Προγράμματα επενδύσεων για το…λαό

Η προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως από την Κίνα, χωρίς την προϋπόθεση αγοράς νεόδμητου ακινήτου στερεί σημαντικούς πόρους στο δημόσιο.

Του Χρίστου Χαραλάμπους

Την βεντάλια των πολιτικών προσέλκυσης επενδύσεων έναντι «χρυσών διαβατηρίων» ή «χρυσών visas» άνοιξε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έστησε στον τοίχο την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία. 

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες γίνεται επαναξιολόγηση των προσφερόμενων προγραμμάτων με στόχο να υπάρχει ει δυνατόν κοινή προσέγγιση των χωρών μελών της Ε.Ε και να αρθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. 

Το αλλάζει η Νέα Δημοκρατία 

Πέραν της Κύπρου – που ήδη ετοιμάζει κοσμογονικές αλλαγές στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων – προβληματισμός αναπτύσσεται και στη γειτονική Ελλάδα, η οποία τρέχει το λεγόμενο πρόγραμμα «golden visas». Πρόγραμμα το οποίο ωστόσο δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, λόγω ελλιπούς σχεδιασμού και «τσαπατσούλικων» πολιτικών.

Η προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως από την Κίνα, χωρίς την προϋπόθεση αγοράς νεόδμητου ακινήτου, όπως γράψαμε και την περασμένη εβδομάδα, στερεί σημαντικούς πόρους στο δημόσιο, την ώρα που επιτρέπει σε επιτήδειους να παραφουσκώνουν τιμές για μεταπωλήσεις παλαιών ακινήτων, που στο τέλος βλάπτουν την ίδια την αγορά. 

Η μη υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων, στέρησε περί τα 200 εκατ. μέχρι σήμερα στο δημόσιο που θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για κοινωνικές πολιτικές ανάπτυξης και όχι επιδομάτων. 

Παράλληλα η μη διοχέτευση των επενδύσεων στην αγορά καινούριων ακινήτων στερεί από την οικονομία την κινητοποίηση των παραγωγικών συντελεστών της οικοδομικής βιομηχανίας, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν πιέσεις (κλείσιμο Χαλυβουργικής κλπ.) τροφοδοτώντας την ανεργία. 

Ετοιμάζει μεταρρύθμιση 

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το εν λόγω θέμα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και εν δυνάμει Π/Θ όταν και εφόσον διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ στην Αθήνα. 

Η αλήθεια είναι ότι μας έκανε εντύπωση η ετοιμότητα του να απαντήσει σε τόσο τεχνοκρατικά ζητήματα και η αποφασιστικότητα του, αν επιλεγεί από τον ελληνικό λαό να βάλει «τάξη» προς όφελος του συνόλου και όχι των ολίγων. 

Μάλιστα επί του προκειμένου μας ανέφερε ότι θα είναι ένα από τα θέματα που θα ρυθμίζονται στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο που θα αφορά στην φορολογική μεταρρύθμιση. Με την έννοια, όπως τουλάχιστον μας άφησε να εννοηθεί, ότι δεν μπορούν να μην πληρώνουν φόρους οι μεγαλοεπενδυτές από το εξωτερικό – γιατί δικαιούνται να αγοράζουν μεταχειρισμένα ακίνητα – ενώ συνεχίζεται η φορομπηχτική πολιτική εναντίον των δοκιμαζόμενων Ελλήνων πολιτών. 

Και οι απαντήσεις του προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι γιατί υπάρχει λογική προτιμήσεων, αλλά γιατί ο Ελληνικός λαός αξίζει καλύτερα.