Ολοκληρωμένη αντιπληθωριστική πολιτική ζητά η ΣΕΚ από την Κυβέρνηση

Ολοκληρωμένη αντιπληθωριστική πολιτική και σύγκληση ΣΟΕ ζητά η ΣΕΚ από Κυβέρνηση

Ολοκληρωμένη αντιπληθωριστική πολιτική, ζητά η ΣΕΚ από την Κυβέρνηση με σημερινή ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «η λογική των αποσπασματικών λύσεων που εφαρμόζονται, δεν βοηθά και δεν διευκολύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού» να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ενώ ζητά σύγκληση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής (ΣΟΕ) όπου με τη συμμετοχή συναρμοδίων Υπουργών, Εργασίας και Εμπορίου, και των κοινωνικών εταίρων θα συζητηθούν τα ζητήματα.

Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι μία ολοκληρωμένη αντιπληθωριστική πολιτική, πρέπει να περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, τη μείωση φορολογιών στα είδη πρώτης ανάγκης, τη μείωση στις φορολογίες των καυσίμων, όπου τα 2/3 της τιμής είναι φόροι, την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, ώστε να περιοριστεί η αισχροκέρδεια και πλήρη επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), για την πλήρη αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών από τη διάβρωση τους λόγω πληθωρισμού.

Προσθέτει, ακολούθως, ότι «ο σχεδιασμός συνολικής και πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία να μπορεί να διασυνδεθεί με την προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας και της πράσινης ανάπτυξης, στηρίζοντας την κυκλική οικονομία, θα συνέβαλλε στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, κυρίως των μισθωτών που εκπληρώνουν στο ακέραιο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Σημειώνει ότι για την αναπλήρωση των εσόδων που θα χρειαστούν, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις πολιτικές είσπραξης καθυστερημένων φόρων που συμποσούνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Στην ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, ότι ήταν λάθος να σταματήσει η Κυβέρνηση χωρίς ουσιαστική προειδοποίηση εν μέσω καλοκαιρού τις επιδοτήσεις σε ηλεκτρισμό και καύσιμα. Ακόμα, είπε ότι οι φοροελαφρύνσεις υπέρ των καταθετών, μειώνοντας από το 30% στο 17% τον φόρο επί των τόκων, τη γνωστή έκτακτη εισφορά για την άμυνα, είναι «αστόχευτη πολιτική» που θα στερήσει εκατομμύρια από τα έσοδα του κράτους. Σημείωσε, επίσης, ότι η απόφαση για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ και τη ζάχαρη, δεν προσφέρει καμία ουσιαστική ανακούφιση στους πολίτες.

Τέλος, η ΣΕΚ καλεί τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό όπως συγκαλέσει τη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή (ΣΟΕ) όπου με τη συμμετοχή συναρμοδίων Υπουργών, Εργασίας και Εμπορίου, και των Κοινωνικών Εταίρων θα συζητηθούν όλα τα κορυφαία ζητήματα που αφορούν την οικονομία και επηρεάζουν το επίπεδο ζωής των πολιτών, δημιουργώντας δυνατότητες χάραξης ολιστικής στρατηγικής άμβλυνσης του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης: Καταναλωτές: Δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα ο μηδενικός συντελεστής

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ