Επιστρέφει με.. «φόρα» το κυπριακό χρήμα στην Ελλάδα

Σε ποιους τομείς δείχνουν προτίμηση οι Κύπριοι - Εξετάζονται φόρμουλες διεύρυνσης της συνεργασίας – Τι λέει ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Ελλάδας

Της Ευδοκίας Παπαδοπούλου

Βαλίτσες για Θεσσαλονίκη ετοιμάζει ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Ελλάδας, Ιωσήφ Ιωσήφ, όπου θα παραστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσει επαφές, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μιλώντας στο Economy Today, ο κ. Ιωσήφ ανέφερε πως έχουν διευθετηθεί συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες της Ελλάδας, καθώς και με τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ ο ίδιος θα επισκεφθεί και τα περίπτερα της Έκθεσης, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με επιχειρηματικούς και τοπικούς φορείς.

Στρέφονται εκ νέου στην Ελλάδα οι Κύπριοι επενδυτές

Σε ό,τι αφορά πάντως το υφιστάμενο επιχειρηματικό σκηνικό μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Ιωσήφ έκανε λόγο για «αυξανόμενο» ενδιαφέρον από κυπριακές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν και πάλι στην Ελλάδα, αφού εντοπίζουν εκ νέου προοπτικές.

Συγκεκριμένα, τουρισμός, ακίνητα και υπηρεσίες είναι οι τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερη κινητικότητα, ενώ αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και για τον ευρύτερο κλάδο του εμπορίου.

Παρά το γεγονός πως δεν ήταν διαθέσιμα ακριβή αριθμητικά στοιχεία, ο κ. Ιωσήφ, επισήμανε πως «παρατηρείται μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από Κύπρο προς Ελλάδα», γεγονός που, όπως είπε, διαπιστώνει μέσα από τις επαφές του.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποτελούν τις «αγαπημένες» επιλογές των Κυπρίων επενδυτών, ενώ έδαφος κερδίζουν και τα νησιά, όπως η Μύκονος, λόγω των ευκαιριών που διανοίγονται στον τουριστικό κλάδο.

«Μαγειρεύονται» κοινές δράσεις εξωστρέφειας

Επιπρόσθετα, κατά την παραμονή του κ. Ιωσήφ στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται να τεθούν επί τάπητος οι ευκαιρίες που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στο επιχειρηματικό κάδρο Έλλαδας - Κύπρου, αλλά και οι προοπτικές για διενέργεια κοινών δράσεων που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, όπως μας ανέφερε ο κ. Ιωσήφ, κατά τις επαφές του, θα μελετηθεί η από κοινού διοργάνωση διακρατικής εμπορικής έκθεσης, καθώς και η πραγματοποίηση ενός οικονομικού συνεδρίου τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Κύπρο.

«Έχουμε ήδη αρχίσει διάλογο με το Επιμελητήριο Αθηνών και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος με σκοπό να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μιας κοινής διακρατικής εμπορικής έκθεσης», σημείωσε ο κ. Ιωσήφ.

Αναφερόμενος στο υπό σχεδιασμό οικονομικό συνέδριο, το οποίο θα έχει δύο σκέλη, ένα στην Ελλάδα και ένα στην Κύπρο, ο κ. Ιωσήφ επισήμανε πως θα αναδείξει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που «τρέχουν» σε κάθε χώρα.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως θα δοθεί βαρύτητα στην εξεύρεση φόρμουλας για την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών, φέρνοντας ως παράδειγμα, τις δημόσιες προσφορές που προκηρύσσονται.

«Όταν προκηρύσσεται μία προσφορά από το ελληνικό δημόσιο, οι κυπριακές εταιρείες θα ενημερώνονται έγκαιρα, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό μέρος και αντίστροφα», εξήγησε.

Πύλη για Μ. Ανατολή η Κύπρος - Για Βαλκάνια η Θεσσαλονίκη

Το ενδεχόμενο να καταστεί η Θεσσαλονίκη ο ενδιάμεσος κόμβος που θα διευκολύνει την πρόσβαση της Κύπρου στις αγορές των βαλκανικών χωρών, εξετάζεται, ταυτόχρονα, από τους αρμόδιους φορείς.

Όπως εξηγεί ο κ. Ιωσήφ κάτι ανάλογο ισχύει και για την Κύπρο, με τις ελληνικές εταιρείες να θεωρούν πως οι εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες στις αγορές της Μέσης Ανατολής διανοίγονται μέσω της χώρας μας. «Μεγάλο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση διαδραματίζει μεν η γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου με την περιοχή, αλλά και οι καλές σχέσεις των Κυπρίων με τις αραβικές χώρες», σημειώνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ιωσήφ έχει πρσκληθεί και θα παραστεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 

Διαβάστε επίσης: Αυξήθηκαν κατά περίπου 20% οι τιμές των ενοικίων κατοικιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ