Ανησυχούν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ για ενδεχόμενες αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων

Εν μέσω θερινής ραστώνης εντείνεται η ανησυχία σε επίπεδο εξωτερικών θεσμών για τις αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει η Βουλή μετά την επάνοδο από τις διακοπές

Μπορεί το θερμό κυπριακό καλοκαίρι να βρίσκεται στην κορύφωσή του και τα περισσότερα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να απολαμβάνουν τις θερινές τους διακοπές, όμως σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών εντείνεται η ανησυχία για τις αλλαγές που δυνατόν να φέρει το φθινόπωρο στο πλαίσιο εκποιήσεων.

Τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε επίπεδο ΔΝΤ εκφράζεται προβληματισμός για την πιθανότητα να προωθήσει το ερχόμενο φθινόπωρο η Βουλή αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων, κατά τρόπο που να υπονομεύεται η προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, καθιστώντας παράλληλα πιο δύσκολη τη χορήγηση νέων δανείων. 

Ενδεικτική των ανησυχιών σε επίπεδο ΔΝΤ ήταν η σαφής αναφορά σε πρόσφατη έκθεσή του για τις εξελίξεις στην Κύπρο ότι «ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων και η βεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή του είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και τις αναδιαρθρώσεις». Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ φρόντισε να καταστήσει ξεκάθαρη την επιθυμία του να μην επέλθουν αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων και να συνεχίσει να εφαρμόζεται κατά τρόπο δυναμικό: «Η αποτελεσματικότητα του νόμου περί εκποιήσεων παρεμποδίστηκε από επανειλημμένες αναστολές και η εφαρμογή των τροποποιήσεων του 2019 δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη. Με σχετική ψηφοφορία στη Βουλή το Μάρτιο του 2023 απορρίφθηκε πρόταση για νέα αναστολή και το πλαίσιο είναι πλέον λειτουργικό. Η σταθερή εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ θα διευκόλυνε την ταχύτερη επίλυσή τους και την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα. Το πλαίσιο των εκποιήσεων θα πρέπει να εφαρμοστεί δυναμικά για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση των εργασιών σχετικά με τη πρόσφατα προβλεπόμενη διαδικασία υβριδικής/εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων στην έκθεσή του.

Προβληματισμός και στην ΕΕ
Ανάλογοι προβληματισμοί καταγράφονται και σε επίπεδο ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) έχουν προειδοποιήσει ότι οι διαδοχικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία που διέπει τις εκποιήσεις καθώς και στα χρονοδιαγράμματα των διαδικασιών ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων, αυξάνουν τον πιστωτικό κίνδυνο και έχουν αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες. 

Μάλιστα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι σε ένα βαρυφορτωμένο Δικαστικό Σύστημα όπως αυτό της Κύπρου, εάν δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να ζητούν επαληθεύσεις των ποσών που οφείλουν σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, εκ των πραγμάτων θα καταστεί ιδιαίτερα χρονοβόρα η διαδικασία της εκποίησης του ακινήτου που συνδέεται με προβληματικό δάνειο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παρά το γεγονός ότι με βάση τις αξιολογήσεις της Κομισιόν, η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει σήμερα «υπερβολικές ανισορροπίες», εντούτοις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε τον δρόμο προς την κατεύθυνση της μείωσης της ανισορροπίας του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού. Ειδικότερα, το υψηλό ιδιωτικό χρέος εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις αδυναμίες της οικονομίας και ως εκ τούτου παραμένει μείζονος σημασίας η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού πλαισίου εκποιήσεων.

Και οι Οίκοι Αξιολόγησης, όμως, ιεραρχούν ως θέμα υψίστης σημασίας για την κυπριακή οικονομία την ορθή διαχείριση του θέματος των ΜΕΔ. Διόλου τυχαία σε κάθε νέο γύρο αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας γίνεται αναφορά στο θέμα της επιτυχούς διαχείρισης των ΜΕΔ και τονίζεται η σημασία του να μην αλλάζει διαρκώς το πλαίσιο που διέπει τις εκποιήσεις και να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα.

Γίνεται σαφές ότι τα μάτια σε διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων θα είναι στραμμένα το φθινόπωρο στη Βουλή και στις κινήσεις των κομμάτων γύρω από το πλαίσιο των εκποιήσεων. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επέλεξε πως θα είναι τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ