Σε διελκυστίνδα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Βουλής για το ποιος θα ανακτήσει την κρατική χορηγία του 2021 από κόμματα που την έλαβαν με αντικανονικό τρόπο, αναφέρθηκε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης επισημαίνοντας ότι βάσει του περί παραγραφών νόμου το χρονικό περιθώριο για τις όποιες κινήσεις τελειώνει το 2024.
Βάσει γνωμάτευσης του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τέσσερα κόμματα να επιστρέψουν το συνολικό ποσό των €557.511 που έλαβαν ως κρατική χορηγία το 2021.
«Στη βάση γνωμάτευσης του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, υπάρχει μία διελκυστίνδα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Βουλής για το ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία να πάρει στο Δικαστήριο κόμματα στη βάση της γνωμάτευσης αυτής», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα του ποιος θα κινήσει τη διαδικασία, ο ενάγων θα είναι η Δημοκρατία.
Όπως εξήγησε μέχρι τώρα η χορηγία δινόταν σε δύο δόσεις, ενώ στον προϋπολογισμό του 2021 η Βουλή εισήγαγε ρητή πρόνοια ότι όλη η χορηγία θα δινόταν στην αρχή του χρόνου.
«Στις εκλογές του Μάη του 2021 άλλαξαν τα ποσοστά των κομμάτων και κάποια κόμματα έπρεπε να πάρουν λεφτά και κάποια έπρεπε να δώσουν πίσω λεφτά», είπε, προσθέτοντας πως εφόσον η Βουλή αποφάσισε να δίνεται η χορηγία στην αρχή του χρόνου, η νομοθεσία αφορούσε τον χρόνο που δινόταν, ενώ η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας «έσπαζε τη χορηγία στη μέση», που, όπως πρόσθεσε, ήταν μια άλλη επιλογή.
Τονίζοντας ότι η Βουλή πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο φορολογούμενος πολίτης δεν θα πληρώσει περισσότερα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως υπάρχει ο περί παραγραφών Νόμος, βάσει του οποίου η διορία τελειώνει το 2024.
«Αν θα κάνετε κινήσεις πρέπει να τις κάνετε», κατέληξε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ουκρανικό, ΓεΣΥ και μεταναστευτικό οι κίνδυνοι για τα δημόσια οικονομικά