Frederick: Στρατηγικός στόχος η διεθνοποίηση του πανεπιστημίου

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου που πέτυχε συμμετοχή στο δίκτυο «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ως τα πανεπιστήμια του μέλλοντος

Η επόμενη πενταετία θα αποτελέσει ένα νέο ορόσημο για το Πανεπιστήμιο Frederick το οποίο έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Εconomy Today ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους «η σημαντικότερη αναπτυξιακή δραστηριότητα είναι η δημιουργία της πρώτης Ιατρικής Σχολής στη Λεμεσό, κάτι που προγραμματίζουμε το 2026».

Το αναπτυξιακό πλάνο του πανεπιστημίου περιλαμβάνει ακόμα την ανέγερση φοιτητικών εστιών για το 2024-2025, προσθέτει ο κ. Δημοσθένους. Μιλώντας μας για τις σημαντικές επιτυχίες του πανεπιστημίου και τις υψηλές διεθνείς διακρίσεις ο καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους τονίζει ακόμα ότι η διεθνοποίηση του πανεπιστημίου αποτελεί στρατηγικό στόχο και προς αυτό συμβάλλει σημαντικά η συμμετοχή του σε διεθνείς κατατάξεις.

Τι περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πλάνο του Πανεπιστημίου Frederick;

Το Πανεπιστήμιο Frederick έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για την επόμενη πενταετία. Ήδη μας έχει παραδοθεί και λειτουργεί η πρώτη φάση επέκτασης των κτηριακών εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου στη Λεμεσό που φιλοξενεί ερευνητικά και διδακτικά εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα εκδηλώσεων και τη νέα σύγχρονη βιβλιοθήκη του campus.

Υλοποιούμε το σχέδιο αναβάθμισης των διδακτικών αιθουσών τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό για να στηρίζουν τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και δημιουργούμε σημαντικό αριθμό νέων εργαστηρίων στη Μηχανική και στις Επιστήμες Υγείας, αναβαθμίζοντας παράλληλα το ενεργειακό αποτύπωμά μας.

Περιμένουμε άμεσα την έκδοση των απαραίτητων αδειών ώστε να ξεκινήσουμε την ανέγερση των πρώτων φοιτητικών μας εστιών στη Λευκωσία που θα παραδοθούν για την ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25.

Βέβαια, η σημαντικότερη αναπτυξιακή δραστηριότητα είναι η δημιουργία της πρώτης Ιατρικής Σχολής στη Λεμεσό, κάτι που προγραμματίζουμε να γίνει το 2026.

ΦΟΙΤΗΤΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ποια είναι η προσέγγιση του πανεπιστημίου σε ό,τι αφορά τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης και ποιες νέες καινοτομίες εφαρμόζετε;

Η προσέγγισή μας στον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης είναι φοιτητοκεντρική, όπως και ολόκληρη η φιλοσοφία μας. Από τη χαμηλή αναλογία φοιτητών/τριών ανά διδάσκοντα, μέχρι τη συμμετοχική και βιωματική μάθηση, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε έχουν σκοπό να εμπλέξουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες περισσότερο στη μάθηση, ώστε να μην είναι απλά παθητικοί δέκτες αλλά να έχουν μια ολιστική μαθησιακή εμπειρία.

Σημαντικός στόχος είναι, ακόμη, η επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο και η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τις πραγματικές απαιτήσεις και συνθήκες στον χώρο εργασίας. Ανάμεσα στις δράσεις που έχουμε αναπτύξει για τη διασύνδεσή μας με τον επιχειρηματικό κόσμο, είναι η δημιουργία του Frederick University Living Lab (FULL). Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συνδυάζει τη συμμετοχική και βιωματική μάθηση μέσω πρότζεκτ που υλοποιούνται από φοιτητές/τριες, σε συνεργασία με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, όλα αυτά υποστηρίζονται με τις αναγκαίες αναβαθμίσεις των υποδομών που συνδυάζουν τη δυνατότητα ομαδικής μάθησης και τη χρήση της τεχνολογίας.

Με ποιους τρόπους το πανεπιστήμιο στηρίζει τους φοιτητές του;

Το πανεπιστήμιό μας δίκαια είναι γνωστό για το ότι θέτει στο επίκεντρο των πολιτικών του τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του. Γι’ αυτό έχουν αναπτυχθεί υπηρεσίες που τους στηρίζουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις σπουδές τους.

Το πανεπιστήμιο διαθέτει Συμβουλευτικό Κέντρο, που προσφέρει δραστηριότητες που προάγουν την ψυχική υγεία και την ευεξία, αλλά και συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη. Επιπλέον, για κάθε φοιτητή/τρια ορίζεται Ακαδημαϊκός/ή Σύμβουλος για ακαδημαϊκή καθοδήγηση και στήριξη σε προσωπικό επίπεδο. Στο πανεπιστήμιο λειτουργεί και το Κέντρο Φροντιστηριακής Στήριξης (Peer Tutoring Center), όπου φοιτητές/τριες με άριστη ακαδημαϊκή επίδοση εργοδοτούνται για να προσφέρουν δωρεάν ακαδημαϊκή στήριξή στους/στις συμφοιτητές/τριές τους. Επίσης, το Γραφείο Σταδιοδρομίας και το Γραφείο Διασύνδεσης του πανεπιστημίου συνδέουν τους φοιτητές/τριες και απόφοιτους/ες με εργοδότες από όλους τους τομείς. Για την προώθηση της κοινωνικοποίησης των φοιτητών/τριών, λειτουργούν φοιτητικοί όμιλοι και αθλητικές ομάδες. Οι φοιτητές/τριες έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά ταξίδια ή να παρακολουθήσουν ένα εξάμηνο ή ακαδημαϊκό έτος σε συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, με επιχορήγηση μέσω του προγράμματος Erasmus+. Οι εμπειρίες που αποκτούνται από τέτοιες δραστηριότητες είναι μοναδικές και ανεκτίμητες.

ΥΨΗΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK

Ποια είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα του πανεπιστημίου και σε ποιους τομείς έχετε διακριθεί;

Στρατηγικός στόχος του πανεπιστημίου είναι η διεθνοποίησή του και προς αυτό σημαντικά συμβάλλει η συμμετοχή του σε διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων. Ως παράδειγμα, αναφέρω ότι στα Times Higher Education Impact Rankings 2023, που κατατάσσουν πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα πρώτα 201-300 πανεπιστήμια, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα πανεπιστήμια που συμμετείχαν από την Κύπρο και την Ελλάδα. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επιτυχία του σε σχέση με τον Στόχο που αφορά την Ποιοτική Εκπαίδευση, αφού κατατάχθηκε στην 44η θέση παγκοσμίως καθώς και το 100ο παγκόσμια πανεπιστήμιο για τον στόχο της καθαρής ενέργειας.

Ακόμα ένα σημαντικό επίτευγμα είναι το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Frederick είναι μέλος του EU-CONEXUS, μιας συμμαχίας ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που εστιάζει στην ευφυή αειφόρο παράκτια οικιστική ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα από τα έργα που έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη δημιουργία δικτύων πανεπιστημίων, τα οποία θα επιτρέπουν την απόκτηση τίτλου σπουδών με συνδυασμό σπουδών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια». Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πως αυτά είναι τα πανεπιστήμια του μέλλοντος. Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου που πέτυχε πλήρη ένταξη σε ένα από αυτά τα δίκτυα το οποίο ήδη έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες όπως εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Erasmus Mundus Joint Masters και μόλις πρόσφατα χρηματοδότηση του έργου EU CONEXUS ENABLES με 5 εκ. ευρώ στο πολύ ανταγωνιστικό πρόγραμμα WIDERA HORIZON EUROPE.

Το Πανεπιστήμιο Frederick έχει να επιδείξει και έναν από τους καλύτερους δείκτες παραγωγής επιστημονικής γνώσης στη χώρα μας όπως φαίνεται από αξιόπιστες αναλύσεις. Επιστήμονες του πανεπιστημίου υλοποιούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που εξασφαλίστηκαν μέσα από άκρως ανταγωνιστικές διαδικασίες, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στα 16 χρόνια που λειτουργούμε ως πανεπιστήμιο, ερευνητές μας συμμετέχουν σε 350 ερευνητικά έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 170 εκ. ευρώ, σε συνεργασία με 310 ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού, από συνολικά 61 χώρες.

Στα πρόσφατα επιτεύγματα του πανεπιστημίου συμπεριλαμβάνεται και η ανάληψη της Έδρας UNESCO για τη Διά Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων, μια παγκόσμια επιτυχία που ανοίγει προοπτικές περαιτέρω ερευνητικής δραστηριοποίησης, αλλά και το έργο που επιτελείται για να καταστεί το πανεπιστήμιο μας Κέντρο Αριστείας στον τομέα της τεχνολογίας και διαδικτυακής μάθησης.

5 ΣΧΟΛΕΣ - 80 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ποιες σχολές υπάρχουν στο πανεπιστήμιο, ποιοι κλάδοι σπουδών και ποια νέα προγράμματα θα εγκαινιάσετε με τη νέα χρονιά;

Στο πανεπιστήμιο προσφέρονται πέραν των 80 προγραμμάτων σπουδών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες της αγοράς, ανανεώνονται διαρκώς και εμπλουτίζονται με νέα μαθήματα, ώστε οι απόφοιτοι/τες να βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο των εξελίξεων. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μοναδικά στην Κύπρο, παρέχουν ευκαιρίες εξειδίκευσης που δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας. Το πανεπιστήμιο έχει επίσης αναπτύξει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πλαίσιο για την προσφορά εξ αποστάσεως προγραμμάτων σπουδών με βάση διεθνή πρότυπα.

Στο πανεπιστήμιο λειτουργούν πέντε σχολές.

• Η μοναδική Πολυτεχνική σχολή σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο, η οποία έχει μακράν ιστορία και παράδοση στον χώρο της Μηχανικής. Μέσα από τα τέσσερα πιστοποιημένα Τμήματα καλύπτει όλους σχεδόν τους κλάδους της Μηχανικής Επιστήμης. Προσφέρει προγράμματα σπουδών στους βασικούς τομείς της Μηχανικής και Πληροφορικής, πενταετές δίπλωμα-Integrated Master Αρχιτεκτονικής και μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα. Όλα τα προγράμματα της σχολής είναι αναγνωρισμένα από το ΕΤΕΚ.

• Η σχολή Επιστημών Υγείας με το μοναδικό Τμήμα Φαρμακευτικής στην Κύπρο, το επιτυχημένο Τμήμα Νοσηλευτικής και την επικείμενη δημιουργία νέου, καινοτόμου Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας, προσφέρει πτυχιακά προγράμματα στους τομείς της Φαρμακευτικής, της Νοσηλευτικής, της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Από τον Σεπτέμβριο αρχίζει τη λειτουργία του νέο πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας στη Λεμεσό. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής καλύπτουν τους τομείς της Φαρμακευτικής και της Νοσηλευτικής ενώ προσφέρεται και Διδακτορικό πρόγραμμα στη Φαρμακευτική.

• Στη σχολή Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων λειτουργεί το πρώτο πρόγραμμα Ναυτιλιακών Σπουδών στην Κύπρο, καθώς και προγράμματα Νομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών. Επίσης, προσφέρονται μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στους τομείς της Νομικής, της Διοίκησης και της Ναυτιλίας, καθώς και διδακτορικά προγράμματα στη Διοίκηση και στη Νομική.

• Η σχολή Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών πρωτοστατεί έχοντας τη μεγαλύτερη κοινότητα αποφοίτων στον τομέα του design στην Κύπρο. Παρέχει το πρώτο πρόγραμμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας στην Κύπρο, καθώς και διάφορα προγράμματα Τεχνών (Visual Communication, Fashion Design, Interior Design). Προσφέρει επίσης μεταπτυχιακό και διδακτορικό πρόγραμμα.

• Τέλος, στη σχολή Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών προσφέρονται προγράμματα στην Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ψυχολογία. Επίσης προσφέρονται μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών.

Διαβάστε επίσης: Παν. Λευκωσίας: Καταταγμένο ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ