Τι να προσέξει κάποιος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης (vid)

Ποια τα συχνότερα λάθη και οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης

Ένα ποσοστό φορολογούμενων που ανέρχεται περίπου στο 40% φαίνεται ότι δεν έχει προλάβει να υποβάλει ακόμα τη φορολογική του δήλωση, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να δοθεί παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η λειτουργός Α’ του Τμήματος Φορολογίας Αγγέλα Κυπριανίδου σημείωσε ότι εάν ούτε μέχρι τότε υποβληθεί η φορολογική δήλωση και πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ για μη έγκαιρη υποβολή δήλωσης, αλλά ο φορολογούμενος θα υποστεί και πρόσθετη χρηματική επιβάρυνση για την καθυστέρηση στην πληρωμή των υποχρεώσεων του. Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους γύρω στις 175.000 άτομα, ενώ αναμένονται γύρω στις 300.000 να υποβάλουν φορολογική δήλωση. 

Όπως υπενθύμισε η κ. Κυπριανίδου, υποχρέωση για υποβολή φορολογικής δήλωσης έχουν όσοι λαμβάνουν μικτό ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τις 19.500 ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Κυπριανίδου, η παράταση που έχει δοθεί για ένα περίπου μήνα αναμένεται να είναι αρκετή, δεδομένου ότι ένα ποσοστό της τάξης του 95% συνήθως υποβάλλει έγκαιρα τις δηλώσεις του. Όσοι δεν τις υποβάλλουν έγκαιρα στο τέλος της ημέρας είναι όσοι αμελούν να το πράξουν, ανέφερε.

Επί των πρακτικών ζητημάτων, η κ. Κυπριανίδου ανέφερε ότι η δήλωση φέτος είναι ίδια με την περσινή. Δηλαδή έρχεται προσυμπληρωμένη και ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει τα ποσά που επιθυμεί ή να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Τώρα για τους συνταξιούχους όπως συμβαίνει κάθε χρόνο γίνεται ανάκτηση των στοιχείων τους αυτόματα και αυτό που έχουν να κάνουν είναι να συμπληρώσουν αριθμό κοινωνικών ασφαλίσεων, ημερομηνία γέννησης και φύλο.

Η κ. Κυπριανίδου αναφέρθηκε σε ένα κομμάτι της δήλωσης που έχει αλλάξει και αφορά στις πληρωμές. Όπως είπε, η δήλωση χωρίζεται σε τρία είδη φόρων. Δηλαδή υπάρχει το ΓεΣΥ, ο φόρος εισοδήματος και η άμυνα. Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι υπάρχει μόνο ο φόρος εισοδήματος. Αν έχει όμως εισοδήματα που εμπίπτουν και στις άλλες κατηγορίες θα προκύψει οφειλή και γι’ αυτές. Οποιεσδήποτε οφειλές προκύψουν με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης δημιουργούνται αυτόματα στη φορολογική πύλη. Δεν χρειάζεται ο φορολογούμενος να πάει στη φορολογική πύλη και να κάνει ο ίδιος καταχώρηση των οφειλών του. Είναι έτοιμες και καλείται απλά να επιλέξει τον τρόπο πληρωμής και να τις πληρώσει. Δεν χρειάζεται να καταχωρεί κάποιος τις πληρωμές από μόνος του.

Ερωτηθείσα η κ. Κυπριανίδου τι άλλο πρέπει να προσέξει ο φορολογούμενος κι που γίνονται τα πιο συνηθισμένα λάθη, σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να στρογγυλοποιούνται τα ποσά στο πλησιέστερο ευρώ και να μην χρησιμοποιούνται τελείες και κόμματα. Επίσης, ένα πολύ συχνό λάθος που γίνεται είναι όταν κάποιος ξεκινά να συμπληρώσει τη δήλωση του, την αφήνει στη μέση και συνεχίζει κάποια άλλη μέρα. Όταν θα συνεχίσει, πρέπει να μπει στο πεδίο «υποβολή». Οι περισσότεροι μπαίνουν στο «προβολή» και από εκεί δεν μπορούν να συνεχίσουν.

Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα και δεν έχουν ΑΦΜ, όπως είναι για παράδειγμα οι νέοι φορολογούμενοι πρέπει να στείλουν σχετικό έντυπο εγγραφής να αποκτήσουν ΑΦΜ και στη συνέχεια να εγγραφούν στο taxisnet όπου και θα αποκτήσουν κωδικούς για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Ερωτηθείσα τι γίνεται στην περίπτωση που ξεχάσει κάποιος τους κωδικούς του taxisnet, η κ. Κυπριανίδου ανέφερε ότι υπάρχει επιλογή «ξέχασα τους κωδικούς μου» και αποστέλλονται αμέσως κωδικοί στο ήμεηλ.

Όσον αφορά στους μεγαλύτερους σε ηλικία φορολογούμενους, στους οποίους ενδεχομένως όλα αυτά να φαίνονται κάπως περίπλοκα, η κ. Κυπριανίδου ανέφερε ότι όλα τα επαρχιακά γραφεία μπορούν να βοηθήσουν τηλεφωνικώς και να καθοδηγήσουν τους φορολογούμενους στον τρόπο υποβολής της δήλωσης τους. Υπάρχουν στην σελίδα όλα τα τηλέφωνα αναρτημένα, καθώς και τα σχετικά ήμεηλ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις τηλεθεατών, η κ. Κυπριανίδου αναφέρθηκε στο πεδίο του ΓεΣΥ όπου είναι κόκκινο. Όπως εξήγησε, το πεδίο αυτό έχει σημειωθεί με κόκκινο όχι γιατί έχει γίνει κάποιο λάθος, αλλά επειδή είναι ένας καινούργιος κωδικός πληρωμής που εντάχθηκε από φέτος στη δήλωση. Ο κωδικός αυτός παίρνει τρεις κωδικούς του ΓεΣΥ, τους ενοποιεί και τους κάνει ένα για να διευκολυνθεί ο φορολογούμενος στην πληρωμή. Αν κάποιος δηλαδή οφείλει ΓεΣΥ για τόκους, μερίσματα και ενοίκια και αντί να τους δοθούν ξεχωριστοί κωδικοί για το κάθε ένα, δίνεται ένας κωδικός και για τα τρία. 

Για αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας και οποιωνδήποτε προσωπικών στοιχείων καλείται κάποιος να συμπληρώσει το έντυπο ΤΦ 2003. Δεν γίνεται η αλλαγή αυτών των στοιχείων μέσω τα δήλωσης. Γίνεται με τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου τροποποίησης στοιχείων το οποίο υποβάλλεται στο επαρχιακό γραφείο του Τμήματος Φορολογίας όπου ανήκει κάποιος. Όσον αφορά την αλλαγή ταυτότητας, θα πρέπει και πάλι να ενημερωθεί το επαρχιακό γραφείο που ανήκει κάποιος με ένα ημέηλ, ώστε να μεταφερθούν όλα τα στοιχεία στη νέα ταυτότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράταση μέχρι 31 Οκτωβρίου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ