Παραμένουν οι διαφωνίες για το πέναλτι 12%

Τιμωρητικό μέτρο λένε οι συνταξιούχοι, θα κινδυνεύσει η βιωσιμότητα του Ταμείου αν καταργηθεί σημειώνουν οι εργοδότες

Τη διαφωνία τους σε σχέση με το θέμα της πλήρους απόδοσης των συντάξεων από το 63ο έτος της ηλικίας, δηλαδή την κατάργηση του πέναλτι 12%, επανέλαβαν εργοδότες και συνταξιούχοι. Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Μάριος Τσιακκής ΓΓ του ΚΕΒΕ και Κώστας Σκαρπάρης, Πρόεδρος της ΕΚΥΣΥ υποστήριξαν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Τσιακκής τόνισε ότι σε περίπτωση που καταργηθεί το πέναλτι του 12%, θα τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας του ΤΚΑ, ενώ παράλληλα τόνισε πως ουσιαστικά θα είναι σαν να μειώνουμε το όριο συνταξιοδότησης, ενώ ο κ. Σκαρπάρης ανέφερε ότι το πέναλτι 12% είναι ένα μέτρο που έλαβε η Τρόικα και θα πρέπει να καταργηθεί.

Αναλυτικότερα, μιλώντας για το συνταξιοδοτικό, με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Εργασίας στη Σημερινή, ο κ. Σκαρπάρης ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση είναι κάτι που αναμένουμε όπως και η εισαγωγή της εθνικής κατώτατης σύνταξης για την οποία έγινε λόγος, ωστόσο, όπως είπε, χωρίς αριθμούς και μελέτες δεν μπορούμε να ξέρουμε λεπτομέρειες. Αναφερόμενος στο πέναλτι του 12% ο κ. Σκαρπάρης έκανε λόγο για άτομα με 50 χρόνια εργασίας τα οποία όπως είπε θα έπρεπε να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 και να λάβουν πλήρη σύνταξη. Ωστόσο αυτό δεν γίνεται και θα πρέπει να αλλάξει, σημείωσε. Ο κ. Σκαρπάρης έκανε λόγο για τιμωρητικό μέτρο, το οποίο πρέπει να αρθεί αφού λήφθηκε μετά από προτροπή της Τρόικας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι η αναλογιστική μείωση μπήκε για όσους καταβάλλουν εισφορές μέχρι τα 63 αντί μέχρι τα 65 και επομένως δεν μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη. Αν αλλάξει αυτό, είναι σαν να μειώνουμε το όριο συνταξιοδότησης στα 63 ανέφερε. Παράλληλα, σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Τσιακκής θα τεθεί και θέμα βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επομένως, συμπλήρωσε, δεν μπορεί να τεθεί θέμα για απόδοση πλήρους σύνταξης σε όσους αφυπηρετούν στα 63 χρόνια. Ο κ. Τσιακκής έβαλε στην συζήτηση και το ζήτημα του δημογραφικού, επισημαίνοντας ότι αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων σε σχέση με όσους συνεισφέρουν στις κοινωνικές ασφαλίσεις, εξέλιξη η οποία επίσης κτυπά καμπανάκι σε σχέση με τη βιωσιμότητα του Ταμείου.

Πάντως και οι δυο συνομιλητές, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση ώστε οι κατά καιρούς κυβερνήσεις σταδιακά να επιστρέφουν το ποσό που δανείστηκαν από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κάτι που μέχρι τώρα δεν γινόταν. Χαρακτηριστικά ο κ. Σκαρπάρης σημείωσε ότι τα δάνεια που ελάμβαναν οι κυβερνήσεις ανήλθαν στο ποσό των 8 δις και αυτό το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί, σημείωσε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μειώθηκαν τα νέα δάνεια τον Απρίλιο στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ