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Επιμελητήριο Αμμοχώστου για προβολή του Κυπριακού στο εξωτερικό μετά την τουρκική εισβολή, απάντησε πως «έχει προβεί σε έντονες διαμαρτυρίες για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ενώ σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ συναντήθηκε με την [τέως] Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ από την οποία ζητήθηκε όπως λειτουργήσει το γραφείο του Επιμελητηρίου που βρίσκεται στην περίκλειστη πόλη, υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

Ακόμα, συνέχισε «στάλθηκε επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και στους μονίμους αντιπροσώπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο, ενώ μέσω της αδελφοποίησης του με το ΕΒΕ Πειραιώς προωθεί το ζήτημα και στην Ελλάδα. Επίσης την κατεχόμενη Αμμόχωστο στηρίζει ψήφισμα συνολικά 59 Προέδρων Επιμελητηρίων Ελλάδας, το οποίο στάλθηκε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπόρελ».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπαθωμά είπε ότι «το ΕΒΕΑ με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με άλλες χώρες και τη διεύρυνση των συναλλαγών στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών καθώς και την καλλιέργεια των πολιτιστικών σχέσεων, συνήψε πρωτόκολλα συνεργασίας, αδελφοποίησης Επιμελητήρια του Εξωτερικού. Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο είναι αδελφοποιημένο με το ΕΒΕ Πειραιώς, τα Επιμελητήρια Λέσβου και Καστοριάς και το ΕΒΕ Taganrog Ρωσίας".

Πρόσφατα, είπε ο κ. Παπαθωμά «υπογράφηκε η ανανέωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου. Η συνεργασία αυτή καλύπτει τομείς όπως η διοργάνωση κοινών επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, συνεργασία σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και μελέτες, κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, τοποθέτηση φοιτητών σε εργασιακούς χώρους, την λειτουργία του θεσμού του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» για θέματα επιχειρηματικότητας, οικονομίας, καινοτόμες επενδύσεις, κυκλική οικονομία καθώς και την διερεύνηση για εφαρμογή μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ελεύθερη επαρχία μέχρι το 2024».

Ο Αυγουστίνος Παπαθωμά ανέφερε επίσης ότι «το ΕΒΕ Αμμοχώστου θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 1η Ιουνίου στην Αγία Νάπα, εκδήλωση για τον εορτασμό των 70 χρόνων δράσης και προσφοράς του στα επιχειρηματικά και οικονομικά δρώμενα της Κύπρου. Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου έθεσε υπό την αιγίδα της την εκδήλωση ενώ στην εκδήλωση θα παραστούν Υπουργοί και Υφυπουργοί» είπε.

Μέσα από τα 70 χρόνια πορείας του ΕΒΕΑ, συνέχισε «από τα οποία τα 48 στην προσφυγιά, συνέβαλε ουσιαστικά στην προώθηση των συμφερόντων της επιχειρηματικής κοινότητας και στην διατήρηση της ταυτότητας των εκτοπισμένων Αμμοχωστιανών».

Διαβάστε επίσης: Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε δωρεάν συναυλία στο Παραλίμνι

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ