CYENS: «Στην εμπιστοσύνη και την απελευθέρωση» συμβάλλει ο CEO της Turkish Bank

Υπεραμύνεται του διορισμού του Erhan Raif το Κέντρο Αριστείας - Ουδεμία σχέση με την επαγγελματική ιδιότητα του αναφέρει το CYENS - Οι υπεκφυγές και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

Της Συντακτικής Ομάδας Economy Today

Με νέα ανακοίνωση επανέρχεται το Κέντρο Αριστείας CYENS, υπεραμυνόμενο της απόφασής του να διορίσει τον CEO της Turkish Bank, Erhan Raif, στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του οργανισμού. 

Μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στον απόηχο του ρεπορτάζ του Economy Today με βουλευτές να ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας και την παρέμβαση της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ), ο Γενικός Διευθυντής του CYENS, Γιώργος Χρυσάνθου, προέβη χθες στην ανάρτηση της ακόλουθης ανακοίνωσης:

 

 

Ωστόσο, εύλογα κάποιος μπορεί να διερωτηθεί, εφόσον η ιδιότητα του κ. Raif στην Turkish Bank δεν συνδέεται με τον διορισμό του, γιατί αναγράφεται στην ιστοσελίδα του CYENS; 

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως η πείρα που ο οργανισμός επικαλείται πως διαθέτει ο Erhan Raif προέρχεται κατεξοχήν από την ενασχόλησή του στην Turkish Bank. 

 

 

 

Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός πως ο κ. Χρύσανθου προσπαθεί να αποσυνδέσει τον κ. Raif από την Turkish Bank, μπαίνει στη διαδικασία να εξηγήσει πως "η εν λόγω τράπεζα υπάρχει από το 1901, λειτουργούσε στην Κυπριακή Δημοκρατία πριν το 1974 και αυτό είναι κάτι το οποίο παρέχει βάση για συνεργασία με φορείς της ΤΚ κοινότητας, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τη συνεργασία του ΚΕΒΕ με το ΤΚ Εμπορικό Επιμελητήριο και τη συνεργασία στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης". 

Ανόμοια η σύγκριση με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο

Νομικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν στο Economy Today πως η σύγκριση με το ΤΚ Εμπορικό Επιμελητήριο είναι ανόμοια, καθώς ο εν λόγω φορέας θεωρείται όργανο της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, που διατηρεί θεσμική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και το ΚΕΒΕ (ως αντίστοιχος φορέας της ΕΚ Κοινότητας), υπό την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως του μοναδικά νόμιμα αναγνωρισμένου κράτους στην Κύπρο. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.  

"Η Τurkish Bank παρόλο που ιδρύθηκε πριν το 1974, δεν αποτελεί σήμερα κοινοτικό όργανο", επισημαίνεται. 

Όπως μας τόνισαν "δεν είναι τραπεζικό / χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας που διαθέτει θεσμική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία όπως το ΤΚ Εμπορικό Επιμελητήριο. Αντιθέτως, ισχυρίζεται ότι έχει τραπεζικές χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες και συναλλαγές υπό το 'εποπτικό πλαίσιο' της αποσχιστικής οντότητας ('ΤΔΒΚ') που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής". 

Εντούτοις, πέραν της τράπεζας καθ' αυτής η οποία ενεργεί εις βάρος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τίθεται ουσιώδες ζήτημα για το ίδιο το πρόσωπο. 

Την ώρα που το CYENS αναφέρει πως "προϋπόθεση έγκρισης της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και εξίσου σημαντικός στόχος του Cyens Centre of Excellence, ταυτόχρονα με αυτόν της επιστημονικής έρευνας, είναι η δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων", ο ίδιος ο Erhan Raif προβαίνει σε ενέργειες που αντικρούουν αυτούς τους ισχυρισμούς. 

Για παράδειγμα, κατά την περιοδεία του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούλιο, ήταν ο Erhan Raif που τον καλωσόριζε, εκφράζοντας μάλιστα ικανοποίηση που για πρώτη φορά ένας  “πρόεδρος” της “ΤΔΒΚ” επισκεπτόταν την Turkish Bank UK. Παράλληλα, ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης τόνιζε τη σημασία της Τράπεζας, αφού, όπως έλεγε “αντιπροσωπεύει την ύπαρξη της ‘ΤΔΒΚ’ στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο”. Την ίδια ώρα, φωτογραφίζονταν με σημαίες του ψευδοκράτους. 

To CYENS στην ανακοίνωσή του, ορθά επισημαίνει πως "η εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων είναι το θεμέλιο για ομαλή συνεργασία και συνύπαρξη, όταν έρθει η πολυπόθητη ώρα απελευθέρωσης και επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος". Αυτό που δεν διευκρινίζει, ωστόσο, είναι πώς -με βάση τα πιο πάνω, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του εν λόγω προσώπου, αλλά και τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης τράπεζας- δημιουργούνται οι συνθήκες εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων όπως αναφέρεται;

Το ερώτημα αυτό τίθεται λαμβάνοντας υπόψη ότι το εν λόγω πρόσωπο, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά αντιθέτως ενεργεί υπονομευτικά για το ίδιο το κράτος στο οποίο ανήκει το Κέντρο Αριστείας και του οποίου είναι μέλος του Συμβουλίου του, αφού προωθεί ανοιχτά την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και κατ' επέκταση την παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό είναι που καλείται να απαντήσει το CYENS, χωρίς υπεκφυγές και μετατοπίσεις από την ουσία της συζήτησης. 

 

Διαβάστε επίσης: Διόρισαν τον CEO της Turkish Bank σύμβουλο στο κυπριακό κέντρο CYENS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ