Θα απαγορευτεί η 24ωρη κυκλοφορία στα φορτηγά;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή - Η Επιτροπή Μεταφορών αποφασίζει και για το αν τα οχήματα της ΚΥΠ θα μπορούν να υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων θα τεθεί η ενδεχόμενη καθιέρωση ωραρίου διακίνησης μεγάλων οχημάτων και φορτηγών, στους αυτοκινητόδρομους της Κύπρου. 

Σε αυτά, περιλαμβάνονται νταλίκες, βαρέλες και οχήματα με αντλίες μπετόν. 

Παράλληλα, οι βουλευτές θα αναζητήσουν τρόπους για την παρακολούθηση της σχετικής νομοθεσίας που αφορά τη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα των οχημάτων αυτών. 

Το ζήτημα ενέγραψε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας. 

Για το θέμα, έχουν προσκληθεί να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών του ίδιου υπουργείου, της Αστυνομίας Κύπρου, της Αρχής Αδειών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ,ΔΕΟΚ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ.

Δικαίωμα να υπερβαίνει το όριο ταχύτητας ζητά η ΚΥΠ 

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται και η τροποποίηση νόμου με σκοπό να εξαιρούνται, υπό προϋποθέσεις, τα οχήματα της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) από την υποχρέωση τήρησης του ορίου ταχύτητας. 

Αυτό θα αφορά μόνο περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής της Υπηρεσίας, όπως ισχύει σήμερα, για τα ασθενοφόρα, για τα οχήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Είναι η τρίτη φορά που το εν λόγω νομοσχέδιο συζητείται στην Επιτροπή γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός είναι να ληφθεί τελική απόφαση προκειμένου να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια. 

Είχαν προηγηθεί οι συνεδρίες στις 7 και 14 Σεπτεμβρίου. 

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιόν της εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, της ΚΥΠ και της Νομικής Υπηρεσίας. 

Στο πλαίσιο της εξέτασης του νομοσχεδίου ενώπιον της επιτροπής, ο Υποδιοικητής της ΚΥΠ επισήμανε ότι η ανάγκη για την προτεινόμενη τροποποίηση προέκυψε ύστερα από την ανεξαρτητοποίηση της ΚΥΠ από την Αστυνομία με την ψήφιση, το 2016, της νομοθεσίας που διέπει την ΚΥΠ. 

Επεσήμανε τότε πως κατά το διάστημα από το 2016 μέχρι σήμερα, τα οχήματα που διέθετε η ΚΥΠ ανήκαν στην Αστυνομία, οπότε δεν παρατηρήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα στις σχετικές εργασίες και στην αποστολή της. 

Ωστόσο, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που υφίσταται έκτοτε η ΚΥΠ, το υπό εξέταση ζήτημα κρίθηκε ότι έπρεπε να ρυθμιστεί νομοθετικά προκειμένου η Υπηρεσία να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σύννομα και αποτελεσματικά στα καθήκοντά της, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά όπως της Αστυνομίας, αφορούν στην ασφάλεια της χώρας και ο παράγοντας χρόνος αποτελεί, πολλές φορές, κρίσιμο στοιχείο στην επιτυχή εκτέλεσή τους. 

Επιπρόσθετα, διευκρίνισε ότι η εξαίρεση από την τήρηση του ορίου ταχύτητας θα επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που η αποστολή το απαιτεί. 

Απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν μέλη της Επιτροπής για το κατά πόσον η εξαίρεση θα εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο όταν η αποστολή το καθιστά απολύτως απαραίτητο, ο Υποδιοικητής διαβεβαίωσε τους Βουλευτές πως αυτό ρυθμίζεται, ήδη, περαιτέρω με εσωτερικές εγκυκλίους της Υπηρεσίας. 

Παράλληλα, σε σχέση με το ενδεχόμενο τροχαίου μεταξύ οχήματος της ΚΥΠ και οχήματος πολίτη θα ισχύει το καθεστώς που διέπει αυτές τις περιπτώσεις και εφαρμόζεται για όλα τα οχήματα του δημόσιου τομέα.

Διαβάστε επίσης: Ο ζωντανός East Med, τα φωτοβολταϊκά για όλους και τα κροκοδείλια δάκρυα του Χατζηγιάννη (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ