Συνολική αντιπληθωριστική πολιτική και εφαρμογή πολιτικών στήριξης των χαμηλομεσαίων εισοδημάτων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ζητούν συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο οίκημα της ΣΕΚ στη Λευκωσία.
Η σύσκεψη στόχευε στην κωδικοποίηση εισηγήσεων προς την κυβέρνηση για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, συγκράτηση της ακρίβειας και βελτίωση της ποιότητας ζωή, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, ΠΕΚΠΖ, ΚΣΚ, ΠΕΣΥΣ, ΕΚΥΣΥ, που συμμετείχαν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά την ανταλλαγή απόψεων και την καθολική εκτίμηση ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι οργανώσεις καλούν εκ νέου την κυβέρνηση να καθορίσει και να εφαρμόσει συνολική αντιπληθωριστική πολιτική και εφαρμογή πολιτικών στήριξης των χαμηλομεσαίων εισοδημάτων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Τα μέτρα που προτείνουν οι οργανώσεις περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της λογικής της επιδότησης, τη μείωση των τιμών των καυσίμων είτε μέσα από επιδότηση της τιμής, είτε μέσα από τη μείωση της φορολογίας, λαμβάνοντας υπόψη πως τα 2/3 της τιμής είναι φόροι, τη μείωση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών, (τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά), με διεύρυνση του καταλόγου με τα προϊόντα που έχουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, (π.χ. στα κρέατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα).
Επιπλέον, προτείνουν την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, που ακολουθούν συνεχή ανοδική πορεία μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνουν ακόμα ότι θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα φορολογίας των υπερκερδών που συσσώρευσαν τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνικής πολιτικής "που διαρκώς είναι ελλειμματική".
Επίσης, προτείνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την προώθηση της διαφάνειας. "Σε εποχές έξαρσης του πληθωρισμού είναι σύνηθες φαινόμενο στην αγορά, πέραν της ακρίβειας, να υπάρχουν κρούσματα αισχροκέρδειας, παραπλανητικές διαφημίσεις και άλλου είδους αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα πρέπει να αυξήσουν τους σχετικούς ελέγχους στην αγορά", αναφέρουν.
Ακόμα, οι οργανώσεις ζητούν την προστασία της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων από την έντονη πληθωριστική πίεση και τη σμίκρυνση των οικονομικών ανισοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν την παραχώρηση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στην πλήρη της μορφή.
Τέλος, ζητούν την αύξηση του ύψους του Ε.Ε.Ε. με στόχο τουλάχιστον να καλυφθεί η διάβρωση της αγοραστικής του αξίας λόγω του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Οργανώσεις που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη, αφού εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη μέτρων, καλούν την κυβέρνηση να αρχίσει συγκροτημένη εκστρατεία για αύξηση των εσόδων του κράτους, περιορίζοντας την φοροδιαφυγή και αυξάνοντας τη φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους, λαμβάνοντας υπόψη πως οι καθυστερημένοι ανείσπρακτοι φόροι ξεπέρασαν τα €3 δισ.
"Οι Οργανώσεις αποφάσισαν να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για συζήτηση των πιο πάνω θεμάτων, το αποτέλεσμα της οποίας θα αξιολογηθεί ανάλογα", αναφέρουν, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των μελών τους για τα θέματα αυτά.
Πηγη: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Κοινό μέτωπο συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων απέναντι στην ακρίβεια