Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τους μακροπρόθεσμους στόχους για την οικονομία ο ΠτΔ

Απώτερος στόχος, ανέφερε, είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά

Αισιόδοξος για την πραγμάτωση των μακροπρόθεσμων στόχων για την οικονομία όπως διατυπώνονται στο Όραμα 2035 (Vision 2035) εμφανίστηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι ο απώτερος στόχος είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Αναφερόμενος στο Κυπριακό έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» για σπάσιμο του σημερινού αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως η ΕΕ έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε το πρωί της Παρασκευής στο ετήσιο Συνέδριο της PwC Κύπρου στη Λεμεσό, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ανθεκτική και ακμάζουσα οικονομία, με γνώμονα πάντα το μακροπρόθεσμο Όραμα 2035 και τη δέσμευση για ενεργή υποστήριξη επενδυτών και επαγγελματιών.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι διανύουμε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από συνεχείς προκλήσεις, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο και οι οποίες απαιτούν τη συλλογική προσοχή και δράση. «Από τον πολύπλευρο αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καλούμαστε να προσφέρουμε αποτελεσματικές λύσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, καθώς και τη διασφάλιση του κοινωνικού ιστού» σημείωσε, εξηγώντας ότι για την αντιμετώπιση αυτών των πολυπλοκοτήτων και τη διαμόρφωση του μέλλοντος, η συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα είναι επιτακτική.

Αυτή η συνεργασία, υπέδειξε, πρέπει να εδραιωθεί σε ένα κοινό όραμα, και αυτό είναι να γίνει η Κύπρος ένα εξαιρετικό μέρος για να ζει κάποιος, ένα εξαιρετικό μέρος για εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα. «Μόνο μέσω ισχυρής συνεργασίας μπορούμε να δημιουργήσουμε συνέργειες, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τους πόρους του ιδιωτικού τομέα, φέρνοντας καινοτόμες ιδέες, τεχνολογία και ειδικές γνώσεις για τη βιομηχανία που συνήθως λείπουν από τις Κυβερνήσεις» είπε, τονίζοντας πως αυτή η συνεργασία «μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές, πιο αποδοτικές πολιτικές, προσαρμοσμένες στις δυναμικές ανάγκες του σημερινού κόσμου» ενώ παράλληλα, «προάγει τη διαφάνεια και, εν τέλει, ενισχύει τη χρηστή διακυβέρνηση».

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΠτΔ εκθείασε τη σταθερή και αποτελεσματική συνεισφορά της PwC Κύπρου στις κυβερνητικές προσπάθειες για διαμόρφωση πολιτικής, στρατηγικού προσανατολισμού και προώθηση μεταρρυθμίσεων, εξηγώντας πως μια υποδειγματική περίπτωση αυτής της συνεισφοράς ήταν η διαμόρφωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής στρατηγικής της Κυβέρνησης, του Vision 2035, που ανατέθηκε στην PwC από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα εμβληματικά μεταρρυθμιστικά της έργα για την Κύπρο.

«Το Όραμα 2035 αποτελεί ένα συλλογικό, αξιοσημείωτο επίτευγμα για το οποίο πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι» τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική αυτή ανοίγει το δρόμο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται σε απτούς μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι το ανθρωποκεντρικό μοντέλο του Προγράμματός Διακυβέρνησης ενσωματώνει πλήρως το Όραμα 2035, τονίζοντας ότι η δέσμευσή της Κυβέρνησης για την υλοποίησή του είναι ξεκάθαρη, με πολλές δράσεις να χρηματοδοτούνται ήδη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου με χρονοδιάγραμμα έως το 2026.

Αναφέροντας ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συμπιέζουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και διαβρώνουν την αγοραστική τους δύναμη ενώ τα υψηλά επιτόκια προσθέτουν περαιτέρω πιέσεις, καθιστώντας τον δανεισμό πιο ακριβό και παρεμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις ρίχνουν μια σκιά αβεβαιότητας στο διεθνές εμπόριο και τη συνεργασία, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τις επενδύσεις,  ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως η πλοήγηση σε αυτό το περίπλοκο τοπίο απαιτεί στρατηγικό προσανατολισμό, ισχυρά δημόσια οικονομικά και έξυπνες πολιτικές αποφάσεις.

Και σημείωσε πως από αυτή την άποψη, η Κυβέρνησή ακολουθεί μια προσέγγιση τριών πυλώνων που θα αυξήσει στη συνέχεια την ανταγωνιστικότητά της Κύπρου: δημοσιονομική πειθαρχία μέσω πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, σταθερός και υγιής τραπεζικός τομέας και συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Εξήγησε δε πως σύμφωνα με το μακροοικονομικό σενάριο, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας παραμένουν θετικές μεσοπρόθεσμα, παρά τον σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας. «Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 προβλέπεται να είναι περίπου 2,9%. Αν και αυτό αντιπροσωπεύει ασθενέστερη ανάπτυξη σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη - σε συμφωνία με την ασθενέστερη αναπτυξιακή δυναμική της ΕΕ - είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος προβλέπεται να ανέλθει στο 1,4%. Για τα έτη 2025 και 2026, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ γύρω στο 3%» είπε. «Επιπλέον, ο πληθωρισμός συνεχίζει την πτωτική του τάση, αναμένεται στο 2,5% για το 2024 και στο 2,0% για τα έτη 2025 και 2026, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται στο 5,8% το 2024 και θα μειωθεί στο 5,0% έως το 2026» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι μεσοπρόθεσμα η δημοσιονομική κατάσταση προβλέπεται να παραμείνει πλεονασματική, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους σε περίπου 60% το 2026.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ακολούθως ότι στο τέλος αυτού του μήνα, η Κυβέρνηση θα υποβάλει τον πρώτο της εθνικό προϋπολογισμό στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόκειται, εξήγησε, για ένα προϋπολογισμό με υγιές δημοσιονομικό πλεόνασμα, που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή της Κυβέρνησης για δημοσιονομική πειθαρχία και υγιή δημόσια οικονομικά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μεταρρυθμίσεων και δράσεων που προέρχονται απευθείας από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής.

«Αυτός ο πρώτος προϋπολογισμός θα σηματοδοτήσει την έναρξη του ξεδιπλώματος του στρατηγικού προσανατολισμού της κυβέρνησής μας για την πενταετή θητεία, με βάση ένα σύνολο φιλόδοξων αλλά ρεαλιστικών προτεραιοτήτων που θα καθοδηγούν τις ενέργειές μας έως το 2028» ανέφερε, εξηγώντας πως μια πρώτη τέτοια προτεραιότητα, είναι η ταχεία και αποτελεσματική επίλυση χρόνιων θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, με κυριότερα τη μετανάστευση, την οικονομική στέγαση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Δεύτερον, συνέχισε, μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία με μεταμόρφωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος της χώρας, ώστε να διασφαλιστεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. «Τρίτον, η κυβέρνησή μας στοχεύει στην αποτελεσματική επίλυση του μακροχρόνιου ζητήματος του εκσυγχρονισμού του κράτους μας» συνέχισε, εξηγώντας πως μεταξύ άλλων, αυτό περιλαμβάνει την καταπολέμηση της διαφθοράς και την επιμονή στη αξιοκρατία.

Σε αυτό το σημείο ο Προέδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι μία από τις πρώτες του πράξεις ως Πρόεδρος, ήταν να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ και του ΗΒ στέλνοντας αμέσως ένα σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής. Και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση έλαβε άμεσα πέντε επιπλέον συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα παρέχει συστάσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης και εποπτείας των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών, όπως επίσης  και την προώθηση της σύστασης Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για τις υπηρεσίες αυτές.

Ανέφερε ακόμη πως η Κυβέρνηση ακολουθώντας τις καλές πρακτικές άλλων κρατών της ΕΕ και προκειμένου να ενισχύσει τον αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της, καθώς και να διασφαλίσει ότι οι παρεμβάσεις είναι έγκαιρες και στοχευμένες, δημιούργησε τη Γραμματεία Συντονισμού και Υποστήριξης του Κυβερνητικού Προγράμματος, με ευθύνη του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω.

Η τέταρτη προτεραιότητα, συνέχισε ο ΠτΔ, είναι η πράσινη μετάβαση, πλήρως συμβατή με τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις. «Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να διασφαλίσει ότι όλα τα νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια χαμηλού κόστους» εξήγησε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο ΠτΔ  ανέφερε επίσης ότι στο επίκεντρο της προσπάθειας της Κυβέρνησης να οικοδομήσει ένα καλύτερο αύριο βρίσκεται η εστίαση στην εκπαίδευση και την υγεία, τονίζοντας ότι το από τη μια το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ώστε να εξοπλίσει τους σημερινούς και μελλοντικούς μαθητές με δεξιότητες που θα είναι εφαρμόσιμες και με μεγάλη ζήτηση στο εγγύς μέλλον και από την άλλη το σύστημα υγείας θα πρέπει να προστατευθεί.

Αναφέρθηκε επίσης στην πληθώρα πρόσθετων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται, οι οποίες στοχεύουν συγκεκριμένα στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού. «Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που προάγει τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και το οποίο διαφοροποιεί την οικονομία μας» σημείωσε, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση εργάζεται επιμελώς για την εφαρμογή και τη σταδιακή ανανέωση της υφιστάμενης Στρατηγικής για την Προσέλκυση Επενδύσεων και Ταλέντου, η οποία ξεκίνησε με επιτυχία από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2022.

Στην ίδια τροχιά, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση στοχεύει αποκλειστικά στην ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών για το branding της Κύπρου, κάτι που, όπως εξήγησε, είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της απήχησης της χώρας μας σε επενδυτές και επαγγελματίες, καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά αντιλήψεις και αποφάσεις και να δημιουργήσει ένα συναρπαστικό αφήγημα που να έχει απήχηση στο διεθνές κοινό.

«Κατανοώντας ότι μια ισχυρή και θετική φήμη είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα, καθώς καλλιεργεί εμπιστοσύνη μεταξύ των επενδυτών, τόσο εγχώριων όσο και διεθνών, εργαζόμαστε για μια ολοκληρωμένη και συνεκτική επωνυμία για την Κύπρο, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως αξιόπιστο, προνοητικό και ελκυστικό προορισμό για διαφορετικές ευκαιρίες και εμπειρίες» τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εργαστήριο από Γενικό Λογιστήριο για πράσινες, καινοτόμες δημόσιες συμβάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ